17. 11. 2015

Nintendo Badge Arcade


O tom, že se Nintendo mění, svědčí dost zásadní změna strategie vydávání her. Nejde jenom o uvedení nové hardwarové platformy, od které si slibuji všelicos, ale také o zaměření na free to play tituly. Vedle Pokemon Shuffle a Puzzle & Dragons, je to nyní Badge Arcade, který usiluje o naši přízeň. Obvykle se free to play titulům nevěnuji, tentokrát ale udělám výjimku, protože mne zaujal celkový business model i design titulu, který je skutečně inovátorský a myslím si, že může mít úspěch - avšak pouze v Japonsku.



Badge Arcade je vlastně minimalistická hříčka, kdy se v dvourozměrné ploše potýkáme s primitivní fyzikou známého jeřábu, kterým sbíráme odznáčky. Na tom samozřejmě nic není a nikdy nebude zajímavého, to už jsou lepší snad coin-pushery.

Avšak - odznáčky samotné mají široký záběr témat napříč všemi Nintendo hrami. A hlavně - tyto odznáčky pak lze připínat do hlavního menu 3DS místo ikonek her, takže si s nimi lze vytvořit unikátní vzhled menu. Když tohleto nakombinujete s již existujícími vizuálními tématy pro vaše 3DS, ihned spatříte důvod, proč se tomuto titulu věnovat. Nintendo gamifikovalo a monetizovalo přímo menu své konzole.

Japonci jsou přímo posedlí sběratelstvím a jelikož zde existuje dekorativní účel, myslím si, že pár peněz v tom hráči (spíše gambleři) jistě utopí pár peněz, rozhodně násobky toho, co bylo vloženo do vývoje takového minimalistického konceptu. Jako správná závislárna - i zde existuje možnost něčeho docílit bez peněz - jednou denně můžeme trénovat zdarma a je zde pravděpodobnost, že vyhrajeme pár pokusů zdarma. Plus kombinace grafiky z různých her v popředí různých témat - to slibuje mnoho legrace při "lovu" potřebných odznáčků, abyste se nakonec mohli pochlubit obrázkem na sociální síti.

I když je tento titul zcela mimo mne, docela přeju Nintendu, aby se na těchto malých titulech naučilo novým trikům, pružněji reagovat na požadavky zákazníků a kdo ví, možná jim to i vytvoří příjmovou základnu, aby se časem mohli vrátit k ryzí kvalitě, na kterou jsem si za těch pár desítek let obdivuhodně zvykl. Přeji mnoho štěstí!

P.S.: Bez ironie: opravdu se mi líbí, jak průvodce hrou králíček hovoří o nutnosti platit za hru - je to fakt dobře napsané!

Žádné komentáře:

Okomentovat