1. 10. 2015

Auto Modellista


Je to už delší čas, co mi dobrý kamarád věnoval originálku hry Auto Modellista. Že pěkně děkuju, pane Petju! No každopádně od té doby jsem několikrát hru vložil do mechaniky mé věrné štíhlé Playstation 2 a pár minut jsem hře věnoval. Ale nikdy to nebylo dost na to, abych se dokopal o hře také něco napsat. To se ovšem s minulým víkendem změnilo, takže fanfáry tadá! Tady to je!



Na začátek jednu historickou zajímavost. Auto Modellista, Monster Hunter a Resident Evil Outbreak byla první experimentální trojice her, která měla sloužit Capcomu jako pokusní králíci v kategorii online hraní. V praxi se ale online část nedostala do americké ani evropské verze hry, pouze v Japonsku bylo možné závodit až v osmi hráčích (podobný osud se vlastně týkal i onoho Resident Evilu, který neměl v Evropě možnost hrát online). I když se dá spekulovat, nakolik byl online pro hru podstatný, byl to nakonec Monster Hunter, který masově uspěl. Cokoliv s nápisem Resident Evil (až do číslovky 5) se prodává dobře a tak v pokusu o novou frenčízu Auto Modellista propadl. Napovídají tomu i dobová hodnocení, která málokdy překročí známku 7/10, s prodeji citelně pod půl milionu kusů (a to je v roce 2002 skutečně málo, pozdější reedice pro XBOX a GameCube nepomohly).

Čím to? Kladu si otázku.


Na straně jedné je fakt, že na hru s názvem "modelář automobilů" se dají auta překvapivě málo "modelovat" (OK, ve skutečnosti jde o pseudoitalské označení sběratele aut). Tím nechci říci, že by hra nenabízela spousty položek ve výběru, nemusíte se omezovat jenom na auto samotné, ale máte pod kontrolou také vizuál své garáže, plus možnost nastavení kamery, hrátky se záznamy závodů a tak dále. Každý kus plechu můžete natřít jinou barvou, dát na něj nálepku a přidejme k dobru také bohatý tuning jízdních vlastností vozů, spoilery, výfuky, převodovky a tak vůbec všechno. Jenom v tom výsledku nejsou auta zas tak moc unikátní.


Neprávem jsem si docela dlouho myslel, že hra inklinuje spíše k simulátoru, když dává takový důraz na tolik možností nastavení. Nečekal jsem Gran Turismo, ale když jsem pak hru rozehrál, brzy jsem seznal, že dopad mého rozhodnutí v tuningové dílně má na hratelnost vlastně docela malý vliv. Musím říci, že můj dojem, kterého jsem nabyl o posledním víkendu při pečlivějším studiu hry, byl spíše záporný...


Ale to nebylo zdaleka poprvé, co jsem hru pustil! Naštěstí! Protože jinak by tento dojem převládl a to by byla škoda. Totiž až do minulého víkendu jsem se hře věnoval pouze v arcade režimu, kdy člověk neřeší serepetičky a soustředí se jen na samotnou jízdu. A v tomto ohledu hra má co nabídnout.

Od začátku si nemůžete nevšimnout, že se hra chlubí celshadingovou grafikou, tedy komixovým vzhledem. To obvykle indikuje, že autoři potřebovali dodatečný výkon - řada her (ať už na Playstation 2 nebo třeba na Wii) volila tento styl, aby zamaskovali fakt, že konzole nemá na nějaké pořádné shadery. V případě Auto Modellista si ale nemyslím, že by byl problémem výkon (protože Gran Turismo 4 vypadá i po letech prostě fantasticky). Volba byla čistě umělecká, aby výtvory hráčů byly patrné a rozlišitelné na první pohled. Sekundární dopad je pak na plynulost grafiky - ani na okamžik nezaváhá a jede (snad) na 60 fps (ale je to PAL verze, takže asi 50 fps? Nevím, ale je to prostě extraplynulé). A to dokonce i ve hře dvou hráčů a i když je na obrazovce mumraj. Evidentní snaha zabránit jakýmkoliv grafickým lagům, které by se mohly promítnost negativně do stability online hry.


Nemám s tím problém, protože hra prostě vypadá dobře! Líbí se mi všelijaké nerealistické blur efekty, obláčky kouře od pneumatik, vizuálně patrný svist větru kolem spoilerů. To komixové pojetí mi hodně usnadňuje přijmout ryze arkádovitá pravidla hry a fyziku. Ačkoliv se hra snaží mást reálnými tratěmi a reálnými značkami automobilek, jedná se o hru na úrovni Lotusů (trošku přeháním). Jde hlavně o správnou rychlost v zatáčce, sem tam inteligentně využít soupeřů a to je asi tak všechno. Herní mechanismy jsou vlastně docela prosté. Hra je ale překvapivě obtížná a podporuje zkoumání rozdílných konfigurací vozů. Vlastně díky tomu, že jsem začal arcade režimem, se mi vytvořila motivace se skutečně podívat na tuning aut. A to bych asi doporučil i vám.


Auto Modellista jistě není nějaká nezapomenutelná modla této platformy, je spousta objektivně lepších her. Má své kouzlo, ale nebylo dotaženo do konce. Dle míry očekávání pak bude hodně záležet na tom, jestli vám hra padne do oka nebo ne. Ve své době bych se jí asi věnoval, ale po vydání Burnoutů nebo zmíněného Gran Turisma bych asi zapomněl. Nyní, s odstupem více než deseti let, jsem tuze rád, že jsem si tuto malou perličku mohl zahrát. Capcom není zrovna proslavený závodními hrami a už jenom proto je hra zajímavá - je to nejlepší závodní hra od Capcomu. Zároveň ale nutno konstatovat, že do závodní hry klasického typu Capcom nedokázal propašovat své geny. A možná, že to ani nejde.

Žádné komentáře:

Okomentovat