18. 11. 2013

Monetizace ála Nintendo

Nelze pochybovat o tom, že současná krize Nintenda (referuji k více než slabým prodejům hlavní konzole WiiU) vede tuto tradiční firmu k mnoha krokům, které bych si u ní nesvedl dříve představit. Souvisí s tím nutnost přežít, tedy vytřískat ze zákazníků co nejvíce peněz. A s tím souvisí dva nové tituly - Wii Sports Club a Wii Fit U.

Obě hry tedy nejsou v zásadě vůbec nové, jde jenom o HD remaky téhož ze starého dobrého Wii (jakoby snad tyto hry potřebovaly HD remake...). To ale není důvod, proč o nich píšu. Jistě, je tady pár novinek. Kupříkladu - Wii Fit U se nyní točí okolo Fit Meteru, což je de facto Pokewalker z nějakých zapadlých skladů, s novým softwarem. Fit Meter vám hlídá, kolik kalorií jste za den spálili a tak můžete lépe korigovat své cvičení doma. Také se mi líbila funkce "recommended", která na základě zvoleného plánu doporučovala další aktivitu, takže během hodinky člověk projde vše, na co má chuť a nenuceně přitom naplňuje svůj plán.



Wii Sports Club je vlastně jen tenis a bowling, vytržený ze všech her, jakože dvě nejpopulárnější. Krom podpory Motion+ (což známe už s Wii Sports Resort) zde není moc věcí k obdivování. Online funguje dobře, hry se hrají pořád skvěle a po slabé hodince hraní se mi probudilo staré Wii zranění, takže palec nahoru!

Důvod, proč o těchto dvou titulech píšu je ten, že Nintendo je dává k dispozici vlastně zdarma. Wii Sports Club má v sobě trial na jednodenní vyzkoušení, Wii Fit U pak dokonce na jeden měsíc. Co ale dělat po uplynulé době?

Wii Sports Club jsou nastavené jako párty hra. Pozvete si kamarády, zaplatíte dvě eura a můžete hrát jeden den. Takže na takové to občasné hraní, když přijde návštěva, je to celkem férová cena. Když ale chcete hrát intenzivně, můžete si koupit za nějakých osm euráčů permanentnku na tenis, případně za stejnou částku i na bowling. Vtipné je, že v tom výsledku hráč může zaplatit o něco více, než je jen cena za permanentnku. Pokud budete z počátku váhat, zda-li jde o dobrou hru, koupíte si nejprve jednodenní propustku... a když se pak kdykoli časem rozhodnete koupit permanentku, Nintendo profituje jako blázen. Prodávat znova hru, která byla dříve zdarma v každém balení Wii - geniální tah!

Wii Fit U je na tom ještě jinak. Měsíční verze se od Wii verze prakticky nijak neliší - vytvoříte si profil (případně importujete z Wii svůj starý profil) a pak na Balance Boardu vybíráte z velké nabídky cviků nebo her - potud není co vytknout. Když si ale koupíte Fit Meter za nějakých šest stováků, hra se vám odemkne natrvalo. Vy tak máte měsíc na to si zjistit, zda-li vám software vyhovuje, zda-li plní svou funkci dle vašich představ. A pak si ho teprve zaplatíte a odemknete poslední důležitou featuru. No a když chcete, aby s vámi cvičil i další člen domácnosti, koupíte další Fit Meter a KA-CHING!

Vzhledem k celkové náladě trhu pochybuji, že tyto experimenty vytáhnout WiiU z hrobu, ale i tak jsem rád, že se Nintendo alespoň snaží nějak zákazníky zaujmout. Sice nám vzali Letter Box, sice MiiVerse na 3DS nebude podporovat screenshoty ze všech her, sice nebyla oznámena nová Zelda pro WiiU a sice cena akcií kolísá - ale dali nám něco zadarmo a s vizí, že by to mohlo i tak vydělat. Gratuluji. Pozdě, ale přece!

Žádné komentáře:

Okomentovat