8. 10. 2013

Hra měsíce: Gods


I když jsme již jednou, kdysi dávno, měli měsíc s Bitmap Brothers, rada starších rozhodla, že měsíc říjen léta páně 2013 bude zasvěcený Gods, naprosté klasice napříč klasikami.



Pro GODS hovoří jasně několik věcí. Jednak je to samotná hratelnost, která sice vychází z tradičních arcade titulů, ale nebojí se být chvílemi více originální a komplikovaný. Běhání po chodbách a drcení nepřátel pomocí postupně zesilujících zbraní - to je naprosté jádro, bez kterého by hra nemohla vůbec fungovat. Na konci každé úrovně si za utržené peníze můžeme doplnit zdravíčko, rozšířit rozptyl zbraně a hurá do další úrovně. Snad nebudu sám, kdo ve stylu obchůdku i zbraní vidí vliv staršího titulu téže firmy - Xenon 2.

Vedle toho je nutné se pozastavit nad špičkových technologickým zpracováním - grafika je jedním slovem nevídaná a běží na holé Amize 500 nebo Atari ST (později byla hra portovaná i na SNES, Mega Drive, PC a další systémy) - množství nepřátel a hlavně projektilů našeho hrdiny - to je paráda. Zejména ale výtvarná stylizace ála řecké báje a pověsti - hra se okamžitě vyšvihla mezi nejoblíbenější chodičky vůbec.

GODS obsahují tu správnou esenci hledání cesty vpřed, odhalování tajných místností, puzzly, přepínání pák, kochání se grafickými detaily a hlavně plynulostí akce. Pod písmenem "G" by mělo jít o jednu z prvních her pařanské abecedy, kterou byste měli znát a velebit.

5 komentářů:

  1. Tak, tak. Klasika, na kterou si vždy rád zavzpomínám.

    OdpovědětVymazat
  2. Celkove Bitmapove, to byli pani. GODS je jednicka, ale Chaos Engine si taky vzdy rad zahraju, Cadavera jsem nedavno dohraval podle navodu ze stareho Excalibru a Speedball 2 jeste imho nebyl ve sve tride prekonan. Od vydani Z (vcetne) uz me jejich hry nebrali, ale ten graficky styl, ten by clovek poznal aj poslepu, jak byl vyrazny a skvely :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mega klasika najvyssej triedy, nadherna grafika, krasny Bossovia...... A .... brutalne strasna obtiaznost, ak toto niekto dohral cele bez cheatu tak je total-ultra-magor de luxe! (a to je velky kompliment).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obtížné to bylo haba, ale naučit se to dalo s "trochou" volného času navíc. :) Ještě tu nikdo nezmínil úvodní hudební znělku, která je taky jedna z nejvíc povedených, co se týče hudby ve hrách.

      Vymazat
  4. Dave dost si to vodflak, apson pridam jeden link:

    http://ohmytracks.com/#/music/Nation+12

    OdpovědětVymazat