21. 6. 2013

XBOX ONE - povzdech mimo záznam

Ach jo, škoda. Microsoft couvnul ze svých přísných restrikcí. Je to škoda a myslím to vážně. Totiž - nejsem fanoušek jejich přístupu, v žádném případě bych to nepodpořil, ale zároveň nutno uznat, že by se v kontrastu s Playstation 4 dalo hovořit o jisté diverzifikaci trhu. Jde mi jen o to, že bych rád viděl přímé následky jejich rozhodnutí. A je mi opravdu líto, že podlehli nátlaku řvoucích puberťáků, kteří předevčírem objevili memecreator.com. Ano, miliony předobjednávek jsou sice velké gesto, ale žurnalisté by neměli zneužívat své pomoci a odsoudit produkt, který má vyjít za půl roku. Žijeme v uhozené době. Zákazník by si měl sám zvolit, co mu vyhovuje ke koupi. Takhle jsme odebrali



Nelíbí se mi jejich taktika, každému bych vymlouval koupi XBOX ONE a nevěřím, že by z jejich přístupu mohlo vůbec vzniknout něco dobrého. Jenže - co kdyby ano? Co kdyby Microsoft dokázal, že mase hráčů (zejména v USA) zas tolik nezáleží na tom, jestli mohou hry prodávat a kupovat z druhé ruky. Že jim vlastně nevadí, když jejich permanentně online konzole jednou za den zkontroluje validitu licencí. Že by teoreticky nižší cena nových her mohla pomoci trhu jako takovému. Těšil jsem se na to, že dalších pět let budeme rozebírat jejich rozhodnutí v praxi. Možná bych se jim smál, jak to podělali. Ale možná bych musel s mručením uznat, že jejich model funguje báječně. Možná. Nic z toho nyní nebude.

Microsoft rozhodně nezvládl marketingovou kampaň v jejím počátku a zavařil si to na dalších pět let. Avšak tím, že ze své politiky ustoupil, si možná vlastně uškodil ještě více. Koneckonců mohli od své politiky ustoupit až třeba po roce, kdyby se ukázalo, že to skutečně nefunguje. Takhle zbývají jenom spekulace a dohady. Nálepka nekonzistence jim ale zůstane.

Nemyslím si, že by XBOX ONE dle původního oznámení byl úspěšný. Myslím si ale, že by společně s odlišným přístupem ze strany SONY, vytvořili zcela nový druh konkurenčního boje, z čehož by mohli těžit zákazníci. Takhle budeme sledovat ty unylé a nudné tahanice ála XBOX 360 vs Playstation 3 dalších pět šest let. A toho mám už plné zuby. A navíc - takhle jsem měl o své příští NewGen konzoli jasno. Nyní jsem zase na vážkách. Obě platformy jsou vlastně identické.

Na druhou stranu - jak SONY, tak Microsoft mohou nechat finální rozhodnutí o DRM a bazaru na samotném vydavateli, technicky to obě platformy umí. Takže uvidíme.

Naštěstí je tady Nintendo, které absolutně ignoruje tržní principy a dělá si všechno po svém. Kupodivu jim jejich taktika vydržela již třicet let. Ale když vidím, že i oni začínají experimentovat s placenými DLC a free2play modelem, začínám se obávat, že již brzy bude všechno ovládat jen nenažranost, lačnící po zisku. A hry podle toho budou vypadat.

Zaplať Jehova za nezávislou scénu a za ty vydavatele, kteří mají odvahu (či rozum) změnit své zaběhnuté zvyklosti.

4 komentáře:

  1. Několik poznámek:
    Ad: "podlehli nátlaku řvoucích puberťáků". No nevím jestli to byli jenom teenageři. Kromě lidí z Microsoftu a od vydavatelů, jsem neviděl jediný seriózní článek včetně pachmana, který by ta omezení Microsoftu považoval za přínosná. Prosím, pokud jsi ho našel na netu, nahoď nějaký odkaz kde považovali původní systém Xboxu za lepší než status-quo PS (lepší pro hráče samozřejmě). Microsoft to samozřejmě mohl ignorovat - viz Apple kde po každém launchi celý internet řve, kolik funkcí má Android navíc, jak je to drahé a že všichni co si to koupí jsou iOvce. No a pak má Apple zase další rekorní kvartál. Pokud by to byla opravdu jenom vokální menšina "open-platform" fanatiků a Microsoft by si byl jistý, že ten uzavřený systém prosadí jako Apple, nic by neměnil. Určitě netvrdím, že Wall Street má vždycky pravdu, ale pokud po prezentaci Sony klesly akcie MS a po změně podmínek vyskočily o 6 procent nahoru, asi to nebyli uhrovatí puberťáci co hlasovali na trhu svými penězi, ale bysnysmeni co viděli, že jeden z koní na startu běží s extra zátěží.

    Ad: "mohli od své politiky ustoupit až třeba po roce" S tím si také dovolím nesouhlasit viz. zpackaný launch PS3 kdy arogantní Sony které s PS2 válcovalo Xbox 6:1 přišlo na trh o rok později s mnohem dražším produktem a přezíravým sloganem "Next gen začne až my řekneme". Následný handicap proti X360 pak dohánělo 6 let a skončilo to paritou 1:1. Z hlediska podílu na trhu byla PS3 epic fail (tímto naprosto nehodnotím hry a služby ale čistě jen pozici na trhu). Představme si, že by PS4 překonal XOne v prvním roce třeba 7:1 - z toho by se Microsoft taky už nemusel vzpamatovat.

    Moje první konzole byla PS2 a nyní mám jak PS3 tak Xbox. V současné generaci jsem preferoval Xbox, ale pokud Sony udělá alespoň trochu lepší ovladač než ten bazmek Dualshock a potvrdí se výhoda lepší grafiky a DDR5 pamětí proti XOne, asi budu jako primární platformu kupovat PS4.

    Co mě osobně nejvíce naštvalo u povinného denního ověřování navrhovaného MS, byl fakt, že tím MS úplně setřel hranici mezi koupí produktu a pronájmem služby. Pokud by MS zavedl software jako službu stylem MMO typu, zaplať 5 dolarů měsíčně a hrej si CoD 18 jak chceš, neřeknu ani popel. Ale pokud si koupím disk za 60 dolarů a MS mi řekne, že si můžu hrát dokud nevypnou ověřovací server a pak mám smolíka, tak to je jak v Kocourkově. Pokud by si za deset let MS usmyslel, že XTwo se neprodává moc dobře, tak by klidně odstřihnul ověřování na XOne a ještě prodal fandům starých her "obnovovací" licence k hraní na XTwo. Zaměňovat Produkt a Službu by podle mě bylo čiré zlo - Apple je naprosto uzavřená platforma, ale pokud si jednou stáhnu hudbu, aplikaci nebo podcast tak je mám na disku a můžu si je užívat bez uctivého dotazu na nějaký server, který mi jednou denně milostivě pošle digitální bumážku, a který může jeho vlastník kdykoli bez jakýchkoliv sankcí vypnout - a já zjistím, že doopravdy vlastním jen krabici šrotu, která se bez dovolení vrchnosti ani nezapne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Představme si, že by PS4 překonal XOne v prvním roce třeba 7:1 - z toho by se Microsoft taky už nemusel vzpamatovat."

      Ale to je právě to, co nevíme! A už se to ani nedozvíme. Třeba by MS taktika vyšla, třeba ne. Nemuseli by čekat přesně rok, stačí 3-4 měsíce. Jistě, byl by to risk. Ale bylo by zajímavý sledovat, jak by se to vyvinulo.

      Vymazat
  2. "Žijeme v uhozené době. Zákazník by si měl sám zvolit, co mu vyhovuje ke koupi"

    Však právě takhle by to mělo být a podle mě je to tak i správně. Proč by nám velké společnosti měly diktovat, co si máme kupovat? Ono se tomu tak sice již děje ale tohle beru jako zářný příklad, kdy tomu muselo být naopak, jinak by firma tvrdě narazila.

    Že nám vznikají dva téměř identické produkty (spíše tedy hodně podobné) je možná smutné ale na druhou stranu se tomu tak děje skoro všude, a proč se tomu tedy najednou divit.

    Brečet nad tím, že společnost vyšla vstříc svým zákazníkům? WTF?
    Kéž by tomu tak bylo například v oblasti smartphonů :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nezoufej Dave, to se spraví, uvidíš. Microsoft chce tenhle šroub přitáhnout, a afaik zatím ani slovíčkem nepřipustili že by se na tom něco změnilo. Platforma to umí, všechno ostatní je jen otázka taktiky. A taktika se dá uháďnout: nejdřív to bude pár her jiných vydavatelů, pak nějaký vlastní áčkový titul a než se nadějem bude to zpátky – pod jiným jménem a s nějakými kosmetickými změnami.

    OdpovědětVymazat