3. 6. 2013

Hra měsíce - Diablo


Ať si kdo chce co chce říká, kopírování je určitou formou uznání kvality originálu. Tento měsíc se pojďme podívat na hru Diablo - kdo od koho kopíroval? To se s odstupem času dá asi jen velice těžko posoudit, ale vliv různých her je patrný.



Diablo se objevilo v roce 1983 na "kalkulačku" TI-99/4A od Texas Instruments. Myšlenka je jednoduchá. Hrací pole se skládá z čtverečků, na kterém jsou nakreslené cestičky. My jako hráči můžeme tyto čtverečky přesouvat jedním směrem podle toho, kde se nachází volné políčko - což připomíná klasické puzzly se skládáním obrázků. Princip hry je ale trochu jiný - po cestičce jede kulička, která se nezastavitelně řítí kupředu. Pokud opustí cestičku, je game over. Pokud projede silnicí, tu za sebou zničí. Cílem pro hráče je dynamicky skládat políčka tak, aby kulička nakonec projela všemi cestičkami.

Jednoduchý princip a chytlavá hratelnost způsobily, že se hra naportovala na řadu dobových systémů - Commodore 64, Atari ST, Amiga a také PC Engine či MSX. Název hry se ale měnil podle regionu - Timeball nebo Blodia jsou alternativním názvem v japonsku.

Nic ale nezabrání již tomu, že tento logický rychlík, připomínající Pipemanii, měl když už nic jiného unikátní název na to, o jak malichernou herní náplň se jedná. Což ale neznamená, že by šlo o náplň špatnou nebo nezábavnou!

Žádné komentáře:

Okomentovat