24. 1. 2013

THQ, Atari, SONY a videoherní krach

Kapitalismus je svině. Když neplatíte svoje závazky, jdete do bankrotu. O vaše ostatky se porvou obvykle ti nejsilnější. Normálka. Otázkou je, co se stane, když krachnou právě ti nejsilnější. Kdo se popere o jejich ostatky? Kdo zvedne vyhaslou pochodeň a vrátí ji do ekonomického procesu? Pokud se nikdo takový nenajde, dá se celkem v poklidu konstatovat, že krachlo celé odvětví průmyslu. Běžného člověka to může nechat chladným. Mně ne. I bez jakéhokoliv ekonomického vzdělání jsem "vždycky říkal", že krach se blíží. Bylo mi to vyvraceno. Že prý hry jsou v dobré kondici. Snaží se podívat na prodeje hlavních značek jako Call of Duty, Halo nebo třeba Mario Kart. Ale co ti ostatní? Co těch 99% studií a vydavatelů, co nemají tyto nejvýdělečnější značky? Je hezké, že v průměru je průměrný plat v České Republice dvacet tisíc - k čemu je ale tato informace dobrá, když medián je (mimo Prahu snad) dost podstatně pod touto hranicí? Nelze poměřovat blahobyt podle toho, že někde ve špičce jsou milionáři a miliardáři, na které spadá deset milionů lidí na hranici chudoby. Tomu neříkám znak zdravé společnosti, ani ekonomiky. A úplně stejně se dívám na hry.

Nejzajímavější je kauza s THQ, jelikož vyplavala na povrch zajímavá čísla:

Relic Entertainment and Company of Heroes franchise
Winning bid: $26.6 million - Sega Corporation
Backup bidder: $26.3 million - Zenimax Media

THQ Montreal, including 1666 and Underdog
Winning bid: $2.5 million - Ubisoft
Backup bidder: None

Evolve aka Metamorphosis
Winning bid: $10.894 million - Take-Two Interactive
Backup bidder: $250,000 - Turtle Rock Studios, Inc.

Volition and Saints Row franchise
Winning bid: $22.3 million - Koch Media
Backup bidder: $5.4 million - Ubisoft

Homefront franchise
Winning bid: $544,218 - Crytek
Backup bidder: None

Metro franchise
Winning bid: $5,877,551 - Koch Media
Backup bidder: $5.175 million - Ubisoft

South Park: The Stick of Truth
Winning bid: $3,265,306 - Ubisoft
Backup bidder: None

Na první pohled je patrné, že některé relativně zavedené značky (Homefront - hra s prodejem přes dva miliony kusů) ani nepředstavují podnikatelsky natolik zajímavý potenciál, aby o ně projevilo zájem více kupců. Dále je vidět, že jsou zde celkem propastné rozdíly v představě o ceně produktů jako Saints Row (celá série prodala 11 milionů her) a Evolve (tam je to alarmující rozdíl). Oproti tomu Company of Heroes a Metro představují celkem solidní hodnotu.

V tom výsledku je to Ubisoft, SEGA a Take2 Interactive - mološi - kteří vzali pod svá křídla to hlavní, co THQ mělo. Jakoby se schylovalo k monopolizaci vydávání her. Firmy jako EA nebo Activision mají peníze na to, aby spolkli všechny výše jmenované - až krachnou. Pokud tedy krachnou. Jenže mnoho lidí by doposud nevěřilo, že zavedená firma - jakou THQ bezesporu byla - může padnout. Domeček z karet se hroutí. Svět se mění a není zkrátka možné, aby ekonomický mechanismus fungoval 20 let beze změny. Musí padnout, aby se mohl zase nastartovat. Právě příklady THQ a Atari jsou první vlnou.

A ano - Atari. Symbol osmdesátých let. Pro mne je ta firma mrtvá už od doby, kdy přestali vyrábět hardware. Kolem roku 2000 došlo k akvizici francouzskými Infogrames a hry jako takové vydávali pěkné. A hodně jich vydali - alespoň dle Mobygames. A vidíte - stejně to nepomohlo. Jejich provoz byl dlouhodobě ztrátový a tak museli požádat o ochranu kvůli bakrotu. Nelze zpochybnit, že toto je symptom nezdravého trhu.

Atari mělo na starosti značky jako Neverwinter Nights, Test Drive, Driver, Alone in the Dark, Ghostbusters, Dungeons and Dragons nebo Zaklínač. Tedy vcelku dobře prodávané a mnohdy i kvalitní hry. Jenže tohle není o hrách a prodejích. To je o investicích do reklamy, o nutnosti reagovat na agresivní kampaně konkurence. Hry jsou v tom téměř nevinně - je jedno, co prodáváte, ale že to prodáváte. Víc, než konkurence. Že vyděláte víc, než jste do toho vrazili. Jenže rybník je plný žraloků, kteří se vzájemně pojídají dle hesla "There can be only one". A ten poslední žralok se nejspíš sežere sám.

A do toho všeho SONY. Ne, ještě nekrachují, to ne. Ale prodali své sídlo v USA za pěknou sumičku 1.1 miliardy dolarů. To nemusí nic znamenat - jejich hry a hardware se přece prodává skvěle, ne? Oficiální vyjádření se sice čtou hezky, ale opět - člověk nemusí být génius, aby si selským rozumem odvodil, co za tím je.

Svět her se neustále mění a je svým způsobem zázrak, že jsme od roku 1983 vydrželi se stávajícím modelem až do dnešních dnů. Ti, co se přizpůsobí (a mnozí se snaží), přežijí. Ti ostatní prostě krachnou. A až krachne ten největší, bude konec jedné éry.

Těším se na to, co nám budoucnost přichystá. Budeme svědky úplně nových přístupů. Nebude to asi Kickstarter a crowd-funding, nebude to asi ani mobilní trh s minihrami a mikrokonzolemi. Nemám odvahu fantazírovat. Ale vždy po krizi přichází čas naděje - a tak s nadějí hledím vpřed.

12 komentářů:

  1. Když píšu A, zmíním i B. Sony sice prodalo spoustu aktiv, ale nějak jsi "zpomněl" říct, že toho taky hromadu koupili, spoustu prostředků investovali a neustále investují (viz jejich nejlepší first-party studia z celého videoherního světa). Druhá polovina tohoto článku jsou fakt bláboly, nezlob se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. SONY je dlouhodobě v červených číslech a myslím si, že můžeme otevřeně hovořit o riziku krachu po té, cena akcií klesla na úroveň v roce 1980. Jak THQ, tak Atari i SONY samozřejmě spoustu prostředků (pro)investovali a vyvíjeli spoustu dobrých her - a tak si nejsem jistý, jakou relevanci tvůj komentář vlastně má. Podle mne žádnou. Tož tak.

      Vymazat
    2. tak o investiciach SONY nic neviem ale iste je ze za 10 rokov klesli ich akcie na 10% hodnoty, celkom to pripomina NOKIU :)

      Vymazat
  2. Nejen ze nemas ekonomicke vzdelani, ale chybi ti i zdravy selsky rozum. Proto muzes psat takove perly, jako ze symptom nezdraveho trhu je, kdyz dlouhodobe ztratova firma zbankrotuje. To je opravdu vyborna ekonomícka analyza. Zrejme si pletes trzni ekonomiku s planovanym hospodarstvim, v kterem se udrzuji pri zivote spatne fungujici spolecnosti. V trzni ekonomice ti dobri jdou nahoru a ti spatni dolu a krachuji. To je naopak ozdravujici proces trzniho hospodarsžvi. Takze si prosim odpust svou dojmologii a nostalgicky sebelitostivy plac.

    OdpovědětVymazat
  3. Jako Sony-fan nemám ze stavu Sony vůbec radost. Od tý doby, co jdou jejich akcie dolů, přemýšlím, čím to je, a trochu mě to štve.
    Je mi 36 a začínal jsem s Atari 800XL a MSX - pak to šlo dál přes Amigu600 a PS1, PS2 až k PS3, PSP a Vita. Měl jsem (a mám) i SNES, N64 a XBOXe360 - ale to jsou spíš okrajovky.
    Když to celý projdu tam a zpět, myslím, že značka Playstation rostla s mojí generací a při nástupu PS3 dosáhla vrcholu (co se počtů hráčů a kvalitních her týká). Od té doby počet hráčů mýho věku klesá - lidi mýho věku už moc nehrajou, a videoherní průmysl nedokáže pravidelně opakovat vlnu herní evoluce tak, jak ji kopírovala Playstation 1, 2, 3 - a tím sebou táhnout další vlnu hráčů, který se značkou dospívaj. Jediný, co dnes jede, jsou hry, který zosobnujou mainstream (tedy hry, který já nehraju). Dnes se nejvíc prodá (s prominutím) sraček, který nemají s hraním - jak ho znám já - nic společnýho. Tech pár her (pokusů exkluzivně na PS3 nebo XBOX) to prostě nezachrání.
    Tak trochu jako exot působí Nintendo se svejma donekonečna recyklovanejma značkama. Myslím ale, že Nintendo jako jediný cílí hlavně na děcka - a proto má tak kurevský prodeje. Když se rodiče malýho prcka (věku okolo 10-12 let) rozhodujou, jakou konzoli mu koupí, vezmou Nintendo, protože to vypadá úplně nenásilně (ne jako bundle Vita se sračkoidním Declassified). Nintendo jde na to chytře, ty jejich hry jsou pro všechny - a i hardcore hráč si příjde na svý - když překousne ten infantilní styl (já jsem to teda nezvládl, 3DSko jsem po 10hodinách SM3DLand a Zeldy se zhnusením prodal na Aukru - fakt zku*veně infantilní). Ještě ted nemůžu z hlavy dostat ten debilní popěvek při spuštění SM3DLand... hrozný.
    Tak abych to neprotahoval, v návaznosti toho, co jsem napsal výše, většina těch značek THQ (co se prodali v aukci) pro mě nemají žádnou cenu. Jediný, co se neprodalo, je Darksiders, a to jediný mělo podle mě štávu... Podle mě se ty nákupy nevyplatí - ale je to mainstream, tak třeba jo.
    A co se Sony týká, pořád jim věřím, a když bude na Vitu víc her jako Persona4 a na PS3 GranTurismo5, MGS4 a LBP, tak to přežijou.
    Uff... sorry za fanboyovskej výlev, ale nemohl jsem jinak :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Někdy mám pocit, že vývojáři a vlastně i hráči těch "hardcore" her na konzolích a PC jsou jako staří rokeři - máničky, kteří byly v šedesátkách mladí a pařili. Jenomže pak přišla nová generace co ulítávala na taneční hudbě a těm vypelíchaným starcům v džiskách nerozuměla. Mobilní hry, sociální hry, freemium hry... Kolik mladých mezi 15 až 25 ve vašem okolí si sedne k PS3/Xboxu360/PC a celý den prosedí u nového RPG nebo akční adventury?

    K těm krachům a THQ: Je už celkem dlouho popisováno, že nějaký ten rok mizí herní "šedá zóna". Takové ty produkce někde mezi 5 až 15 miliony dolarů. Buď jsi super velký a máš velkou značku s velkou produkcí (50+ milionů -- Call of Duty, Assassin's Creed, sporty, Uncharted, obecně velké produkce od velkých vydavatelů...) a nebo děláš malé věci na XBLA/PSN/Steam/mobily. Nic mezi tím. Což je velká ztráta, protože právě v tomto prostoru se objevovaly zajímavé nové nápady, které ale měly i rozumnou produkční kvalitu. Osobně nic proti malým věcem nemám, ale obávám se, že ještě nějaký ten rok a už budu z toho velkého množství "2D" plošinovek s fyzikou na XBLA/PSN/Steamu otrávený.

    OdpovědětVymazat
  5. Undef: ,, Kolik mladých mezi 15 až 25 ve vašem okolí si sedne k PS3/Xboxu360/PC a celý den prosedí u nového RPG nebo akční adventury?
    ,, Takových znám mraky :) Je jich skoro stejně jako těch co na facebooku klikají FarmVille a podobný p*čo*ny.

    OdpovědětVymazat
  6. Promiň ale pleteš hrušky s jabkama, problém Sony není herní divize, ta je jen v mírné ztrátě, zásadní problém je v neherním sektoru, zejména v divizi televizorů a obecně v přezaměstnanosti a rozežranosti Sony jako firmy (Proto ta propouštění, proto ten prodej mrakodrapů). Samotná Sony se zřejmě dostane do černých čísel jen díky hluboké odtučňovací kůře(restrukturalizaci) a popravdě může existovat i bez herní divize například jako producent hudby či filmů nebo TV obsahu. Sony sem nemotej, je to zcela jiná liga oproti Atari nebo THQ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, že SONY není v pytli jenom kvůli hrám, ale když se podíváš na nějaká čísla, tak lze snadno vidět, že jak konzole tak hry hrají při ztrátovosti dost podstatnou roli: http://www.wired.com/gamelife/2012/08/sony-losses/ Podle mne to jde ruku v ruce...

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Za me: Sega uz je dneska nevyznamna firma, kterou si nekdo muze slupnout jak malinu, kdyby chtel. Take 2K nechapu, ze jeste existuje, jednou za 3 roky videla diky GTA, ale z posledncih 8 let prodavala asi 6, je to tusim - 600M dolacu, ale porad doufaji.
    Sony je priklad klasicky firmy, co pozrala sama sebe, chteji prodavat uplne vsechno, co se tyce elektronicky, neco delaji dobre, nebo podprumerne, ale nesoustredi se na to co delaji nejlip (coz podle me teda konzole nejsou). Sony se pokusi nejak trasformovat, uvidime jestli se to povede, podle me by meli delat hry a ne HW na ne, uzavrene sebeucelnich platforem jsou zlo, on i ten Apple uz nam zase pekne pada dolu.
    Dle era konzoli je na ustupu, protoze HW uz je dostatecne levny, jejich evoluce draha, multiplatformovy vyvoj je vyhazovani penez (co by za to mohlo byt feature) a vyvoj na cokoliv mimo PC je vzdycky drazsi, nez na PC a doba.. davkovani pokroku, s tim ze nam mozna konecne na konzoli daji Skype a povoli Linux, skoda mluvit.
    Dneska uz se daji Wokno refreshnout za chvilku, pripojeni televize a gamepadu neni problem, tak proste uz ty uzavreny konzole postradiji smysl, at delaji perifie jako Kinect a Move, Wiimote a tak, stejne tak jako ty kramy pro hudebni hry, bude to pro vsechny lepsi.

    OdpovědětVymazat