15. 5. 2012

Kung Fu-Master Jackie Chan


Věřte nebo ne, ale jsem fanoušek Jackie Chana. Zejména jeho prvních filmů s neuvěřitelnou porcí bojového umění, které se postupně přes akrobacii vyvinulo v dokonalé kaskadérské výkony, což vyústilo v rčení "když Jackie Chan běží po zdi, tak JACKIE CHAN BĚŽÍ PO ZDI". Žádné triky, podfuky, dráty - nic takového. Jsem sice na filmy obecně levej, ale jeho filmy považuji za jeden z vrcholů kinematografie. Proto jsem se zajímal i počítačové hry s jeho postavou. Nebylo jich mnoho, ale například Jackie Chan's Stuntmaster pro Playstation jsem si užil. K ideálu atmosféry jeho filmů to mělo ale přece jenom příliš daleko. Proto tady máme MAME a hru Kunf-Fu Master Jackie Chan (později upgradovaný na Jackie Chan in Fists of Fire, ale k tomu za chvíli).



Grafika

Hra z roku 1995 vychází v době, kdy do kin šel film Rumble in the Bronx a tak se lze domnívat, že součástí reklamní kampaně byla i tato hra. Grafika je totiž digitalizovaná a objevují se v ní postavy, které vycházejí z předloh více filmů z bohaté nabídky. Samotné charaktery jsou poměrně zdařilé, jsou pěkně velké. Jejich animace je ale dost mizerná, nemluvě o dokreslených efektech ve formě krve, blesků a podobných vychytávek. Vypadá to dost bídně. Přidejte opravdu mdlá pozadí a divný framerate a voilá! Jedna z těch her, na kterou se nedá prakticky koukat.


Zvuk

Odporně chrčivý zvuk digitalizovaných svistů pěstí a umrlčích výkřiků, doprovázený nevyváženou hlasitostí efektů. Nemluvě o hudbě, která se nedá poslouchat. Lepší práci jsem odváděl s podomácku vyrobeným fonografem.

Hratelnost

Problém této hry tkví v jediné věci a tou je ovládání. Použiju-li anglický termín, tak "controls are not responsive". Dlouho jsem si říkal, že něco mačkám blbě, ale prostě ne! Doprdele umím udělat čtvrtoblouk a zakončit tlačítkem - ale občas to prostě něco udělá, leč většinou to nic neudělá. Hru jsem zkoušel hrát jak sám, tak proti kamarádovi a jelikož speciální tahy zkrátka nefungují, vůbec jsme se nebavili. Navíc ani klasický buttonmashing není zábavný, takže se vytratila jakákoliv esence něčeho, čemu se říká hra. Neuvěřitelný paskvil!


Obtížnost

Jelikož hra nejde ovládat, je její obtížnost nastavena na hranici nehratelnosti. Ano, sem tam se podaří zasadit nějaký zásadnější úder, ale velice rychle je kombinace neovladatelnosti, nudnosti a nehratelnosti zakončená frustrací a hlavně obrovskou nasíračkou...


Atmosféra

Vhodíte minci do automatu s jásavým nápísem "Jackie Chan", abyste zjistili, že ve výběru postav chybí Jackie Chan! Nedělám si legraci! V rámci kampaně pro jednoho hráče se proti nám sice Jackie postaví (dokonce ve třech formách), ale nemůžeme ho ovládat. To je řekl bych nejhlavnější důvod, proč je hra neskutečně špatná. Nechcete se jí ani dotknout. Autoři si byli zřejmě vědomi svého průseru (moderně "FIAL") a během téhož roku vydávají upgrade s názvem "Jackie Chan in Fists of Fire", kde je již možné hrát za tuto legendu (a údajně má i vylepšené ovládání), ale je to jako koupit si oříškovou čokoládu bez jediného oříšku. Jakákoliv chuť hrát tuto hru je hluboko pod bodem absolutní nuly.


Závěr

Dokážu překousnout všelico. Špatnou grafiku, zvuky, v nejhorším i ovládání - když je výsledek alespoň trochu uspokojivý. Kung-Fu Master Jackie Chan je ale ekvivalent Zephyra na automate. FUJ, ruce pryč, hodnocení 2/M.

Žádné komentáře:

Okomentovat