1. 2. 2012

Upgrade Dreamcasta - VGA


Tak jsem se konečně dokopal k finální úpravě Dreamcasta. Teda - ono nejde o žádnou "úpravu", ale o dokoupení oficiálně podporovaného VGA kabelu. Přišel mne Jářku na 28 USD, včetně pošty. To není zas tak moc. Tím získáme podporu rozlišení 640x480@60Hz (31kHz), takže můžeme konzoli napojit na libovolný monitor, včetně LCD a plazem. Výsledkem je křišťálově čistý obraz. Není divu - toto není žádné laborování s VGA boxem, jako v případě konzolí ála Playstation 2 blahé paměti. Tehdy se jenom převáděl kompozitní (a tedy nepříliš kvalitní) signál na VGA standard bez jakékoliv úpravy. Nyní však hovoříme o nativním výstupu, jakoby měl Dreamcast VGA grafickou kartu. Neboli - pomineme-li emulaci s upscale do vyššího rozlišení - lepší už to nebude!



VGA kabel se prostě píchne do Dreamcasta a je to. Má to logiku. SEGA od začátku konstruovala Dreamcast s podporou internetových služeb, takže krom klávesnice, myši a Windows CE bylo potřeba použít standardní PC monitor, pro maximální čitelnost. To by bez VGA výstupu nebylo možné.

V praxi mne ale zajímá, jak jsou na tom hry. Na první pohled by se totiž mohlo zdát, že je podpora automatická, ale to není tak docela pravda. Dreamcast se musí do VGA režimu softwarově přepnout - což musí autor aplikace zahrnout do svého kódu. Pokud tato informace v kódu chybí, tak Dreamcast vyhodí chybovou hlášku - prosím, zapojte kompozitní kabel. Toto jsem viděl na vlastní oči, když jsem se pokusil nabootovat Utopii - jediná placka z těch, které mne doopravdy zajímají. To se dá zřejmě vyřešit jinou verzí Utopie - tak jako tak to znamená, že jsem kvůli tomu nemohl otestovat Marvel vs Capcom 2, což mne mrzí.

Je tedy možné, že postižených her je více, ale z těch, co jsem narychlo testoval, fungují všechny. Takže - Soul Calibur, Street Fighter 3 Third Strike, Dead or Alive 2, Metropolis Street Racer, REZ, Ikaruga, Shenmue, Quake 3, Half-Life, Propeller Arena a tak dále. Nezkoušel jsem ale třeba hry jako House of the Dead nebo Confidental Mission - i kdyby hry šly spustit, pochybuji, že VGA režim podporuje pistole (a i kdyby náhodou ano, na LCD si stejně nezahraju). Nepozoroval jsem tedy žádné problémy.

No a obrazová kvalita je naprosto dokonalá. Jmenovitě REZ vypadá díky kontrastům barev a VGA ostrosti tak, jako jeho HD remake pro XBOX 360. Dokonale syté barvy a žádné rozrněné přechody - jenom čistý, datový výstup, až by člověk nejraději použil pojem "digitální". Například Dead or Alive 2 je až "nepřirozeně" dokonalý, subjektivně bych řekl, že hra vypadá vlastně hůře, protože chybí "antialiasing" CRT televize - čistota šatů Kasumi je dechberoucí. Lepší to skutečně nemůže být.

Jako ilustraci jsem se pokusil vyfotit co nejblíže samotnou LCD televizi. Snad si dokážete odmyslet proužky, které vznikly až fotoaparátem - toto je síla Dreamcastu, nejlepší konzole všech dob.


4 komentáře:

  1. Paradoxně jsem hledal k mému Dreamcastu nějakou starší CRT TV, ty hry pak vypadají lépe-vyhlazeně, na VGA je to sice ostré jak břitva ale moc zubaté, to rozlišené 640x480 je moc málo na nové LCD.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To není paradox - pochopitelně, že tyto starší konzole jsou stavěné na CRT TV obrazovku, kde zkrátka vypadají nejlépe - a také proto mám doma pořád starou televizi. Jenže po připojení na LCD (která je prostě větší a je v obýváku, když přijdou kamarádi) vypadá standardní zapojení děsivě - a proto VGA kabel. A jsem na výsost spokojen!

      Vymazat
  2. jo jo, tohle je fajn vecicka, hrajes i neco online? Na dreamcastu samozrejme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, k online jsem se nikdy neodhodlal, ani nevím jak (ale jestli máš link na prima návod, tak bych to rád zkusil).

      Vymazat