9. 9. 2009

Worms

Spectatular 1 to 16 multiplayer gameplay, it's social event of the decade!

Nápisy na krabicích lžou. Worms jsou sociální záležitostí století, nikoliv pouhé dekády.


Worms. Co naplat. Bylo dusné léto 1995 a nikomu z nás se nechtělo do školy. Čtvrtého září jsme tam ale všichni museli. Únavný den jsem tradičně zakončil návštěvou počítačové učebny, kde nás tolerantní a hráčsky pozitivní profesor Sandalous pouštěl hrát na 386, pokud nebylo zrovna vyučování (historky z krutých pařeb, které se protáhly do noci budu vyprávět jindy). Koukám, že u jednoho stroje, na kterém normálně hraju Ishar 2, je nějak moc lidí a smějí se. Koukám na monitor. Co to je? Worms. Jak se to hraje? Jako Scorch a Lemmings dohromady. Kolik vás to hraje? My čtyři.

Zamiloval jsem se.


Worms jsou bez diskuze nejlepší offline multiplayerovou řežbou na světě. Pokud nebyl volný počítač s Doomem, byli to Worms, kteří působili jako velice slušná substituční droga. A jelikož byli Worms i na Amize, neměl jsem důvod závidět kamarádům PC. Na holé Amize mít desetiúrovňový paralaxní scrolling? To si nechám líbit ;).


Worms měli poměrně pohnutou historii. O hře se docela hovořilo, preview vypadaly lákavě, ale ve všech hlodal červíček, jestli v době maximálního doomerského šílenství má smysl podobnou hru vůbec vydávat. Trochu úsměvně působil pak fakt vychvalování animací na CD-ROM verzi, které hru měly komediálně dokreslovat. Úroveň animaček byla dost příšerná, ale nakonec šlo o docela vtipné kousky. Zajímavostí je také fakt, že v jedné z animaček je přítomen plamenomet (což je v podstatě i na úvodní obrazovce), který pak do hry nebyl zakomponován. Tak jako tak - hra nakonec vyšla na třech disketách (PC a Amiga) či jednom CD (PC a CD32, později Playstation a Saturn).

Plamenomet detected!

Recenzenti hru rozcupovali. Nejvíce vytýkán byl fakt, že je hra "pouhou" kopií či přesněji řečeno mixem klasické hry Scorch (Artilery clone) s přídavkem některých prvků, které jsou typické pro sérii Lemmings - někteří dokonce vytknuli nemožnost hry po síti. Například takový časopis Amiga Power se nebál hře napálit hodnocení 60%. V čechách byla situace také prapodivná. Hra sice dostala celkem dost vysoké hodnocení, ale recenzenti nebyli schopni najít ta správná slova, jak hru adorovat. Nic to neměnilo na tom, že Worms rozpoutali solidní šílenství, které vyústilo v portaci hry na všemožné i nemožné přístroje. Worms najdeme na Atari Jaguar, SNES, Genesis, Playstation, Saturn a dokonce i na starý GameBoy. Nemluvě o neoficiálních portech pro další systémy (nějaký magor předělával Worms 2 osekané pro ZX Spectrum - ale našel jsem dvě jiné verze). I já sám jsem dělal svou variantu Worms na ZX v assembleru, ale nepovedlo se mi udělat destrukci krajiny.

Total Wormage - hratelné techdemo, jenž dalo za život legendě.

Hra měla vůbec zajímavé kořeny. Už někde v roce 1990 sedmnáctiletý Andy Davidson napsal vlastní variantu "tanků" pro kalkulačku Casio s grafickým displayem. O něco později se zúčastnil programátorské soutěže časopisu Amiga Format, kde v představil demo hry Total Wormage, napsanou v Blitz Basicu. Zde již byly všechny základní věci naprogramované - místo tanků červíci, voda jako instantní smrt a náznak pošahaných zbraní. Ačkoliv hra nevyhrála, Andy ji dodělal do konce a v roce 1994 ji ukázal na ECTS producentovi Team 17 - v té době to byl Martyn Brown. Hra jej zaujala a Andy ji doladil. A tak se na svět dostali Worms.

Hardwarové požadavky a instrukce ke spuštění hry ve dvou slovech - "Any Amiga".

Přestože Worms byli od začátku projektem pro naše milované Amigy, Ocean nechtěl riskovat prodejnost a okamžitě začal hru portovat pro PC. Tyto dvě verze se od sebe liší minimálně. Amiga má více scrollovacích vrstev, PC zase umí plynule zoomovat při přepínání jednotlivých červíků, což je podle mne moc pěkný efekt, navíc přispívající k přehlednost. Do té doby bych nevěřil, že je možné pro 386 naprogramovat kvalitní scrolling, navíc tolikavrstvý, ale povedlo se. Každý obyčejný stroj, který jsme měli doma, ve škole nebo v práci, byl schopný spustit Wormsy. Však také původní Amiga diskety obsahují prozaický nápis "Any Amiga". Frajeřinka prostě.


Slůvko stranou - ačkoliv jsme všichni hráli warez s crackem, hra obsahovala klasickou ochranu proti kopírování. Na černém papíře bylo černým písmem vytisknuté kódy, které se musely zadat při startu hry. Inkoust samotný měl ale jinou odleskovost, takže pod správným úhlem se daly čísílka krásně číst. Na jednu stranu to znemožnilo kopírování klasickou cestou, na druhou stranu to je vopruz. Jako jsem rád, že mám originálky (PC a nyní i Amiga), ale preferuji z pochopitelných důvodů warez, tak nějak pochopitelně.


Byli Worms nakonec komerčně úspěšní? Team 17 nikdy oficiálně neuveřejnil přesná čísla, ale tak nějak odhadem se hovoří o tom, že se prodalo celkem půl milionu kousků pro všechny platformy dohromady. Pro Amigu se odhaduje 15-20% z celku. Je tedy jasné, že PC vydělalo zdaleka nejvíce, takže se PC dočkalo největší pozornosti z hlediska přídavků, ale o tom až za chvíli.

Typický GameBoy, co víc si přát?

No ale čím jsou Wormsové tak nepřekonatelní a zábavní? Je to kombinace více aspektů, kde na prvním místě musím zmínit neuvěřitelnou roztomilost, danou precizním grafickým designem. Opravdu těžko pohledat hru, která je nakreslena s takovou láskou. Kdyby jenom nakreslena - i animace pár pixelových postaviček jsou naprosto úžasné, precizně využívající zkratku a chce se vám u hry skoro neustále smát! Ale někdy i brečet ;). Vůbec celý námět malých červíků, obvykle se hodící akorát tak na háček udice, ozbrojených megadestrukčními zbraněmi - to nenechá nikoho chladným. A obecně komixově pojmuté zpracování, nadsázka a ... War has never been so much fun!

Sega Megadrive / Genesis.

Důležité je také podotknout, že Worms přes jasnou inspiraci "tanky" mají koule na to, aby byli označeni za originální. Princip téměř neomezeného pohybu, výrazně diferencovaných zbraní při zachování vyváženosti a taktických prvků ve formě zakopávání se - tím Worms zachraňují vlastní pověst před podezřením z plagiátorství. Možnost stavět mostíky, zahrabat se či se někam teleportovat rovněž nepovažuji za vykrádačku Lemmings. Účel použití těchto prostředků je naprosto odlišný. Ano, je to mix, ale jeho výsledná chuť prostě chutná originálně. Já teda žádnou podobnou hru do té doby nehrál. A abych ještě přilil oleje do ohně - Worms jsem se nakonec nahrál mnohonásobně více, než Scorche a Lemmings dohromady. Copak není frajeřinou překonat tak silný vliv o tolik koňských délek?

SNES.

Aspekt multiplayeru je další výrazné pozitivum. Ano, Scorch lze také hrát v mnoha lidech. Jenže mít čtyři týmy po čtyřech roztomilých červech nebo nějaký anonymní tank, kde vyhraje ten, kdo první našetří na atomovku? Je to jasné. Velkým kladem je také ovládání. Již nejde o číselné nastavování úhlu a síly výstřelu, ale o intuitivní nastavení v grafice hry, spojené s časováním stisku mezerníku. Drobnost, ale příležitostní hráči to uvítají a mohou propadnout celonočnímu paření o to snadněji. Také odpadají otázky jako "jaký úhel a sílu jsi navolil" (typicky v Gorila.bas stačilo dát úhel 45 a sílu 60 - na 99% zásah), je to mnohem více otázka hráčových zkušeností a zbraňové kombinatoriky.

PC - mnoho lidí spatřilo hru v této podobě.

Nechci se nějak jako chlubit, ale kdysi jsem ve Wormsech střílel první ligu, včetně všech vychytávek, jako střelba brokovnicí přes půlku mapy. Nedávno mne ale vykydlil Kvin, sice ne nijak drasticky - ale překvapilo mne to. Už jsem z toho trochu vypadl, musím se zase dostat do formy! Naštěstí zítra dojde kamarád, tak bude dobře...

Barevně odlišené jména pomáhaly v PC verzi k přehlednosti, na Amize mi tato featura trochu chybí - nepochopitelné, proč to neudělali.

S obrovskou hratelností a přitažlivostí Worms jsme ale v partě brzy objevili několik polo-bugů, které jsme gentlemansky nezneužívali. Ninja rope je podle mne šíleně přehnaně účinný, asi bych tuto featuru naprosto vyhodil, případně bych ji omezil na šplhání do úhlu 45 a víc ani nic. Podobně tak bungee je zase skoro nevyužitelné, stavění girders velmi omezené (kolize s krajinou bych v klidu vypnul). Navíc jsme obvykle hráli bez časového limitu na kolo, protože se při hraní všelijak popíjí nebo povídá, takže není čas hru neustále pauzovat. Ale jsou to všechno drobnosti, když máme na mysli náhodný generátor krajiny, kde je každá hra potěšením ;). BAA BAA BUM!

Worms ale nebyli ochuzeni o pokračování. Nejprve Worms Plus a hlavně Worms Reinforcements (psychedelická recenze od Ivo Ninjy - nedoporučuji) - obojí pro PC. Jeden z největších přínosů jsou jednak nové zbraně, ale hlavně mnohem širší možnosti přizpůsobení hry. Například hrát hru s hláškami z Monty Pythonů daly hře nový rozměr. Bohužel na Amize jsme si museli celkem dlouho počkat. Ale dočkali jsme se a vyplatilo se to!


Worms Director's Cut jsou ultimátní a finální verzí Worms. Hra jede pouze na AGA Amigách, využívá paletu cca 300 barev (což je při klasickém omezení AGA na 256 barev docela raritka), 14 nových ultimátních zbraní, hromady nových nastavení, ale také excelentní editor na krajinky s možností importu vlastní grafiky, nemluvě o grafiti režimu, kdy si přímo ve hře kreslíme dle libosti. Director's Cut se tak stal koncepčním předskokanem Worms 2, které byly už úplně jiné (podle mne dost blbé ve srovnání). Neboli je jasné, že chcete-li zažít ty nejplnohodnotnější Worms, neexistuje jiná možnost.


Worms Director's Cut se přes příznivou kritiku prodalo 5000 kusů. Rok 1997 byl velice smutný.


Andy Davidson neudělal chybu, že na nás, Amigisty, nezapomněl. Byli to samotní hráči, kteří zapomněli na Andyho Davise. O to je smutnější fakt, že ani na eBayi nevidím Director's Cut nějak běžně. Není divu.


Worms ale způsobili vlnu amatérských i komerčních her. Z těch nejlepších bych si dovolil jmenovat Liero, které sice má s původní myšlenkou společného celkem málo, ale jde o perfektní červí hru pro dva hráče na jednom PC. Co se současných Worms týče - nemám slov. Teda mám, ale jsou nepublikovatelná.

Tak, děvčátka a chlapci, pověděli jsme si něco o zářivě platinové hře, takže šupky hupky k počítačům a hezky hrát. Kdo použije v prvním tahu naváděnou střelu, půjde na hanbu!

P.S.: Abych nalil čistého vína, z PC verze Worms bych do Director's Cut pár drobností uvítal. Například možnost červy od sebe rozeznat dle barvy jejich jména nad hlavou. A také možnost importu vlastních hlášek by se šikla, ale netrvám na ní. Jinak jako Director's Cut má ode mne 10/10 jen to lupne. Klasika nad klasiky!

15 komentářů:

  1. V čem je dvojka podle tebe horší než vylepšená jednička? Ono já totiž dvojkou začínal a to tak, že kdosi do školy přinesl dokonce originálku (!) (kterou si teda pak každej zkopíroval, nebo spíš nechal u někoho zkopírovat v té době) a strávili jsme u ní samozřejmě hodiny a hodiny. A na ty animačky nezapomenu nikdy. K jedniččce jsem se pak dostal až mnohem později,kterou jsem jen tak pro zajímavost na pár minut pustil, zjistil jsem, že je to "skoro to samý", ale neviděl jsem důvod u toho zůstavat. Dvojka (+ i další 2D díly) prostě vyhrála na celé čáře.

    OdpovědětVymazat
  2. heh, ty si vyhrabal z hrobu Iva Ninju :)) Neviem preco, ale co si pamatam sme z neho vzdy mali prdel... Ivo Ninja a jeho posadnutost Mortal Kombatom... Este by niekto mohol vytiahnut tie videa co byvali na Riki CD a kruh by sa uzavrel :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý, žes zmínil ty gorily, to byla tehdy docela slušná pařba. :) I když samozřejmě na Scorch ani náhodou neměli. A to ani Wormsi, ale to je spíš otázka vkusu, co jak každýmu padne do ruky. Z Wormsů jako nejlepší díl bych možná viděl dvojku, tuším, že to byla ona, která zavedla hopsající ovečku?

    OdpovědětVymazat
  4. 2zeal: Sheep je už v klasické jedničce, jako bonusová zbraň z krabice, podobně, jako banana bomb (!!!).

    2Kejml: Ztráta stylu. Vyšší rozlišení a přizpůsobení cartoon disney kresbě pro mne znamenala totální prohru. Z Wormsů se stal bublifuk prostě, žádný výbuchy, žádná přiznaná nadsázka, ale jen přímá (opticky) dětinská hra. Jinak to je samozřejmě to samé. Akorát "jednička" tu byla dřív ;).

    2mickthemage: A teď něco k uzavření kruhu - z Rikiho si pamatuješ asi i človíčka jménem Jedi. No, a to je můj brácha ;))).

    OdpovědětVymazat
  5. Ah, kruh sa zacelil a svet je opat mensi a mensi a... :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já zrovna teď pařím wormy na telefonu (graficky vycházejí tuším ze trojky) a dost mě to chytlo. UI je sice slabá, ale s omezenýma zbraněma a bez používání teleportu jsou šance tak akorát vyrovnaný, aby to byla krutá řežba do posledního červa :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Radim:
    I u Wormsů na Amize bylo hodně dabingů než jen originál. Stačlio jen nahradit soubory s orig. dabingem za jiný. Alespoň co si pamatuju tak sme to takto nějak dělali.

    OdpovědětVymazat
  8. To skutečně šlo, sám jsem používal jednu dobu zvuky z adresáře Worms jako ozvučení do Workbenche. Ale nebylo to systémové - navíc šla použít vždy jen jedna sada zvuků pro všechny týmy.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak jsme včera hráli Worms DC v "hardcore" modu. Jak mám scandoubler, tak na televizi mi chybí pár řádků dole, takže nebyl vidět ukazatel síly. Vyhrál jsem, ale bylo to těsně ;).

    OdpovědětVymazat
  10. Takova drobnost: War has never been so much fun je hlaska a heslo Cannon Fodder :-)

    OdpovědětVymazat
  11. A cenu za nejlepší hlášku Kapitána Očivideného získává..... JAY_TEE! ;)))

    OdpovědětVymazat
  12. Ivo Ninja lives!
    http://www.ivoninja.websnadno.cz/Nieco_o_mne.html

    prípadne
    http://www.youtube.com/watch?v=BXPQo_ef24Y

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj... prosim tě nikde tady na tebe nemůžu najít kontakt. Moc schánim Blackstone chronicles a vzhledem k tomu že už si to dohrál bych to moc rád koupil. Mohl by ses mi ozvat na srp.jan@gmail.com?

    OdpovědětVymazat
  14. Bohužel, hry neprodávám. Zkus eBay, ještě se tam občas něco vyskytne. Jinak kontakt na mne je davesade_at_rpghry.cz.

    OdpovědětVymazat
  15. worms, no legenda to je prevelika, bohuzial ja som velmi nemal s kym hravat multas a singleplayer bol nudny..teda nudnejsi ako doom :-)))
    ad Riki pamatam tusim este pribalene diskety...nevychadza to este nejakym zarakom ? tusim som minule v stanku nieco videl, hadam to nebolo porno .-

    OdpovědětVymazat