10. 4. 2013

Tekken Tag Tournament 2


Je to už hodně dlouho, co jsem si naposledy koupil Tekkena. Byl to snad Tekken 5 pro Playstation 2, předtím Tekken 3 a předtím Tekken 2... ale od té doby lautr nic! Hrál jsem Tekkena 6, ale prostě se mi nelíbil. Hrál jsem Tekkena na 3DS, ale velice rychle jsem se ho zbavil. A na automatech (v herně na Národní Třídě, už ani nevím, jestli pořád funguje) jsem chvíli hrál dokonce Tekken Tag Tournament, ale "nějak" mi to nešlo a nikdo to pak kolem mne nehrál. Tak jsem si řekl, že ten "novej Tekken" má dobrý recenze a že ho jako teda koupím.

A nebyla to vůbec špatná volba! Na jedné straně je fakt, že mi TAG souboje do Tekkena příliš nesedí, ale hráč má volbu hrát i za jedinou postavu a pořád se mi to zdá vyvážené. Velkou otázkou byl také dodatečný obsah - a zde hra nabízí překvapivě hodně. Nejenom bambilion oblečků a doplňků - to se bere tak nějak automaticky. Ale také herní režimy - volejbal a "Special" Nintendo režim.


Nejvíce mne ale chytil "Fight Lab", což je v zásadě primitivní dějová linie, během které se učíme jednotlivé triky pro danou hru. Vtipem je, že k dispozici máme unikátní postavu Combot, u které si můžeme namixovat tahy téměř dle libosti. Řekl bych, že od doby Tekkena 3 je tohle zdaleka nejlepší tutorial, jaký jsem kdy v bojovkách viděl!

Herní jádro je v zásadě pořád stejné. Hra je velice rychlá a řekl bych celkem spravedlivě vyvážená. Udělat juggle je relativně snadné, ale zase se mi nezdálo, že by juggly byly nějak mocné, takže v tom výsledku moc neotravují. Základní Arcade režim je pěkně zpracovaný a nový finální boss odpovídá mé představě o finálním bossovi.


TAGy nakonec fungují také dobře, pokud si je ale namapujete na čelní tlačítka (L, R, ZL, ZR). Můj zvyk je bohužel železná košile, takže jsem si musel TAG namapovat na analogový joystick, což poněkud odvádí pozornost... Na druhou stranu to je moje blbost.

Docela mne ale naštvalo, že není možné ze hry típat screenshoty a že obecně online není zrovna moc živo (jak v Miiverse, tak ve hře). Navíc většina hráčů používá komba namapované na touchscreenu, takže je to jeden spammer za druhým a to hru zásadně znehodnocuje. Za tohle palec dolů.


Technicky je hra vyvedená výtečně. Grafika je rychlá jako blesk, oči se nemohou vynadívat. Hraní na tabletu je také dobrou volbou, obecně mi ale vadí trochu delší loadingy, ale je to pořád snesitelné.

Faktem ale pořád zůstává, že Tekken se od roku 1996 zas tak moc nezměnil a tak hra zkrátka nemá čím zaujmout po herní stránce. Z mého osobního hlediska je zde jenom fakt, že jsem už dlouho žádného Tekkena nehrál, jelikož poslední čtyři roky věnuji Street Fighterovi. Aniž bych si dovolil tyto dva zásadně odlišné styly her srovnávat, řekl bych, že Tekken působí více "zkostnatěle" proti Capcomácké klasice. Posun mezi jednotlivými díly je v současné době jen těžko znatelný.

Editor postaviček je skutečně detailní, včetně kreslení textur na tabletu - přímo na model postavy.

I když bych "objektivně" hře dal tak 7/10 (palec dolů zejména za nepodporu screenshotů, plno spammerů a krapet otravné loadingy), zároveň se nebojím hru vřele doporučit těm, co už Tekkena nezapli jak je rok dlouhej. Tag Tournament 2 totiž nabízí "definitivní Tekkenovský zážitek", nenašel jsem jedinou věc, která by mi ve hře chyběla (oukej, chybí mi Gon, ale ten z licenčních důvodů prostě neprošel). Zároveň se ale může snadno stát, že další díl Tekkenu bude "prostě ještě definitivnější verzí", což je to co kritizuji.


Řeknu to takhle - pokud vás (stejně jako mne) poněkud zklamal Tekken 6, tak právě TTT2 vám spraví chuť, i když se možná až křečovitě drží schématu, který se od třetího či pátého dílu moc nevyvinul. A konkrétně WiiU verze si zaslouží ještě bod navrch za extra buřty.

Na dalších pět let si žádného Tekkena nemusím kupovat, a to je pozitivní!

Žádné komentáře:

Okomentovat