3. 10. 2011

Hra Měsíce: Turrican


Je s podivem, jak dlouho se tato hra vyhýbala hře měsíce. Je tady ale říjen 2011 a konečně si můžeme společně zavzpomínat!

Turrican je jedna velká láska. Jde o jednu z her, která dokonale vystihuje přelom osmdesátých a devadesátých let. Hopsačková střílečka vydaná pro osmibitové, ale i progresivní šestnáctibitové stroje, dokonale zvláduté ovládání, upgrady zbraní, rozsáhlé a komplikované levely, spousty druhů nepřátel v nekonečných vlnách, skvělá grafika, unikátní hudba. V kontextu dobu Turrican zostudil i mnoho automatových her svou technologickou i gamedesignovou kvalitou.

Podobně, jako v případě hry Xenon, si hodně hráčů (mne nevyjímaje) pamatuje nejvíc druhý díl. Zde zejména Amigisté mohou poreferovat o geniální hudbě, která ruku v ruce s hektickým tempem hry ilustrovala špičkovou kvalitu produktu. Spuštění této hry bylo pokaždé malým orgasmem - po krátkém zavrčení disketové mechaniky se z reproduktorů vyvalila božská mana, která rozbuší srdce v jakoukoliv denní dobu. Ti bossové! Ty mezihry s raketkou! Ta rychlost! Ty zbraně! Ta grafika! Ta HUDBA! Turrican 2 se právem stává synonymem počítačových her jako takových.

Není bez zajímavosti, že další následovníci už ztratili onu "amigovost" a vydali se trochu jinou cestou. Ne ale špatnou. Pro mne osobně je Turrican 3 opravdu skvělou hrou a nebýt toho bullshitu s obtížností, dal bych ho do žebříčku na roveň druhému dílu. Oproti tomu Super Turrican a jeho druhý díl jde cestou klasických konzolových procházeček s lineárnějším přístupem v menším prostoru.

Tak jako tak - už dlouho hledám další motiv tetování na levé rameno a jelikož bych rád vybral něco z Amigy, byl právě Turrican jedna z možností, jak najít motiv. Pátrání pokračuje, ale než se k něčemu dohrabu, tak si na Youtube zadejte "Turrican" a když už nic jiného, poslechněte si, co jste určitě už dlouho neslyšeli a dlouho jistě neuslyšíte. Pokud si teda denně nepouštíte Amigu jenom kvůli tomuto účelu.

4 komentáře:

  1. Jedna z her, na které mám krásné, nostalgické vzpomínky...
    Hrával jsem ji na koleji, na AMIZE 600.
    Monitor: starý Merkur, s poněkud vybledlou obrazovkou. Hudba přes zesák s VELKÝMI repráky.
    Soutěžení se spolubydlícím o nejlepší score (zároveň jsem ho hlídal, aby mi nezlikvidoval joystik).
    Žádné save, load, vždy hra od začátku...s tím, jak se člověk učil znát design hry, taktiku, bosse, tak vždy dokázal hrát jen o kousek dále než posledně (při stejném času).

    Turricanu se ve hratelnosti vyrovná jen GODS (které se navíc dají hrát na klávesnici).

    Hudba...nezapomenutelná, pravdelně ji poslouchám cestou do práce. Chris Hulsbeck je zkrátka génius. Řadí se mezi skvosty hermí hudby, podobně jako u výše uvedených GODS, Cannon Fodder, Lotusu, Isharu, Golden axe, a jiných

    OdpovědětVymazat
  2. Turricana 2 jsem nehrál na Amize, nýbrž na PC (nativně, nikoli ve WinUAE). Netuším, jestli se obě verze nějak zásadně liší. Hudba byla přímo božská. Co mě na Turricanu 2 zaujalo nejvíce bylo to, že má geniálně vyváženou obtížnost. Na začátku se člověk nikam zvlášť nedostane, ale s každým dalším opakováním se vždy o kousek zlepšuje a posunuje dál, až Turricana 2 nakonec díky tréningu bez problémů dohraje. Nejsem na plošinovky nějaký zvláštní odborník (krom Turricana 2 jsem dohrál Alladina, Golden Axe, Prince of Persia, Another World, Flashbacka a pár dalších), ale tuto vlastnost má Turrican 2 podle mého zvládnutou nejlíp z toho, co jsem zatím hrál (a dohrál).

    OdpovědětVymazat
  3. Radomir> Verzia PC Turricana 2 nie je ani o milimeter horsia od Amigackej, ba dokonca este ma asi o kusocek vylepsenu grafiku. Take male prekvapenie storocia, inac ale Turrican 1 je podla mna uplne rovnako dobra hra ako dvojka, aj ked ma o nieco menej rozvinuty zbranoveho upgrade (len jedna sila Laseru) ale hra sa uplne rovnako skvele a plati o nom vsetko co o Tur2. Tak isto vymakany level design, hudba mozno este lepsia, grafika o nieco horsia, Bossovia rovnako skvely...
    Ale vobec nesuhlasim s Dave ohladom Turrican 3, tento ma absolutne vobec nebavil, a ani uz nokdy v buducnosti ho neplanujem hrat. Najviac ma odrovnal system jumpovania cez zvlast klavesu narozdiel od pouzitia up v Tur 1 2.
    Inak ale Turricany su synonymom toho co je to absolutne dokonale cista krystalicka hratelnost najvyssej triedy. BTW> zacinal som s nimi uz na Commodore 64 a mam obidva diely prejdene urcite vyse 100 krat za tie roky.

    OdpovědětVymazat
  4. Na webu factor 5 je ke stažení sountrack
    http://www.factor5.de/downloads_turrican_soundtrack.shtml

    a originalní image soubory pro UAE (pro ty kdo mají originální verzi pro Amigu)

    http://www.factor5.de/downloads_backups.shtml

    OdpovědětVymazat