28. 9. 2011

Národ sobě

Dlouho, předlouho jsem se rozmýšlel, jak napsat tento článek. Po jistém zvažování jsem usoudil, že můj nápad není úplně pitomý a že za zkoušku to stojí. Vycházím z myšlenky, že některé z vás čtení mého blogu  baví. Druhá myšlenka je zhruba taková, že mnozí by rádi četli o něčem, o čem nic nevím. A třetí, stěžejní myšlenka je, že pokud o něčem nevím, tak nejspíš proto, že to nemám. A jsme u jadérka věci. Peníze!



Za ta léta jsem se vyprofiloval, že hrát hry v emulaci "není ono" a tudíž se specializuji na sběr konzolí a her. Nejsem jistě tak posedlý, jako třeba Angry Videogame Nerd, nejsem postižený do míry "absolutní kompletace". Zcela záměrně se vyhýbám raritním titulům. Moje krédo se točí výhradně okolo reálné použitelnosti. Nemám sbírku proto, aby se mi na ní prášilo. Jsem v prvé řadě hráč. I ten sebestarší kousek vytahuju ze skříně, abych na něm hrál. Ne proto, abych ukázal návštěvě, že mám "něco". Ale abych si oddělal na starých konzolích oči a ruce. Proto. Chci se zkrátka dobře bavit a následně o tom psát deníček.

Moje sbírka nyní čítá mnoho kusů, mám asi tak zhruba všechno, co by správný hráč měl mít. NES, SNES, N64, GC, Wii, Mega Drive, Dreamcast, Playstation, XBOX, Atari, Amigy... a ke všemu bych rád měl řekněme desítku vybraných her. Mít prostě balík toho nejlepšího, co může videoherní svět a historie nabídnout. To je můj cíl - mít interaktivní muzeum.

Přestože mám skříně takřka plné, je tady "pár" věcí, které mi zoufale chybí a které se překvapivě blbě shánějí přesto, že nejde o nějaké rarity (jinak bych je už dávno měl, že ano). A nebudeme si namlouvat, že by takovýto koníček, hraničící s vášní, byl nejlevnější na světě. Takže jsem se rozhodl oslovit své věrné čtenáře s naprosto upřímnou a přímou prosbou o finanční sbírku.

Tímto činím veřejný slib, že veškeré peníze, které mi budou pro tento účel věnovány, budou použity výhradně na nákup počítačově-herně orientovaných věcí. Takže primárně na nákup starého i nového hardwaru, originálních her, herních periferií, literatury, sekundárně pak doplňků (včetně například plakátů, figurek hrdinů z her a podobně) pro zvelebení muzeální sbírky. Peníze nebudou v žádném případě použity na nákup alkoholu, drog, potravin, splácení hypotéky a další perfidní účely.

Budu vést transparentní přehled o příspěvcích, veřejně zde na blogu ve speciální sekci a na žádost zveřejním jména přispěvovatelů či konkrétní sumy. Finanční příspěvek nelze podmínit nákupem konkrétního předmětu, ale budu informovat o tom, jak jsem peníze utratil, souběžně s plánem budoucích investic. Přispěvovatel bude vědět, na co budou či byly jeho peníze použity (dokud se nevyčerpá seznam zamýšlených investic, s čímž momentálně nepočítám). Zveřejním veškeré nákupy (eBay, Aukro, Amazon ...), které prostřednictvím tohoto kanálu učiním. Nezavazuji se k navrácení příspěvku a stejně tak příspěvek neznamená žádnou výhodu pro přispěvovatele.

Tak čestně prohlašuji a slavnostně přísahám.

A nyní k věci. Na rozdíl od Sledgehewera nevěřím, že se lidem doma válí věci do sbírky. Když o nich něco málo vědí, tak je buď prodají (respektive dávno prodali), když o nich moc nevědí, tak je vyhodí. Stejně tak to platí i pro originální hry - i kdyby je někdo doma měl, tak posílat mi je poštou je poněkud komplikovanější, než poslat peníze - lenost je svině, všichni to víme. Mít doma sérii tajvanských klonů Atari a jednoúčelových Tetris hraček není pro mne (což by mne vážně zajímalo Sledgi, kolik lidí se ti za tu dobu ozvalo - čistě pro informaci). Místo toho by laskavý čtenář mohl přispět finanční sumou, která by obohatila tento blog o nové texty, dosud nemyšlené.

Představuji si to tak, že by někdě na hlavní stránce blogu byla ikonka pro příspěvek na PayPal, případně číslo bankovního účtu. Přispěvovatel by zaslání peněz obohatil o klíčové slovo "angryplayer", což bych vyhodnotil a následně bych v (momentálně neexistující) sekci "Národ sobě" vedl záznam o penězích. Pod stavem konta by byl seznam plánovaných investic a i investic uskutečněných - společně s výpisy (screenshoty - nechme na chvíli stranou Photoshopy) z PayPalu, případně s odkazy na eBay či Aukro s čísly aukcí.

Prosím o vyjádření co největšího počtu čtenářů zde v komentářích pod článkem - je toto všechno celé jenom holý nesmysl? Anebo to mám spustit?

Co se aktuálního plánu investic týče, mám v merku dva hlavní okruhy.

A) Chybějící konzole. Jestli mi opravdu něco chybí, tak jde o tři nebo čtyři významné kousky. V prvé řadě je to VirtualBoy - poslední konzole v Nintendo sérii, kterou bych si opravdu přál zažít na vlastní kůži. Pravdou je, že díky omezené nabídce her se VirtualBoy velice rychle stane pasivní součástí skříně - ale i tak mi přijde, že jde o velice významný systém (a k němu tak 5 her z 11). Dále je to několikrát zmíněná Sega Saturn. Jde o jednu z nejvíce podceňovaných konzolí, ale já si myslím, že zcela neprávem. Již nyní disponuji třemi originálkami - Powerslave, Virtua Fighter 2 a Doom - hry, které si na této platformě prostě musím zahrát. Stejně tak počítám s Virtua Copem, Daytonou a dalšími automatovkami - ze stejného důvodu zbožňuji Dreamcast a tak doufám, že Saturn bude podobná lábuž. Poslení v aktuálním výčtu plánovaných investic není nic menšího, než Magnavox Odyssey. I když uznávám, že to zavání přespřílišnou raritností, považuji za povinnost mít tuto krabici doma, jako absolutní počátek šílenství. Nezávisle na tom asi ale myslím, že uspořádat večírek, kde se nebude hrát na ničem jiném, a následně to zdokumentovat, musí být úžasný výlet do minulosti (nejen herní).

Tento okruh se finančně vejde do celkem slušného objemu. Jako vždy - záleží na stavu, výbavě, balíku dodávaných her... záleží na mnoha aspektech. To znamená, že takový Saturn může přijít klidně na tisíc korun, ale i třikrát více. Každopádně do této škatulky bych započítal i třeba Master System (konzoli, po které vůbec netoužím, ale zkompletovala by se tím SEGA), všelijaké doplňky pro Amigu a Atari (scandoubler například) a také verze již vlastněných konzolí (například GameBoy Advance Brighter bych nosil v kapse nejraději).

B) Chybějící hry. Je nespočet her, které bych rád měl - staré krabicové originálky z Amigy a PC pro krásu obalu a voňavých manuálů. Stejně tak by mne zajímala celá řada her z digitální distribuce či indie scény - i když je často snadné hry zwarezit. Příklad - Resident Evil 4. Mám verzi pro GameCube, Wii, Playstation 2. A momentálně by mne opravdu zajímalo, jak se popasovali s HD verzí. Nejde o nějakou extra nákladnou záležitost, ale ono takových věcí je celá řada a já bych o mnohých z nich rád napsal pár slov.

Samozřejmě - toto neznamená, že bych se vzdával dobrovolných nebo cenově výhodných darů do sbírky. Jenom si myslím, že kdyby tak někdo chtěl učinit, tak by tak učinil dávno. Proto takto vulgární útok na vaše peněženky.

Takže toliko můj úvod k nové sekci blogu. Prosím, napište mi, jestli byste měli o podporu mé hráčské maličkosti zájem a pokud ano, tak to nastartuji "ve velkém".

Díky za přízeň.

36 komentářů:

  1. LOL Kdybys byl slušný člověk, tak by se o tom dalo uvažovat, ale tobě? Ani omylem. Jsi pirát, a pirátské kopie nejen stahuješ, ale i šíříš a pirátství propaguješ a obhajuješ. Jsi nemravný člověk a svou nemravností poškozuješ herní byznys. Jo, konzole holt není tak snadné ukrást, tak tady žebráš.

    Nejsi poctivý člověk, jsi ostuda slušných hráčů, na kterých parazituješ a kteří za zábavu platí, aby tady vůbec mohla být. A nezasloužíš si, aby někdo podporoval tvou zábavu.

    OdpovědětVymazat
  2. Osobně si myslím, že je to blbost. Nějak jsem se v tom článku nedočetl co z toho čtenářstvo bude mít? Více příspěvků? Podle mě je elegantnější zkusit zpoplatnit tento blog a pak se uvidí jak věrné čtenáře máš a jak budou ochotni tento web podpořit. Toť můj názor.

    OdpovědětVymazat
  3. Špatně jsem to napsal. Blbost to není, pokud se to váže k nějakému konkrétnímu projektu. Je možné, že jsem to ale v článku přehlédl, dnes mi totiž není nejlíp

    OdpovědětVymazat
  4. Pokud to s tou muzeální sbírkou myslíš opravdu vážně, tak na to by imho bylo lepší založit nějaké sdružení

    OdpovědětVymazat
  5. Hmm, já jsem to myslel jako klasickej Donate s tím, že bych ty sesbírané peníze vrazil do konzolí a her (a navíc transparentně). Nějak nic víc jsem nezamýšlel. No nevadí, počkám. AdSense nenese prakticky nic mimochodem.

    OdpovědětVymazat
  6. K tomu dotazu na mě: Pokud myslíš především ono okénko "Wanted", které mám na blogu, tak za celou dobu jeho existence (skoro 3 roky, to to letí!) se ozval snad jeden člověk. Ten navíc frčel na něčem dost exotickém, ani po 3 vyměněných e-mailech jsem z něj nedokázal dostat, co má k nabídnutí, a jeho věty čím dál více přestávaly dávat smysl :)

    Ale jinak sem tam z někoho něco vypáčím, to tvoje dělení vědí-prodají / nevědí-vyhodí bych doplnil ještě o jsou líní-neřeší :) Občas z někoho známého vypadne, že by snad ve sklepě měl jeden takovej starej ***. Takhle jsem zatím přišel k Atari 800XL, Didaktiku Gama a čínské kopii Atari 2600 (plus Pentium 1 notebook, ale ten jsem poslal někam dál).

    A k tvému nápadu: tohle se neujme, určitě ne v navržené podobě. Spíš bych to viděl podobně, jak už zmínil Pavello. Pokud bys řekl něco jako "mám sklep, chci tam zřídit komorní muzeum herních klasik, ale je to finančně náročnější a ze svých zásob neposkládám ani zdravý základ" pak bys určitě pár sponzorských duší ulovil (včetně mě). Ale takhle si v tom asi sám ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Existují vlastně u nás už podobné muzeální projekty? Na co si takhle z hlavy vzpomenu, tak mě napadá Křemíkové nebe (který, jak koukám se přetransformoval na technodrom.cz, ovšem tam jsou spíše domácí počítače než herní konzole).

    Pokud by se dal sehnat nějaký opuštěný průmyslový/tovární objekt, tak tam by to bylo myslím idální vybudovat.

    OdpovědětVymazat
  8. Fyzická realizace, tedy pronájem prostoru, momentálně nepřipadá v úvahu (i když by to asi šlo vybudovat v Papírnách). Avšak kompletace sbírky funkční a hratelných strojů je myslím pořád základ. Aby pozdější návštěvníci měli možnost "general overview".

    U nás o podobném projektu nemám tušení, líbí se mi Arcade Museum, ale to jsou jenom automaty. Každopádně mít stálou a interaktivní expozici (pod dohledem + přednášky pro zájemce) třeba v technickém muzeu by bylo ideální.

    OdpovědětVymazat
  9. Nediv sa negativnym reakciám. V dnešnej dobe, keď prašule miznú v štáte, v nadáciách, žobrákov odvážajú na autách spred supermarketov, žiadať o peniaze je „prinajmenšom“ čudné až podozrivé. Veď nevyberáš peniaze na oponu národného divadla, že. Skôr by som oslovil možno firmy. MS, EA, Sony, Nintendo by možno niečo také radi podporili. Alebo ako hovoríš - spolupráca s technickým múzeom. Moderátori replaye boli v jednom diely v muzeo-krčme arcade automatov. Spolupráca s nimi (muzeum alebo replayom) by mohla stáť za úvahu. Skôr by však asi bolo priechodnejšie usporiadať najskôr trvalejšiu výstavu, či už napr. v tom technickom múzeu alebo putovnú na veľtrhoch (aj zahraničných) s možnosťou prispieť na zbierku. A zaroveň sa zbierka trochu zviditeľní. rohstola

    OdpovědětVymazat
  10. 2rohstola: Ono tady žádné negativní reakce ve skutečnosti nejsou. První výkřik nelze brát vážně, autora trochu znám a má to v hlavě trošku zmatené, takže se k tomu nelze vyjádřit. Ostatní příspěvky jsou konstruktivní.

    Možná jsem to neměl tak okecávat - tlačítko Donate si dát na svůj web může dát kdokoli, co je komu do toho, že jo.

    Mně šlo spíš o to, že bych skrz Donate chtěl ty peníze použít na bohulibou věc. Mým dlouhodobým životním cílem je mít muzeum, spojené s osvětou - od historie po současnost.

    Nemyslím si, že by měla šanci se uživit jako putovní, kdekoliv za hranicemi (například v Berlíně) mají takovou projekci, se kterou se nelze měřit. Ale na československé poměry si myslím, že by to bylo unikátní. Hmatatelná sbírka a nepříliš zřejmé a ne-snadno-dostupné informace.

    Faktem zůstává, že Donate v současnosti má osobní formu - kompletace sbírky, kde jedinou "odměnou" přispěvovatele budou články na nová témata. Avšak pro dlouhodobý záměr je to nezbytný krok.

    Uznávám, že momentálně nemám čas na to, abych kontaktoval BigN, MS nebo SONY či Technické Muzeum (to jsem mimochodem zmínil proto, že jsem tam dříve měl kontakty), takže to opravdu prosím berme jako osobní zájem na zmíněném hardwaru a softwaru.

    OdpovědětVymazat
  11. Zapomen na muzeum, neber si to spatne, ale tyhle kolekce je velmi okrajova zalezitost pro par pametniku (u nas), ja svoji sbirku buduju neco kolem 14 let, zazil jsem uz par jednani ohledne vystav a vzdycky to dojede na nezajem. On ani ten pokus v Kromerizi nebyl moc navstevovany, mam znameho bazarnika ve Vidni, tam uz taky nekolik pokusu o muzeum bylo a zadny nevydrzel dele nez rok. Tady neni hrani zazity jako venku, lidi chodi na takove vystavy vzpominat na detsvi. Zazil jsem to na vystavach v Berline, Anglii atd. Vetsine navstevniku bylo hodne pres 30, u nas tahle herni komunita 30+ co hrala do zemdleni v osumdesatych neni zas tak pocetna. Tady je synonymem hrani PSX1 a spol, na tom muzeum nepostavis...
    Kontaktovat BigN, Sony atd? Sorry, to je hodne naivni predstava

    OdpovědětVymazat
  12. To by chtelo prodat serial o historii konzoli a her pro nejaky casopis/noviny, ktery maji relevanti sloupek/rubriku... plus treba doplnit videa pro online vydani. Byla by s tim prace, ale mohlo by to neco hodit.

    OdpovědětVymazat
  13. Brada - imho by o to zaujem bol, len treba spravne miesto a spravnu propagaciu. Nothing more. Avsak to su prave tie najnarocnejsie veci na celom.

    Dave - "...staré krabicové originálky z Amigy a PC pro krásu obalu a voňavých manuálů..."
    Z vlastnej zberatelskej skusenosti - tie manualy a krabice starych hier prilis pekne nevonaju ;)) Ked mi prisiel Redguard malem ma hodilo o zem. Clovek bol zrejme tuhy fajciar, inak neviem kde by sa tam ten cigaretovy puch vzal :) Ale uz je dobre, dal som to do stavu kedy to uz z krabice vyprchalo.

    OdpovědětVymazat
  14. @Brada:

    Kroměříž byla dokonalá ukázka, jak to udělat blbě - pár starejch kompů ve vitríně a 4 starý kompiky s emulátorem. O tý Amize, co se pekla ve výloze na sluníčku, ani nemluvim :) ArcadeHry na to jdou o dost líp, ta živá forma automatům / konzolím / kompům prostě sedí, ale furt to neni ono.

    Podle mě ideální je, vzhledem k řekněme krajovým zvyklostem, knajpa s točenym vůkol obložená herní historií. Chlastat se bude vždycky a kdyby si u toho mohl člověk i zahrát, bylo by hej! A pevně věřim, že i nalitej emo teenager ocení krásu Street Fighter multiplayeru :)

    Takže v Praze, jelikož je tady lidí jak sraček, by se to imho chytnou mohlo. Zbývá najít nějakého pošetilého odvážlivce, co se do toho pustí! :)

    OdpovědětVymazat
  15. Kroměříž jasně ukázala, jak to nedělat. Mít trvalou (nízkonákladovou) expozici v Praze, interaktivní a s možností se dozvědět více, než suchý seznam fakt. Prostě "tak jak to maj na západě". Je mi jasné, že obsah mých skříní není všechno. Ale nějak se začít musí, že jo.

    Navíc si myslím, že se supermasovostí současných her (iOS) se vrací herní kultura k základům hratelnosti a tím pádem je historie relevantnější, než kdykoliv předtím. Nová generace hráčů, pro kterou je i Playstation synonymum zastaralé doby.

    Dělat to jako fulltime job (tedy mít mecenáše, který by do muzea i zaměstnanců cpal solidní peníze) - šel bych do toho. Pokud ale hovoříme o "interaktivní výstavce bez valného výdělku", tak mohu zkompletovat pouze hardware a sem tam nějaké to povídání - dokud se někdo nepřidá. Ale znova - nějak se začít musí. A motivace musí být (tedy nejen finanční).

    Když bych odbočil - na západě dělají tyhle věci lépe. Mám v ruce magazín Edge (udělám později výběr z článků, fakt zajímavé věci) a přestože jsou obsahem magazínu ty samé hry, jako třeba Level nebo Score u nás, nemám pocit, že by mi muselo být dvanáct, abych to chtěl číst. Naopak. A podobně se stavím i k fenoménu počítačových her u nás, k jejich prestiži. Proč mají v Edge rozhovor o herní historii s ministrem kultury a u nás ne? ;)

    OdpovědětVymazat
  16. Dave - bez vonkajsej podpory to nikdy nepojde. I klasicke muzea su v podstate vzdy stratove a dotovane.

    OdpovědětVymazat
  17. A este jedna poznamocka - muzeum nie je len o vystavovani. Ak chces byt skutocne muzeum je za tym ovela, ovela viac roboty. Jednak z hladiska samotnej archivacie/skladovania, prace s tym materialom a napokon samozrejme ono tvorenie vystav. Muzeum totiz nie je vystava a naopak vystava nie je muzeum :) Expozicia je len vonkajsi znak prace muzea, dalo by sa povedat.

    OdpovědětVymazat
  18. Proč mají v Edge rozhovor o herní historii s ministrem kultury a u nás ne? Protože tam nebyli komanči a všichni hráli od dětských let, už to pochop ty blázne ;-)

    OdpovědětVymazat
  19. to brada: jasne volat do tokio city asi nikdo nebude, ale možno české pobočky (EA su dedko computerového hrania) by zvládali niečo vypotiť a za oslovenie nič nedáš.

    OdpovědětVymazat
  20. a ešte čo ten replay ? v case uhorkovej sezony by mozno o Tvojej zbierke mohli trochu potriasť kozami , nie ? :-)))))

    OdpovědětVymazat
  21. chlapci, preju Vam prijemne sneni, hodne stesti a odstupuju z teto debaty :-)))

    OdpovědětVymazat
  22. Jo a este cosi - stale je to Davehova sukromna zbierka, Dave nie je muzeum, on je sukromna osoba. Svoju zbierku by vsak mohol zapozicat za ucelom expozicie alebo podobnej akcie. Ale stale z toho nebude muzeum, len Daveova zbierka :) Muzeum je institucia, ktora ma svoje povinnosti etc. Jo, tuto stranu mam viac-menej vychytanu, ale co ten zvysok :)

    OdpovědětVymazat
  23. 2brada: Takže do muzea nic nezapůjčíš? ;) Rozumím, že u nás byli komančové, ale jak tak koukám, tak nás bláznů je víc a víc ;). Hry hraje každej, o to bych se nebál. "Jednou" to přijde. Nebude to zítra, jasně...

    2mickthemage: Posunout soukromou sbírku do formy sdružení a založit na tom muzeální instituci - jako to by mohlo jít.

    OdpovědětVymazat
  24. Myslim že i flattr.com je velmi zajímavá sem se hodící služba :)

    OdpovědětVymazat
  25. Článek jako námět na diskuzi je dobrý, ale jako žádost o investici?

    Nějakou dobu jsem se díval na Den D v ČT. Docela poučné.

    V obecné rovině je tvůj produkt (žádost, myšlenka, nápad) dobrá, a zajímavá, a rád tě podpořím.

    Pokud ale přijde na detaily- jaký máš podnikatelský záměr, jakou konkrétní představu, koho si již oslovil, jsi v konkatu s "podobnými šílenci". Vybavuje se mi častý dotaz investorů: Budeš mít čas a chuť dotáhnout vše do řádného konce?

    .
    Při tak velké sbírce, co máš, bych (na tvém místě) zkusil vytvořit virtuální muzeum. S tím, že kdo bude chtít, tak Tě může podpořit.

    Další potíž je v tom, že mých originálek, které bych mohl poslat je (pro potřeby) muzea málo...

    Další- placení u nás přes internet je v plenkách a dost katastrofa, kdyby tak šlo poslat peníze tak jednoduše jako DMS, to by bylo něco. Když platím něco na gogu, přes paypal...musím říct manželce, což mě zrovna dvakrát nebaví...
    Velice Ti fandím a přeji vše nejlepší, a mnoho zdrau ve Tvém usilí.

    OdpovědětVymazat
  26. Já jsem akorát vážně trochu zmatenej, že to každej bere jako "podnikatelský záměr". Jsou tady dvě naprosto rozdílné věci - a sice jedna věc je Donate mé soukromé osoby. Druhou věcí je, že moje dlouhodobá snaha ústí v muzeum - kde moje sbírka by měla být základním kamenem, ale jinak s Donate nesouvisí. Nezávisle ale podotknu, že muzeum nelze podle mne brát "podnikatelsky", naopak jde o v principu prodělečný projekt, který potřebuje záštitu a mecenáše - čili Den D, jakkoliv se mi ten pořad líbí, není argument.

    Asi se na to vykašlu, dám si někam ikonku Donate Paypal a pak budeme řešit vše ostatní ;)).

    I když teda pokud Strider musí kvůli PayPalu za manželkou, tak bych neviděl chybu v placení přes internet ;).

    OdpovědětVymazat
  27. No ale v tom případě to působí spíš jako takové kostrbaté žebrání, ne? Hele nápad zajímavej, užitková hodnota pro většinu lidí kromě tebe je nula. Chápu, že jde v podstatě o to udělat dobrý skutek a splnit někomu sen, ale v podstatě to je hodně divný článek...

    OdpovědětVymazat
  28. Sice bych to celé komunikoval jinak a asi ne tak složitě, ale osobně nemám vůbec nic proti tomu, abych podpořil finančně libovolnou aktivitu, kterou využívám a která se mi líbí.

    Rozhodně za to nechci ani podnikatelský záměr ani seznam věcí, které si pořídil za peníze, které ti "mecenáši" věnují. Je mi líto, že v čechách nefunguje ten jednoduchý model, že lidé dobrovolně podporují aktivity, které dostávají zdarma. Ať už jako výraz vděku nebo uznání.

    Tvůj blog čtu dlouho, líbí se mi a chci, aby si v tom pokračoval. Když to srovnám s tím, kolik jsem utratil za časopisy, které jsem ve výsledku nečetl či za spropitné v podnicích pochybné kvality, tak mi to bude připadat jako dobrá investice.

    Rozhodně nechápu příspěvky ani o žebrání ani o podnikatelských záměrech. Není to ani o "ivestici" ani o "soucitu", je to o poděkování za to, že píšeš tenhle blog.

    OdpovědětVymazat
  29. No jako zebrani je tvrdsi myslenka, ale je to spis reakce na ty tanecky okolo toho pozadavku. Samotnej napad se vsak mohl interpretovat mnohem clankem. Takhle mam pocit, ze se Dave snazi zbytecne zavdecit sladkejma recma a proste to napsat s vykrutama, jakoby se za to vlastne stydel...

    OdpovědětVymazat
  30. Hmm, asi jsem to fakt okecal zbytečně moc. Mně se třeba líbí, jak to má napsané Alena Prokopová na svém blogu: "Alena Prokopová tento blog provozuje s potěšením a dobrovolně, ale zdarma. Pokud chcete její potěšení zvýšit, můžete tak učinit prostřednictvím finančního daru".

    O to mi asi jde - s tím, že to nepropiju prostě ;).

    Muzeum platí i tak samozřejmě.

    Díky všem za vyjádření.

    OdpovědětVymazat
  31. Kouzelní de Sade potřebuje doplnit manu na sjíždění novejch starejch věcí. No tak to mu jí kurňa budeme muset trochu odlifrovat, protože i když kapsy kouzelnejma lektvarama narvaný nemám tak ty jeho bardské výlevy tuze rád.
    (i když tenhle mohl být klidně o polovinu kratší)

    OdpovědětVymazat
  32. Jj, taky jsem svoji odpověd napsal blbě.
    Za prvé: Díky Devjve za tvůj blog, v mnohém mi nahrazuje Level (a čtení časopisů o PC hrách jako takových).
    2. Podnikatelský záměr- nenyslel jsem to nějak ostře, jen mi z článku chyběla jakási pointa, nebo jednoduše formulovaná představa, co jsi vlastně chtěl docílit.
    3. Peníze pošlu rád, i když placení přes Paypal mi vysloveně nesedí...(manželka má paypal na firmu (příjmá platby ze Slovenska), a v obecné rovině mě štve, že naše kurevsky drahé banky neumožnují jednoduché platby po internetu...).

    OdpovědětVymazat
  33. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  34. Tedy blog máš pěkný, rád občas něco od tebe přečtu, ale můj názor je, že pokud někdo chce opravdu něco vytvořit tak do toho v prvé řadě vloží své peníze, pokud jsi výdělečně činný neviděl bych v tom takový problém. Pokud ne najdi si brigádu. Jestliže chceš něco vytvořit nesmíš být líný a já se obávám, že jsi a proto jsi na to šel touto cestou. Co třeba kdyby ti někdo poslal místo peněz starou konzoli k zapůjčení s hrami, mohl bys napsat fajn článek. Na druhou stranu tlačítko donate ještě nikomu neublížilo (mám strach že ani nepomohlo, alespoň co se českého internetu týče) a má ho na stránkách plno lidí, dle mého názoru si ho tam měl umístit a vykašlat se na tu omáčku okolo, ale to je jen můj názor. Další věc je název projektu "Národ sobě" to nemůže být myšleno vážně, jelikož případné příspěvky jsou čistě pro tvé účely a nikdo z nich nic mít nebude jedná se o "Národ tobě", zkrátka si myslím že jsi to celé uchopil špatně.

    OdpovědětVymazat