6. 9. 2011

Metal Mutant


V ďalekej budúcnosti je už ľudstvo takmer vyhynuté, všetko zabrali stroje. Planéta Kronox ukrýva robotí komplex pod vládou kybernetického pána menom Arod7. Tento ukrutný tyran si plánuje podmaniť celý vesmír a zvyšok ľudstva. To sa však nesmie stať a preto rebeli skonštruujú toho najefektívnejšieho a najsmrtiacejšieho robota aký kedy existoval. Jeho meno znie Metal Mutant. Ten je poslednou nádejou na prežitie ľudstva a ukončenie hrôzovlády Arod7. Úlohou železného mutanta bude nájsť robotie mesto, lokalizovať ukrutného Arod7 a zničiť ho raz a navždy.



Metal Mutant je názov hry z roku 1991, ktorej autorom nie je nikto iný ako známa Francúzka firma Silmarils. Hoci ide až o približne desiatu hru tejto spoločnosti patrí medzi prvé, ktoré sa stali všeobecne známe a uznávané. Pre mňa dokonca predstavuje úplne najlepšiu hru akú vo svojej histórii spoločnosť Silmarils vyrobila, hoci objektívne je touto hrou Ishar 2, no ja som zaujatý. Metal Mutant bola úplne prvá hra, ktorú som videl na počítači PC AT, je to zvláštne ale je to tak, úplne prvá hra na PC ktorú som videl (a hral).


V tom čase som bol síce iba majiteľom skvelého Commodore 64 a sníval som o tom že budem mať Amigu, no nakoniec bolo všetko inak. Amigu som nakoniec nikdy nevlastnil a C64 bol vymenený za modernejší a svoju slávu rozbiehajúci počítač z rodiny PC AT (386SX 33). Ale späť k robotom. K tejto hre ma priviedol jeden spolužiak, ktorého otec pracoval v SAVke (Slovenská akadémia vied) a tam mali PCčka. Raz sme išli k nemu do práce na návštevu a pri tej príležitosti mi spolužiak ukázal hru ktorá z nejakého nepochopiteľného dôvodu trónila na harddisku PC. Prvá zvláštna vec, ktorú som spozoroval bola voľba grafického režimu/karty. Tento počítač disponoval málo používanou kartou EGA 64 (EGA avšak so 64 farbami namiesto 16), ktorú Metal Mutant podporoval (bola to nejaká Francúzka verzia, Anglická verzia ktorú dnes vlastním má iba voľbu CGA/VGA čo je dosť zvláštne) a preto sme si mohli vychutnávať krásne farebnú grafiku hry. Preto som zaujatý, prvá je už navždy prvá... preto má v mojom srdci špeciálne vyhradené miesto (a neplatí to len o hrách že).

Je ťažké túto hru žánrovo presne zaradiť, pretože predstavuje akýsi mix tzv. plošinovky a akčnej logickej adventúry. V každom prípade je to hra veľmi originálna a celkovo výborne spracovaná. Je celkom zaujímavé, že v roku 1991 vyšla ešte jedna legendárna hra podobného zamerania s názvom Another world a vytvorili ju tiež Francúzi. Začiatkom 90-tych rokov evidentne akčným plošinovým adventúram išla karta, pretože už v roku 1992 vyšla geniálna hra, ktorá tento koncept doviedla k dokonalosti - Flashback a potom akoby uťal, adventúrovosť sa z týchto hier nejako vytratila a ostali iba akčné plošinovky.

Grafika sa mi veľmi páči a nemám jej čo vytknúť. Animácia síce nie je až tak veľmi dokonalá, ale k potrebám hry plne postačuje a nesmieme zabudnúť že sa bavíme o roku 1991. Zvuk je prijateľný a má také pekné oceľovo-robotické zafarbenie. Ešte lepšie ako PC verzia je na tom verzia pre počítače Amiga. A toto všetko je uložené iba na jednej jedinej diskete.


Metal Mutant je unikátny bojový stroj, ktorý je schopný meniť svoju podobu do troch unikátnych foriem - humanoidný cyborg, drak tyranosaurus a pásový robot tank. Každá forma disponuje rozličnými zbraňovými a obrannými systémami. Cyborg je vybavený predovšetkým zbraňami na blízko ako je trojzubec a sekera, špeciálna výbava zahŕňa elektrický výboj či prísavné magnetické lano a ako jediný dokáže skákať a doplňovať energiu pripojením k záchrannému modulu Alog11. Drak, ako už napovedá jeho meno vládne ohňu, ktorý môže vypúšťať z papule aj z chvosta. Ďalej dokáže aj nebezpečne uhryznúť zubatou papuľou. Špeciálna výbava obsahuje ochranný energetický štít a diaľkovo ovládaného moskyta, ktorý sa dokáže dostať na neprístupné miesta. Disponuje aj špeciálnou útočnou zbraňou zvanou bio-hypnotické oči. Tank je primárne určený na streľbu a to ako guľometnou paľbou tak aj výbušnými raketami. Špeciálna výbava obsahuje iba bio-radar schopný detekovať nepriateľov.

Mutant však nezačína plne vybavený a vystrojený, ale naopak musí väčšinu zbraní a vybavenia získať cestou ku svojmu cieľu. Prvý spôsob ako získať nejakú dodatočnú výbavu je jednoduché zobratie špeciálneho cartridge, ktorý do mutanta nainštaluje príslušnú funkciu. Druhý spôsob spočíva v použití počítačového terminálu a downloadnutí príslušnej funkcie do robota. Netreba asi zdôrazňovať, že toto rozširovanie schopností mutanta je nutné k samotnému dohratiu hry, pretože na svojej dlhej ceste po planéte Kronox bude musieť vyriešiť množstvo rôznych problémov a zničiť množstvo rôznych nepriateľov. Celkovo hra obsahuje štyri úrovne, ktoré sa na seba podobajú asi ako žena na muža (pozn. sú diametrálne odlišné). Odlišnosť jednotlivých úrovní vyplýva už aj z ich názvu - džungľa, mesto, továreň, komplex 5 pyramíd.

Úvodné menu, ktoré sa na obrazovke objaví po detailnej prezentácií všetkých foriem mutanta, ponúka štyri voľby - štart/start, cvičenie/training, LOAD, informácie/info. Info je stručná informácia o tvorcoch hry, Load načíta uloženú pozíciu, training nám umožňe pocvičiť sa v hraní prvého levelu a konečne start začne novú hru. Hra nám ponúkne na výber tri stupne obtiažnosti nazvané level 1 2 3. A tu sa dostávam k tomu, čo je pre túto hru charakteristické - obtiažnosť.

Hra Metal Mutant je podľa môjho názoru veľmi ťažká a to už pri hraní na najľahšej voľbe level 1, v podstate si ani neviem predstaviť ako by sa to mohlo dať prejsť na voľbe 2 či nebodaj 3. Neviem či je to tým že som mantavý úbožiak s drevenými rukami, ale kým som prvý krát dokázal úspešne dokončiť celú hru, tak som sa teda mimoriadne zapotil. V skutočnosti mi to trvalo asi 16 rokov. Od momentu keď som hru prvý krát uvidel (okolo1992 až 93) do momentu keď som ju prvý krát prešiel v roku 2009. Nie že by som ju po celých 16 rokov denne hrával, to ani náhodou, boli celé roky kedy som hru ani nemal na disku no nakoniec som ju vždy po nejakom dlhom čase oprášil a skúšal znovu a znovu.

Asi za to môžem byť vďačný internetu, pretože sa mi nakoniec podarilo získať informáciu, ktorá ma na celé desaťročie zabrzdila a potom to už išlo pomerne dobre. Ak si niekto myslí, že je fakt "děsnej frajer" a strčí do vrecka aj samotného Eso Rimmera, nech vyskúša práve Metal Mutant. Je celkom dosť dobre možné, že to zrazí jeho sebavedomie na bod mrazu alebo ešte nižšie. Táto hra je NAOZAJ ŤAŽKÁ, fakt že je, je to asi jediná vec, ktorá sa dá oficiálne označiť za "chybu". Možno že nezaujatý a objektívne hodnotiaci človek by našiel aj niečo viac, ale ja naozaj nie (tu je priestor pre Daveho, schválne niečo pokecni). Ešte možno systém ukladania savegame pozícii nie je úplne ideálny, totiž dá sa uložiť iba jedna jediná pozícia použitím záchranného modulu Alog11. Predchádzajúci save sa tak prepíše a jediná možnosť ako mať zálohu je zaarchivovať celú hru. Vzhľadom na to, že veľkosť hry je malá to nepredstavuje nijaký veľký problém. A že čo bol ten fatálny zákys, ktorý ma zabrzdil na celé desaťročie? Čítajte ďalej milí priatelia - kolegovia hráči.

Džungľa


Vitajte na Kronoxe, teplota je 35 stupňov. Takto nás víta prvá obrazovka hry, kde sa objavujeme v podobe cyborga. Jeho jediná zbraň v arzenály je zatiaľ iba vidlička (technicky vzaté je to trojzubec, ale anglický názov je FORK a to je v preklade vidlička, preto budem používať tento termín). Prvý level hry sa začína v džungli a zároveň je aj jediný, v ktorom stretávame organických protivníkov. Nepriatelia, ktorí nám bránia v tom aby sme sa dostali do robotieho mesta sú rôzni a rôzne sú aj možnosti ako sa s nimi vysporiadať. Už tu sa ukazuje krása hry v plnom svetle.

Pozemných jašterov je najlepšie rozhrýzť mocnými čeľusťami v podobe draka, no môžeme ich aj spáliť plameňometom v jeho chvoste. Lietajúce jaštery je zase naopak najlepšie napichnúť cyborgom na vidličku, jediný zásah tejto - inak najsilnejšej zbrane vôbec - ich spoľahlivo zabije. No nič nebráni ani možnosti spáliť ich dračím dychom, hoci táto metóda je menej účinná. Toto je charakteristické pre celú hru, veľmi často záleží iba na hráčovej vôli ako si poradí s riešením nejakej situácie. Silmarils odviedli naozaj skvelú prácu a je až neodpustiteľné, že táto úplne geniálna hra je už v dnešných časoch už takmer zabudnutá. No nie sú to iba tri druhy jašterov, ktoré nás ohrozujú. Už zakrátko sa náš oceľový mutant dostane do smrtiacej bažiny, ktorú bude prekonávať skákaním a po získaní magnetického prísavného lana prekonáme aj prvú elegantnú vychytávku v hre, ktorá nás nenechá na pochybách o tom že práve táto hra predstavuje vrchol zábavy a patrí k tomu najlepšiemu čo vôbec v histórii hrania vzniklo. Smrtiace roje včiel, ktoré musíme spáliť dračím dychom a následná likvidácia ich hniezd pomocou tanku nám ukazuje, že práve správna kombinácia rôznych foriem mutanta rozhoduje o úspešnom napredovaní vpred.

Pred bránou do samotného mesta robotov už stretávame prvých strážcov zo železa - robotov. A tu sa začína odpoveď na otázku "Prečo už nie je v kremíkovom nebi miesto?" Netreba hádam ani zdôrazňovať (samozrejme že to urobím aby som poukázal na genialitu hry), že na ich zničenie môžeme využiť viac ako iba jeden predpísaný spôsob. Je tu šikovná metóda s tankom, kedy pri správnom načasovaní roboty odstrelíme guľometom, alebo ich ešte rýchlejšie zničíme obľúbeným nabodnutím na vidličku cyborga, opäť však útok musíme správne načasovať aby sme nedostali poriadne do tela. Výnimku tvorí až posledný strážca, ktorý vo svojich útrobách ukrýva upgrade cartrige, toho musíme šikovne odstreliť a to práve v presne načasovanom momente inak nás čaká rýchla smrť. Po prekonaní tejto prekážky získame pre svoj tank silnú raketu, ktorou ešte v budúcnosti zničíme nejedného nepriateľa, no prvý krát ju použijeme na niečo úplne iné, konkrétne na zničenie brány vedúcej do robotieho mesta.

Mesto


Robotie mesto je môj najobľúbenejší level hry a jeho dizajn je úplne perfektný. Mestu vládne robotický tyran menom POL4, stretnutie s ním znamená instantnú smrť, no nakoniec ho aj tak dostaneme do kremíkového neba, kde bude robiť spoločnosť kalkulačkám. Po lineárnej džungli, je robotie mesto naopak levelom nelineárnym a záleží iba na hráčovej voľbe ako bude postupovať. Cieľom je zničenie POL4 a získanie jeho prístupových práv k počítaču ovládajúcemu bránu do továrne. Mesto má 5 poschodí a nachádza sa tu niekoľko rôznych problémov na riešenie. Či už je to akási maturita zo sveta metal mutant, pri ktorej budeme musieť zodpovedať sériu otázok v počítačovom terminály. Toto bolo skvelé pretože prvá verzia hry, ktorú som hral bola Francúzka takže som nemal ani to najmenšie tušenie čo s tým terminálom vlastne robím a až neskôr keď som už disponoval Anglickou verziou som plne pochopil všetky detaily v hre. K ďalším prekážkam na ceste vpred patrí napríklad prekonanie smrtiacej energetickej bariéry, zdolanie bezodných priepastí pomocou malých lietajúcich plošiniek či odblokovanie lisovacej komory a vydáme sa aj na prieskum tajomnej jaskyne. Po celý čas musí hráč pomocou bio-radaru zisťovať kde sa nachádza POL4 aby sa mu mohol vyhnúť a predísť tak rýchlej smrti.

Prvý krát tiež pocítime vysokú obtiažnosť hry a to najmä pri prvých pokusoch o zdolanie nebezpečnej jaskyne. Táto predstavuje prvú skutočne náročnú výzvu hry. Už hneď v druhej obrazovke sa na nášho robota vyvalia hordy oceľových pavúkov, ktorí ho zasypú guľometnou paľbou z obidvoch strán a hráč má čo robiť aby nestratil obrovské množstvo energie. Hoci sa môže zdať, že je táto jaskyňa neprejditeľná, opak je pravdou. Je to len otázka cviku a trpezlivosti. Aj keď som si najprv myslel, že toto sa nedá prejsť, dnes jaskyňu v pohode prejdem s tým, že mi ostane aj polovička energie a to je niečo čo spočiatku vyzerá nereálne. Mesto je plné rôznych typov pozemných aj lietajúcich robotov, iní nepriatelia bránia jaskyňu, iní samotné poschodia mesta. Paleta druhov je naozaj veľmi pestrá a dokazuje to, že autori hry rozhodne netrpeli nedostatkom predstavivosti.

Úplne unikátneho protivníka predstavuje robot s menom POL4, ktorý plní úlohu bossa. Na jeho zničenie vôbec nebudeme potrebovať zbraňové systémy mutanta, ale naopak použijeme metódu oveľa efektívnejšiu - použijeme mozog. Pred samotným finálnym súbojom samozrejme musíme prechádzať jednotlivé poschodia mesta a postupne získavať výbavu pre nášho mutanta. Energetický štít, bioradar, diaľkovo ovládaného moskyta, to všetko budeme potrebovať k úspešnému zakončeniu levelu. Po veľmi efektnom a elegantnom zničení POL4 získame jeho prístupové práva a pomocou počítača odomkneme bránu do podzemia, v ktorom sa nachádza obrovský továrenský komplex.

Továreň


Továreň nám v plnej sile predvedie, čo znamená stupňovanie obtiažnosti. Skákanie cez ohne, stláčanie nedostupných spínačov pomocou moskyta, zničenie strážnej veže pomocou opatrného postupu vpred s energetickým štítom a prvý bio-hypnotický súboj. Áno to všetko absolvujeme už v úvodnej časti tohto levelu. V druhej časti továrne máme opäť možnosť nelineárne zvoliť postup vpred. A tu sa dostávam k pôvodnému zákysu na 10 rokov. Totiž hlavným cieľom továrne je otvoriť bránu vedúcu k teleportu. Na to je potrebné nastaviť správnu kombináciu ventilov privádzajúcich energiu k bráne. Možných kombinácií je naozaj veľmi veľa a objavenie tej správnej by bez použitia návodu znamenalo mnohonásobý reštart a prechádzanie továrňou na čo som už nemal silu, preto sa továreň na dlho stala konečným bodom v mojom putovaní.

Na dlhé roky som s hrou skončil, ale nakoniec som s pomocou internetu správnu kombináciu získal a to mi umožnilo pokračovať ďalej. Len v krátkosti spomeniem, že továreň ponúka aj mimoriadne náročný súboj s bossom, ktorý patrí k tomu najťažšiemu čo sa v celej hre nachádza a zároveň je tu aj najproblematickejšia prekážka celej hry. Tá spočíva v tom, že musíme presunúť diaľkovo ovládaného moskyta cez potrubie na druhú stranu a tam stlačiť spínač, ktorý nám otvorí bránu.


To možno neznie tak strašne, ale problém je v tom že moskyta vo vnútri potrubia nevidíme a tým pádom nevieme presne určiť kde sa nachádza. Navigácia je možná iba pomocou zvuku, je to dosť náročné na pozornosť a musíme pri tom naozaj rozmýšľať aby nedošlo k totálnej strate orientácie. Hoci sa to možno nezdá ak sme rozumný a precízne pomaly navigujeme moskyta mali by sme ho dostať na druhú stranu v priebehu 1 minúty. Ak urobíme chybu a stratíme prehľad o polohe moskyta v potrubí, môžeme očakávať zábavu na dlhý čas, pri pokuse dostať ho odtiaľ von. Mne osobne sa to už stalo a trvalo mi minimálne 15 minút kým som ho dostal na druhú stranu, aj to len vďaka tomu že som nespanikáril a pomaličky s pomocou logiky som ho zachránil. Robiť to len tak náhodne bez rozmyslu, tak ho odtiaľ dostávam ešte dnes.

No ani po prekonaní tejto náročnej úlohy nemáme vyhrané. V tomto momente sme už absolvovali toľko rôznych súbojov, že energia sa určite blíži k nule, no namiesto záchranného modulu Alog11 náš čaká ešte jeden súboj a smrť v tomto momente môže spôsobiť extrémne reakcie ako je rozmlátenie monitoru stoličkou a podobne. Hra sa s hráčom naozaj nemazná a továreň je žiarivým príkladom toho aká je celková obtiažnosť hry vysoká. Človek by čakal, že po zdolaní potrubného problému ho už čaká iba istota uloženia Save pozície, ale nič také milosrdné sa nekoná. Ak sa hráčovi podarí zničiť aj posledných robotov - nie je to zase extra náročný súboj ale môže byť veľmi adrenalínový, pretože zásoby energie v tomto momentu sú celkom iste veľmi nízke - tak sa prebojuje až na samotný koniec továrenského komplexu. Tam už čaká technologické zariadenie prekvapujúco nazvané Teleport, ktoré mutanta prenesie do poslednej časti hry.

Komplex 5 pyramíd


Záverečný štvrtý level je sústavou 5 pyramíd s krásnym názvom Kheops 15000. Tu sídli aj samotný hlavný zloduch AROD7, no cesta k nemu bude tou najťažšou výzvou v celej hre. Ak si niekto myslel, že po továrni už nič náročnejšie nemôže nasledovať tak sa zmýlil. Pyramídy sú ešte ťažšie ako továreň ! No hneď v úvodnej obrazovke na nášho robota čaká záchranný modul Alog11, takže ďalej už bude pokračovať v plnej sile a s uloženou pozíciou.


Už prvá úloha nás nenechá na pochybách. Názov skúška zvukom približne načrtne čo na mutanta asi tak môže čakať. A skutočne, prichádzame k veľkému klavíru, pri ktorom si najprv vypočujeme 5 hudobných tónov. Tieto tóny potom musíme zahrať na klávesoch klavíru, čo nám otvorí bránu vedúcu do vnútra komplexu. Celkovo vyberáme zo 7 rôznych tónov, môžu sa aj opakovať čo je vlastne dobre lebo to uľahčuje riešenie, čím viac rovnakých tónov počujeme tým menej potom musíme rozmýšľať a vyberať. Kombinácia sa zakaždým náhodne generuje, takže sa to nedá prekonať ináč ako iba skutočne vlastnými silami. Túto časť musíme prejsť s minimálnou stratou energie inak asi nebudeme mať veľkú šancu prejsť celú pyramídu hoci sa to môže podariť (raz som tam stratil skoro polovicu energie a napriek tomu som to prešiel, ale to je skôr veľká výnimka ako pravidlo). Nasleduje súboj s veľmi rýchlym a nepríjemným strážcom a za ním teleport do druhej pyramídy.

Druhá pyramída sa začína zaujímavým súbojom, v ktorom musíme poraziť obraz nás samých. Treba spomenúť, že tento zaujímavý zrkadlový súboj má minimálne dve úplne rôzne riešenia o ktorých viem.

Tretia pyramída ponúka súboj s extrémne nebezpečným protivníkom. Je ním obrovský robot plný zbraňových systémov s poetickým názvom Termitator. Jeho zničenie je možné iba presnými zásahmi do srdca v podobe tanku. No zničením tohto náročného protivníka sa putovanie pyramídami zďaleka nekončí, hoci množstvo energie už pravdepodobne povážlivo klesá. Nasleduje ešte jeden súboj vyžadujúci pozornosť a po ňom teleport do štvrtej pyramídy.

Štvrtá pyramída ponúka jeden súboj s duchom a potom veľmi nepríjemnú strážnu vežu bojujúcu pomocou bio-hypnotických striel. Súboj s ňou je záverečnou čerešničkou na torte a môže sa stať ľahko osudným, pretože frekvencia streľby veže je veľmi vysoká a úspešné prekonanie tejto nástrahy vyžaduje mimoriadnu šikovnosť hráča.

Po prekonaní štvrtej pyramídy nám hra upraví tlak zase do normálu, pretože na začiatku pyramídy piatej sa nachádza záchranný modul Alog11, ktorý mutantovi doplní energiu na maximum a zároveň uloží save pozíciu. Putovanie po Kronoxe sa blíži k záveru, treba už len zničiť osobného strážcu hlavného zloducha pomocou jediného použitia cyborgovho elektrického výboja v celej hre. Po ňom prichádza záverečný súboj, ktorý je veľmi nekonvenčný a je to vlastne akási exhibícia schopností mutanta vo všetkých jeho podobách. Správna kombinácia pohybov, podľa toho ako určuje v náhodnom poradí AROD7, spôsobí jeho samodeštrukciu, čím sa zavŕši misia metal mutanta. Vesmír a prežitie ľudstva by malo byť zachované, no záverečný obrázok (áno jeden jediný obrázok po 16 rokoch) nám ukazuje, že nakoniec môže byť všetko úplne inak.


Uff! Tak to máme za sebou. Aj táto náročná hra sa dá dotiahnuť do úspešného konca, hoci to tak zo začiatku nevyzerá. Trpezlivosť je najdôležitejšia vlastnosť pri hraní tejto hry (a možno aj trošku šťastia). Každému hráčovi, ktorý túto hru neprešiel alebo nebodaj o nej počuje prvý krát odporúčam okamžite nakonfigurovať DOSBOX a pustiť sa do tohto skvelého dobrodružstva. Pocit, ktorý človek zažije po vzhliadnutí záverečného obrázku je neopísateľný a skutočne mimoriadne zaujímavý.

A že prečo už nie je v kremíkovom nebi miesto? Pretože metal mutant na svojej ceste zničil toľko robotov, že už tam jednoducho žiadne miesto nemohlo zostať. Že kremíkové nebo aj tak neexistuje? Ale prosím Vás a kam by sa potom podeli všetci tí roboti, ktorých som cestou zničil, ha ?

Maros "Mazar" S

Žádné komentáře:

Okomentovat