31. 3. 2011

Okamiden - dodatek

Okamiden dohráno - celkový čas 22:44 (úctyhodné) a musím konstatovat, že o moc rychleji to dorazit prostě nešlo - je to vysloveně hodně dlouhé. Přitom do starých lokací se člověk příliš nevrací, naopak pořád objevuje něco nového, což je super. Na druhou stranu do klidně mohlo být osekané o dvě natahující pasáže - jedna je asi ve dvou třetinách hry ("sci-fi" dungeon a přilehlé questy) a pak na konci - gradace k finálnímu souboji je přitažená za vlasy (což ale není u japonských her nezvyklé).



Každopádně finální souboj JE NAPROSTÁ LAHŮDKA. Boss má tři základní fáze, každá prověří trochu jinou bojovou stránku. První fáze je primitivně lehká (přesně jako normální souboje, jenom delší - tady jsem se začal bát zklamání), druhá mne donutila si dokonce doplnit zdravíčko hned dvakrát, no a třetí - paráda. Parádní mirror fight, využívání všech možných kombinací kaligrafie (naprosto nových a novým způsobem), slepota, neviditelnost - no prostě všechno nacpané do jednoho, docela jsem se zapotil a o to více ještě bavil! Samotná finální animačka je dlouhá, ukazuje osudy hrdinů a člověk i slzu zamáčkne. Morální poselství hry je vlastně jednoduché, je o hodnotě přátelství, ale velice silné. Když to pak hrají malí hrdinové, má to svou poetiku a vysloveně mne to nadchlo. Podle mne jde o hru pro malé děti, aby získaly nějakou představu o morálce, zradě a odpuštění - prostě místo Rychlých Šípů. Je to idealismus, ale není vysloveně naivní, ke konci příběhu jsou dva zvraty, které sluníčkovou atmosféru příběhu dokonale naruší.


Jak ale vidíte, za celou hru jsem zemřel jen třikrát (odklikl jsem dialog, kde byla ložená instrukce, jak vyhrát), REDO (tj. restart dungeonu) ani jednou a celkové hodnocení za hru mám růžový stromeček - tj. to nejvyšší. Každopádně se odemkl Second Quest, který krom vyšší obtížnosti také disponuje novými kaligrafiemi - i když jde "jenom" o hrátky s grafikou (nezkoumal jsem více).

Do druhého hraní se ale pustím až s odstupem, teď si potřebuji odpočinout. Dokonalá tečka za DS generací, díky za to!

3 komentáře:

  1. Hoj,
    Nevis kde v CZ poridit Okamiden? GameExpres dneska zmenilo datum vydani na 8.4. a jinde titul neprodavaji (dokonce ani na strankach Conquestu) - v Evrope pritom hra vysla uz 18.3.

    Diky, Tomires

    OdpovědětVymazat
  2. No nic, koukám že si hru objednám z Amazonu - za stejnou cenu můžu mít kombo Okami + Okamiden + poštovné :)

    OdpovědětVymazat
  3. K té tečce za DS - nedávno vyšlo (prý) skvělé RPG Radiant Historia, které má snad šlapat na paty samotnému Chronotriggeru. Recenze jsou pochvalné až nadšené a o kvalitě zřejmě svědčí i to, že okamžitě po vydání byla vyprodána. Mám předobjednáno z druhé várky, tak se těším.
    http://www.amazon.com/Radiant-Historia-Nintendo-DS/dp/B004CVWETI

    OdpovědětVymazat