24. 7. 2014

Toki Tori 2+


Nebýt té slevy na eShopu, o této hře bych jenom přemýšlel. První díl této hry vyšel původně pro GameBoy Color, později jsem se dočkali remaku pro mobilní telefony. Už z toho se dá usoudit, že máme co do činění s nenáročnou logickou hříčkou, kdy nám k ovládání stačí jen pár tlačítek. Překvapilo mne ale, s jak nebývalou vytrvalostí se hra začala objevovat na různých platformách a v akčních balících. Z neurčitého důvodu mne hra lákala i odrazovala zároveň. Když jsem ale uviděl dobrou cenu za druhý díl, neodolal jsem. Záhy jsem zjistil, že jsem dobře udělal! Za prvé - druhý díl se od prvního liší více než zásadně. Za druhé - je to dobrá hra, která jakoby osmibitům z oka vypadla. Za třetí - je to roztomilé kuře!



Hra je ve svém jádře prostinkou chodičkou, při které náš hlavní hrdina musí zachránit ostatní své kamarády. Kuře jménem Toki Tori má pro boj ze ZLEM celkem dvě schopnosti. Pískání a bouchání zadkem o zem.

To je celé.


V rozmanitém prostředí narážíme ale na mnoho různých prvků, které právě těmito dvěma schopnostmi - tedy tlačítky - ovládáme. Hra vyniká v tom, jak nám předvádí nové prvky, jak nás učí jejich využití a podněcuje kreativitu v jejich kombinování. Začíná to s jednoduchými kraby, které můžeme přivolat písknutím nebo zaplašit bouchnutím. Hnedle si všimneme, že musíme stát ve stejné rovině - ideálně na stejné plošince samozřejmě - stačí být kousek výš nebo níž a hnedle máme po ptákách.


Na tomto principu se pak naučíme ovládat několik typů zvířátek - žáby nám dopomohou k létání a takové podivné modré berušky zase spouští řetězovou reakci pískání, čili jde ovládat i kraby na větší vzdálenosti. Proti nám stojí ale i elementy nepřátelské - netopýři, elektrické berušky, ptáci-únosci a podobně. Vše je elegantně zakomponované do daného prostředí, vše vypadá velice přirozeně a díky tomu má svět kolem nás a tedy i hra, lákavou logiku. Velice jsem ocenil například fakt, že mokré kuře je skutečně nacucané vodou a pak bouchnutím o zem můžeme zvlažit naše nejbližší okolí a tím "něco" dosáhnout. Prakticky každý puzzle je vybudovaný na nějakém takovémhle detailu, které se pak kombinují a staví na sobě.


Pískání je navíc dvojího druhu - krátké a dlouhé - podle toho, jak dlouho podržíte tlačítko. Díky tomu je možné skládat jednoduché písničky. Autoři hry tím chytře obešli nutnost využívat nějakých menu, což je mi sympatické - pokud se někde zaseknete a nemůžete zpět (což je celkem běžné), zapískáte písníčku a hnedle jsme zpět u checkpointu. Chcete mapu? Další písnička. Potřebujete teleportovat napříč levely? Další písnička. Není to vysloveně hlavní element, jako má třeba Wind Waker, ale líbí se mi, jak i s tímto jediným tlačítkem lze vybudovat komplexnější funkce.


Celá hra je sérií puzzlů, uzavřených v tématicky odlišných úrovních. Puzzly mají obvykle jen jediné řešení a oscilují mezi banálně dětsky snadnými, až po mírně zakyslé čelopleskovky. Nelze čekat nějaké supertuhé zákysy, nekoreluje to s celkovým vyzněním hry - ale zároveň je ve hře dost míst, kde jsem se pobaveně zasmál nad kreativitou autorů. Jen zcela výjimečně je k řešení potřeba rychlejší reflex, no celkově bych hru hodnotil, jako velice snadnou.



A velice milou.


Toki Tori 2+ je prostě roztomilou hrou, na kterou je radost se dívat, hrát a užívat si ji. Nejde o titul, který by bořil nějaká zaběhnutá klišé, je v podstatě prudce lineární, bez reálné možnosti něco zkazit - ideální odpočinkovka / procházečka na pár hodin. Krásně mi připomněla, jak moc mám rád 2D plošinovky, kdy se prostě jenom těším na to, co bude v další obrazovce. Svým způsobem mi hra hodně připomněla osmibitovou éru, kdy se hry stavěly na jednoduchých, univerzálně platných principech bez zbytečného skriptování - a to vše funguje jen díky tomu, že jsou úrovně logicky navržené. Za to palec nahoru a až bude zase nějaká ta slevička, mohu vřele doporučit.

2 komentáře:

  1. Ahoj.
    Mimo téma: Nechtěl bys v brzké době zase přijít do Fight Clubu? Už je to dlouho, cos tam byl naposledy. Dík za odpověď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když mne pozvou a bude tam téma, ke kterému mám co říci, tak samo moc rád ;).

      Vymazat