24. 9. 2012

Borderlands 2 - první dojmy

První Borderlands jsem si docela užil. I když bych si to z počátku nepřipustil, honba za číslíčky u zbraní mne nakonec přesvědčila. K tomu jsem dostal hezkou grafiku, atraktivní svět a hlavně dobrou motivaci ke grindu skrz interní odměny za rubání jinak nehodnotných nepřátel. Tím pádem byla radost procházet si úrovně dokola. Příběhově hra příliš nezaujala, ale zase upřímně netvrdila, že by byla o něčem jiném, než zábavném vyvražďování všeho živého. V tomto úhlu pohledu nebylo divu, že druhý díl na sebe nenechal tak dlouho čekat. Ne snad, že bych očekával nějaké rozhřešení, ale se zájmem jsem se do druhého dílu pustil.



Jsem trochu rozladěný. Po dvou hodinách hraní lze totiž konstatovat, že od prvního dílu nedošlo k posunu. A to ani kosmetickému. Ano, grafika vypadá pořád dobře, ale stejně. Příběh je pořád stejně plytký. Zvuková stránka věci se nezměnila, i když je pořád dobrá. Hlášky jsou celkem vtipné, ale tak nějak stejné. Veškerá herní matematika se evidentně nezměnila. Stejně tak náplň misí. Borderlands 2 tak ze všeho nejvíce připomínají datadisk. Něco jako když k Doomovi vycházely diskety, kus za pár korun, s tisícovkou nových úrovní. Akorát je to za cenu plné hry.

Je možné, že v úvodních dvou hodinách hra nedostala prostor k ukázce novinek. Dobrou otázkou také je, zda je možné v tomto žánru vůbec něco skutečně nového vymyslet. Na druhou stranu je fakt, že poslat čtyři nové lovce na tu samou planetu a prakticky s tou samou zápletkou okolo hledání Vaultu, je prostě příliš málo snahy na tak ambiciózní hru, na kterou si Borderlands 2 hrají.

I na mém obstaróžním hardware jede hra velice rychle, nebojím se říct "jako blesk" s většinou viditelných grafických nastavení na maximu. Čili pominu-li časovou náročnost, není zde opravdického důvodu, proč hru nehrát, vyjma toho, že jsem už první díl dohrál a není důvod se k té samé hře vracet. A to je celkem škoda.

Na druhou stranu - jako výplň volného času "pár minut si zastřílet a zapomenout" může jít o kvalitní alternativu. Jenže když člověk má FTL za pětinovou cenu, není opravdu co řešit.

1 komentář:

  1. Mě borderlands oslovila. Mam original jedničku a koupil jsem si dvojku. Ano je to na to jedno brdo. Jinak z Postav doporučuju komando. Hra s ním jde prostě svižně. A podle mě je to nejsilnější postava v borderlands 2.

    OdpovědětVymazat