19. 9. 2011

Dead Island - první dojmy


Nikdo to nečekal a ona je to časovaná bomba. Všechna velká studia se těší na novou generaci hardwaru, aby konečně mohli začít dělat ty slibované velké hry v otevřených prostorech, sandboxy a tak dále. Posledních deset let slyšíme tyhle kecy dokola. Přitom všichni vidíme, že obří hry vznikají. Ono to jde, když se chce. Umí to Rockstar, umí to Bethesda. A umí to ještě malé polské studio, živené pšeničnými klíčky. Dead Island, navazujíce technologickou kvalitou na Call of Juarez 2 (Chrome 5), předčil nejen očekávání kritiky, ale i moje osobní. Přece jenom - Call of Juarez 2 byla velice dobře zvládnutá a povedená střílečka, leč pořád tak trochu v tunelu, kde výlet do otevřené krajiny byl jen kulisou. Nyní máme hru, která nabízí otevřený prostor bez omezení, haldu úkolů, proměnlivé prostředí a tuny kvalitní zábavy. "Blbí pšonci" strčili do kapsy většinou současné herní produkce "jen tak". Jak je to možné?



Hru jsem nesledoval příliš pečlivě. Viděl jsem nějaké trailery, které vypadaly schopně, ale nikoliv definitivně. Další z řady koridorových zombie masakrů? Nějaká haha patolízanice ála Dead Rising, ale na ostrově? Nic víc jsem o hře nevěděl, takže jsem si zafixoval vizi, že jde o obluďácky přehnanou krvárnu, jakých jsme již viděli dost. Jenže tyto první dojmy z trailerů rozptýlily první nadšené výkřiky hráčů v mém okolí. Ono je to všechno úplně jinak.

Kýčovité prostředí hotelů pro němčoury plné kaluží...

Základem je obrovský prostor zamořený zombíky. Nebudu se tvářit, že by mne grafické zpracování neuchvátilo. Jistě, občas je příliš viditelné, jak doskakují objekty do scény, ale neomezený výhled, precizní práce se světlem, detailní textury, spousty objektů na scéně - to vše je zvládnuté skvěle. Dokonce i na větší vzdálenost nemá člověk pocit, že by se díval na zelenou placku, na kterou někdo nalepil papírové modýlky stromů. Faktem zůstává, že grafika nejlépe vynikne na krátkou vzdálenost, ale i tak dokázal polský chromý engine předvést, jak lze zacházet s výkonem relativně obastaróžních PC a konzolí - na 8800 GT mi hra jede jako blesk 60+ snímků za vteřinu v rozlišení 1920x1080 na maximální detaily. A na XBOX 360 v 720p při podobné kvalitě jede taky velice dobře. Za to palec nahoru.


Krom toho je prostředí dost bohaté. Nejde jen o donekonečna se opakující palmy, ale zejména hotely, bazény, bungalovy, majáky, mola, přístavy, města, pláže... hra se nepotřebuje tvářit,  jako revoluce, je naprosto přirozeně poskládaná, logicky navazující a možná právě proto proměnlivá. I když nás navigační šipka vede neomylně ke svému cíli po vzoru moderních GPS, je to právě možnost "jít vpravo" a vydat napříč džunglí. Ničím neomezený prostor, o tom to je!

... přeromantičtělé výhledy do přímořské krajiny...

Přitom je zajímavé, že většina hry by se dala "přeskládat" do formy lineární tunelovité hry, jak jsme bohužel zvyklí. Každý level by byl oddělený loadingem a veškeré pozadí by bylo jenom dvourozměrnou texturou kdesi na obozoru. Vážně - i kdyby byl Dead Island špatnou hrou, po technologické stránce si vytírá zadek s mnohem dražšími a výkonnostně náročnějšími tituly, přičemž hra vypadá skvěle po všech stránkách a svou velikostí (a nulovými loadingy) překonává prakticky vše od dob Oblivionu. A pak že to nejde!

... krvavý masakr s usekáváním končetin, půlením lebek a vyvrhávání střev...

Jádro hry se dá nejlépe přirovnat k Borderlands, což je zaručený koncept. Po vzoru Diabla zde vylepšujeme svou postavu díky nekonečnému zástupu zombíků, takže postupně se z naší maličkosti vyklube zabijácká mašina. Na rozdíl od Diabla a Borderlands je tady ale vývoj více na okrasu. Člověk má dokonce chvílemi pocit, že by zde žádný vývoj postavy nemusel vůbec být. Zombíci levelují s námi, taktika masového vybíjení se příliš nemění, takže jestli tu samou grupu umlátíme pádlem nebo nožem je v tom výsledku šuma fuk. Hře to nijak nepřitíží, ale neřekl bych, že jí to extra přidá (na rozdíl od Borderlands).

... zakončený třšňičkou na dortu - uhnívajícími zombáky. Kontrast dotažený k dokonalosti.

Součástí hratelnosti je management zbraní, jelikož obvykle řežeme zombie na blízko. Jednotlivé zbraně mají velice omezenou výdrž (někdy je to až přehnané), takže je musíme střídat a kombinovat. Sice se okolo nás pořád válejí všelijaké klacky, ale mít sekáček na maso nebo lopatu je lepší a tak si zbraně všelijak šetříme. Při takto letmém popisu to zní blbě, ale ve skutečnosti je díky tomu hra větší zábava. Když pak potkáte více nepřátel najednou, stačí hodit nůž do prvního, zbrzdíte tím jeho postup, přiběhnete k němu, kopačkou ho složíte na zem a ještě než dopadne, vyrvete mu váš vlastní nůž z hrudi a pokračujete v masakru. A právě hledání těchto nejrůznějších kombinací je na soubojovém systému zábavné. Ke střelným zbraním se dostanete až později a munice je šeredně málo. Zdráhal bych se přirovnat styl hraní k Resident Evil 4 nebo 5, to vůbec ne, je to větší řežba, ale rozhodně to není taková ta sranda bitka, jako v Dead Rising. Spíš se snažím říct, že Dead Island vytváří nový styl řežbění zombíků. Svým způsobem originální a velmi zábavný.

Kostra samotné hry je prostá - chodíme po ostrově a od přeživších dostáváme úkoly, jelikož náš hrdina / naše hrdinka disponuje imunitou k dané zombie nákaze. Jelikož se z ostrova nedá nijak moc dostat, nezbývá nám, než šmejdit po okolí a skrz krvavé masakry plnit krůčky, které později (doufejme) vedou k záchraně. Počet úkolů - jak hlavních, tak vedlejších - je enormní. A přitom člověk nemá pocit, že by se nějak zásadně opakovaly nebo byly nudné. Samotná řežba se skutečně příliš neliší v průběhu hry, ale změny prostředí mění naší taktiku. Z původně otevřených prostranství se stanou úzké městské uličky a ještě užší kanály. Přijdete na to už na začátku hry, ale kopačka je jediný útok, který nespotřebovává žádnou energii a hodí se k rychlému odvracení útoků hord. Snadno se ale může stát, že útok většího počtu (tedy pět a více) zombáků a navíc z více stran, bude smrtelný. Naštěstí je smrt penalizována pouze strhnutím finanční částky z naší kapsy - což zas tak moc nebolí.

Pár interiérů ve hře najdeme. Jsou v nich buď přeživší - nenakažení, anebo ze tmy skákající lekací - nemrtví.

A to je celá hra - to, o čem by hry měly být. Máme prostor, kde se dají "jenom" vybíjet zombíci stovkou různých zbraní a způsobů. Můžeme jít kam chceme, můžeme dělat co chceme a je to pouze exploring a objevené prostředí, které modifikuje styl našich akcí. Nemáme zde jasně danou linku "dojdi sem a vyhraješ". Jsou to spíše možnosti, které můžeme, ale nemusíme využít. Nejde o interaktivní film současnosti, kdy se stejně stane všechno přesně tak, jak nalinkovali autoři. Je to svoboda, po které tolik volám. Líbí se mi to moc. Nečekal jsem nic a dostal jsem bombu. Co víc si přát?

Nadšení z prvních dojmů násobí i délka hry. Zdá se, že na pár desítek hodin Dead Island bude. Hře bych mnoho nevytýkal, jako kombinace žánrů free-form "diablovky" a zombie masakru funguje až překvapivě dobře. Nadmíru dobře. Technologie hry vůbec nepokulhává, hudba je skvěle padnoucí, ovládání doladěné (automatické zaměřování i na myši funguje celkem slušně - to se ale nedá moc vysvětlit, dokud si to nezkusíte). A to jsem se ještě nezmínil o kooperačním multiplayeru pro čtyři hráče! No, suma sumárum - tohle by po nějakých třiceti hodinách mohlo vygenerovat takových 8/10 - toliko má dnešní předpověď.

P.S.: Jedna z věcí, kterou mohli Poláci od Left for Dead 2 okopírovat, je týmový deathmatch lidi VS zombie. No jelikož je v tomto smyslu LFD2 nepřekonatelné, docela chápu, že se při současné mechanice hry vzdali implementace.

P.S.: I na gamepadu je ovládání zvládnuté, po zvýšení citlivosti je přijatelná i veledůležitá otočka o 180° ;).

2 komentáře:

  1. Ano, máme tady nečekaně příjemnou podzimní hru. Rovněž jsem ji neřadil do plánů na koupi, ale chytré a nadšené ohlasy mě zvábily. Jenoduchý a přitom propracovaný systém, hra která nenudí. S přibývajícím hraní nabízí větší výzvy a přestává tolerovat chyby, které si hráči mohli dovolit na plážích a u bazénů.
    (Některé lokace Vám řádně vydrancují peněženku...)

    OdpovědětVymazat
  2. No teda to je bomba, to až někde uvidí můj syn, bude to hrozně chtít. Už je mi jasné, co bude v jeho dopisu pro Ježíška. No holt je to typ po tatínkovi, takže je oba zajímají technologie a elektronika. Já tomu vůbec nerozumím, pro mě je to Španělská vesnice.... Například manžel si pořídil 3D tiskárnu a nějaké příslušenství k tomu odsud a já furt nerozumím, jak to funguje.

    OdpovědětVymazat