10. 4. 2011

SONY vs hackeři

Poslední dobou je na českých herních webech celkem oblíbené téma rozebírat útok hackerské skupiny Anonymous na servery SONY. Obvykle tyto bulvární témata přehlížím a to i proto, že je mi vnitřně útok na libovolnou formu establishmentu sympatický, ale onehdá jsem se začetl do komentářů a valil jsem oči. Buď jde o armádu najmutých komentátorů od SONY, kteří se snaží očernit hackery stůj co stůj; anebo jde o opravdu nepřemýšlející lidi, kterým nedocházejí souvislosti a důvod, proč se takové útoky dějí. Například by mne zajímalo, proč hackeři neútočí na servery Nintenda nebo Microsoftu. Že si vybrali jenom zrovinka SONY. To je mi ale náhodička.




Na rozdíl od jiných útoků hackerů na jiné subjekty, v případě SONY mi přijde situace křišťálově jasná. Arogance chování k zákazníkům, neschopnost naplnit své sliby a zoufalá rozhodnutí v souvislosti s Geohotem a dalšími - to vše vede k vlně nevole, kterou SONY zaselo a nyní sklízí. Na hrubý pytel patří přece hrubá záplata. Dá se ale zároveň přece říct, že SONY jenom brání svoje práva a že je to legální chování. Teoreticky se to dá odkývat, ale když pootevřeme jedno oko a nebudeme zcela zaslepeni, měli bychom spatřit věci v širších souvislostech.

Ve škole nás učili, že zákon představuje morální minimum, které bychom měli dodržovat. V této souvislosti nám bylo vysvětleno, že vykládání si litery zákona po svém, tedy překroutit si význam litery zákona po svém, je samo o sobě v zásadě trestný čin (ale zákon na to není). Zákony vznikly z nějakého důvodu, záměru. Pokud tento záměr není naplněný, je zákon zbytečný nebo nebezpečný. Od těchto dřevních pouček uteklo hodně vody a zákony nám vykvetly do neuvěřitelné velikosti. Tak jako tak - pokud jde o jakési jádro chápání problému, beru to takhle.

Hackeři si SONY nevybrali náhodně. Je nad slunce jasné, že jde o reakci na dlouhodobé chování SONY, které svou arogancí předehnalo Microsoft, tento slavný cíl nenávisti zejména IT komunity, o několik koňských délek. V případě konzole Playstation 3 postupně došlo k omezování funkcí (hardwarových i softwarových), po pěti letech jsme se nedočkali podpory Playstation 2, sebrali podporu Linuxu, dost nešetrně zacházejí s našimi privátními daty v rámci PSN a nebudeme si namlouvat, že těch pět dobrých her pro systém dokáže navázat na slávu, jakou si SONY vydobylo v minulé generaci konzolí. A nyní se stal průser - někdo prolomil ochranu konzole a na povrch začaly vylézat nejrůznější nepříjemné detaily, které byly dosud pod pokličkou.

Nepochybuji o tom, že hlavní motivace SONY je snížit ztráty v důsledku warezové scény. (Tady se teda musím uchechtnout - pokud nás nedokázaly hry za posledních pět let přesvědčit o koupi svou kvalitou, tak je warez nevyhnutelný krok, který ale těžko reálně "sebere" nějaké peníze SONY, ale to je jiná diskuze). Vedle toho ale vidím určité projevy zoufalství, zametání stop a držení masky, kdy si nevidí na špičku nosu. Však jistě, je to jejich výrobek a mají na to nějaká práva. Kde ale končí hranice práv SONY? Mají právo vydat softwarový update, který znemožní spouštět hry a my jako spotřebitelé si budeme libovat? Pochybuji.

Pokud přirovnáme SONY ke státními zřízení a zákazníky k volícím občanům, máme před sebou klasickou situaci. Stát musí regulovat práva občanům a to včetně nepopulárních kroků, aby vůbec mohl fungovat. SONY musí vyžadovat od zákazníků z legislativního hlediska určité zákonné minumum, aby mohli vydělávat. Co se ale stane ve státě, který začne občany šikanovat a omezovat jejich svobodu? Po jistou dobu se dá udržet situace pod kontrolou - ať už výhružkami nebo populismem. Po této době ale přichází revoluce. A to se nyní stalo SONY.

Nevím, jestli je možné stanovit hranici, za kterou by SONY (a kdokoliv jiný) neměl jít vůči svým zákazníkům. Podívejme se na to ale jinak, vezměme si příklad z konkurence. Takové Nintendo je v klidu. Jejich Wii bylo v době vydání prakticky okamžitě prolomené, protože hardware je identický s několik let starým GameCube, který je prohackovaný až hanba. Nintendo ale ví, že jejich hlavní hry si koupí miliony, ne-li desítky milionů zákazníků a tak se jim ani nevyplatilo nějak warez řešit. Microsoft oproti tomu zaujmul stanovisko mnohem pragmatičtější. Po hacku XBOX 360 začal banovat hráčům přístup na online služby. Jelikož v tomto případě tvoří online nabídka a herní možnosti opravdu podstatnou část hodnoty konzole, milí hráči si raději koupili druhý XBOX jenom na hraní online her - a tím částečně kompenzují warez. Vedle toho SONY válčí nejen s celkově nižšími prodeji, ale i s malými příjmy z online služeb, dotováním hardwaru (PS3 snad už dotovaná není, ale vidíme projekty NGP, Move a samozřejmě PSN) a nespokojenými zákazníky. Tonoucí se stébla chytá a tak nyní o SONY slyšíme hodně.

Podle mne je východisko jedině v revoluci. SONY by se měl zatnout tipec, než se udusí. Mělo by se jasně říct, že námi zaplacený hardware v žádném případě není služba, které nesmíme vidět pod pokličku. Měl bych mít právo si modifikovat svůj hardware (a potažmo i software) jak chci, protože jsem za něj zaplatil a vlastním ho. Měl bych ho tedy vlastnit, logicky. A stejně tak by mělo být samozřejmostí, že kvůli warezící menšině nebude SONY přece omezovat slušné zákazníky! Jakkoliv to zní banálně, chování SONY je zkrátka daleko za hranicí slušnosti, litery zákona. A to je důvod, proč podporuji "ošklivé hackery". Protože na hrubý pytel patří hrubá záplata. Protože při boji za svobodu a práva lítají třísky. Protože se SONY jednáme už mnoho let v rukavičkách a ono to prostě nestačí. Naopak vidíme, že rok od roku se situace horší. Změňte diametrálně svůj postoj a uvidíte, že nekecám.

84 komentářů:

  1. (1) Hackeri jsou mafie. Kdyz se firmy nebrani a nechaji se okradat, miji od nich jinak klid. Mafie je v klidu necha delat jejich software, ktery potom krade a pouziva ve svuj prospech. Kdyz se Sony teto celosvetove mafii postavila, tak se na ni vrhla. Necestna verejnost, ktera ma z hackerskych atktivit prospech, pak samozrejme fandi hackerum, vzdyt jinak by nemohli krast hry a museli za ne platit.

    OdpovědětVymazat
  2. (2) Software si nekupujes, kupujes si pouze licenci, to jest opravneni nejakym urcenym zpusobem software pouzivat. Mimo jine to znamena, ze ten software nevlastnis a nemuzes si s nim delat co chces.

    OdpovědětVymazat
  3. (3) Ano, Nintendo je zamerene na casual hrace a prodava sve hry masove, piratstvi proto pro ne neni az tak vyznamne. Microsoft je orientovan na online hrani, kde se da proti piratstvi bojovat, proto pro ne neni zase az tak rozsahle. Ale co my, hardcore hraci, kteri nechteji "stupidni" Nintendo hry a ani nas nebavi multiplayer a chceme poradne AAA single player tituly? Je nas min a piratstvi nas vyrazne postihuje. Reseni Sony, kvalitni protipiratska ochrana bylo pro nas dobrym a funkcnim resenim.

    Pokud se nekomu hardware a sluzby Sony tak jak jsou nelibi, at si je neporizuje, at si koupi Wii nebo XBox. Proste PS3 neni pro nej. Co je to za stupidni napad tvrdit, nelibi se nam pristup Sony, budeme ji skodit a donutime ji nasilim, aby se chovala jak chceme? To je totalitni praktika. Takove jednani je necestna a nemoralni.

    Zijeme v trzni ekonomice, je tu na vyber rada alternativ. Spravne a cestne reseni je produkty Sony nekupovat, pokud se mi nelibi. Bud to primeje Sony zmenit pohled na vec, nebo nikoli. Je to jeji vec, jeji investice, jeji obchodni rozhodnuti, jeji zodpovednost. Nikdo to nemuze rozhodovat za ni a nutit ji do toho nasilim.

    OdpovědětVymazat
  4. (4) Pokud Sony prirovname k statnimu zrizeni a zakazniky k volicim obcanum. Pak rozhodnuti koupim nekoupim vyrobek/sluzbu Sony predstavuje volby. Hackovat a krast je pak na urovni komunisticke luzy, ktera se nasilim snazi prevzit moc a znarodnit cizi majetek, ktery ji nepatri. A to se ted stalo Sony. Ze je tu chamtiva luza cihajici na to, co by se dalo ukrast, ano s tim se da souhlasit. Ze sve chamtive touhy muze skryt pod libive oznaceni revoluce, jiste. Dela to snad veci lepsimi? Nikoli.

    OdpovědětVymazat
  5. (5) Jiste ze je mozne stanovit hranici, za kterou Sony nemuze jit proti svym zakaznikum. Tyto hranice dokonce stanoveny zakonem jsou a v pravnim state se dokonce dodrzuji. Krome techto jasnych a pevne danych hranic jsou tu jeste hranice ekonmicke, Sony se nemuze chovat tak, aby o sve zakazniky prisla.

    Ano, ani jedny z techto hranic nenuti delat Sony to, co po ni chce skupina mafianu a zlodeju. Prave proto se tito k tomu Sony snazi donutit nasilim.

    OdpovědětVymazat
  6. (6) Celou situaci posuzujes z pozice cloveka, ktery ma maslo na hlave a kteremu neni warez cizi. Ty sam cizi autorska dila nejen ze uzivas neopravnene, ale i je sam siris. Patris do skupiny tech zlodeju, kteri prosperuji z cinnosti hackeru. Proto nejsi schopen nadhledu a zaujmout objektivni, spravedlive a cestne stanovisko k teto situaci.

    OdpovědětVymazat
  7. Myslim, ze ides na to podobne ako ja v komentari na KK (http://www.kulturakriplu.net/2011/01/ako-je-to-s-postojmi-v-kauze-sony-vs.html) Aj ked ja som pouzival metafory :) Inka v podstate suhlasim, aj ked pri debate na tuto temu sa musime (chtiac-nechtiac) dostat prave k otazkam slobody rozhodovania a vyznamu "vlastneneho objektu" za vlastne peniaze.

    OdpovědětVymazat
  8. PS3 = velký FAIL. Také sympatizuji s hackery. Velké srdíčko pro autora.

    OdpovědětVymazat
  9. 2Anonymní:
    1) Tohle se přesně musí změnit. Lidi si musí chtít kupovat hry, aby je ani nenapadlo hry krást a zneužívat bezpečnostních děr. Pokud je stávající nabídka neuspokojivá, zcela logicky se budou hledat cesty k tomu, jak k softwaru přijít lacino.
    2) Tohle se přesně musí změnit.
    3) Jako platící zákazník si mohu stěžovat na nekvalitní poskytované služby. Pokud SONY neposlouchá, je to jen otázka času, kdy se dav nasere. Jak se nyní stalo.
    4) Podle této logiky obhájíš Hitlera.
    5) Podle této logiky obhájíš Stalina.
    6) Mýlíš se.
    Díky za názor.

    OdpovědětVymazat
  10. 1) Lidi kradli, kradou a krast budou, cim je to snazsi, tim vic. Mira piratstvi na pc je 80 az 95 %. Je to proto, ze na pc jsou nejhorsi hry a sluzby? Ne, je to proto, ze je to tam nejsnazsi. Proto je obrana proti piratum nutna. A cim je zanr mensinovejsi, tim je ochrana nutnejsi.

    2) Nikoli, u vyrobku s miliardovymi naklady urcenym pro masove uzivani je to idealni ekonomicky model. Licence je de facto trvaly pronajem za jednu pausalni cenu. Vyvojari open source se pokusili vytvorit nekolik ruznych alternativnich ekonomickych modelu a neuspesne, zvlaste v oblasti her. Klidne at hackeri prijdou s novym obchodnim modelem a lepsimi hrami, pokud na to maji, ale nemohou Sony nasilim nutit do svych hloupych utopistickych predstav.

    3) Nastvani zakaznici prejdou ke konkurenci, problem vyresen. My spokojeni zustanem a býdeme mit co chceme. Nemuzu prece napr. nastvanost s tvym hloupym blogovym prispevkem resit tim, ze ti hacknu blog nebo pocitac a budu ti branit ve psani.

    4) Presne naopak, Hitler tu luzu zorganizoval a stat rozvratil. Nevedlo to k nicemu dobremu, prestoze Hitlera z pocatku nepochybne rada hloupych lidi podporovala z uslechtilych duvodu. A stejne je to s hackery.

    5) Totalni nesmysl. Stalin byl diktator s absolutni moci nad zivoty lidi. Pozice i chovani Sony je jine a to co jsem uvedl nijak Stalina neobhaji.

    6) V cem se mylim?

    OdpovědětVymazat
  11. Anomim: Když to tak čtu, problém Sony není tentýž jako u jiných případů piráctví. Modelový příklad, řekněme že v budoucnosti jsou auta ovládána výhradně počítačem a pasažér si pouze volí cíl cesty. Auto stahuje aktuální mapy a uzávěrky z netu, ovšem v posledním updatu vyškrtne z mapy Chlumec ve kterém máme babičku a tak musíme pěšky (MHD tam už nejezdí). Můžeme auto prodat a přejít ke konkurenci ale dostaneme jen zlomek pořizovací ceny, navíc konkurence je zaměřená na zastaralé auto s volantem které neumíme řídit. Má na to výrobce automobilu právo? PS3 a Linux - najdi deset rozdílů... Nebo PS3 a PS2... (byť to byl slib) Kdo tady vlastně koho okradl?

    Jo a proč proboha někdo rozepisuje text do 6 příspěvků?

    OdpovědětVymazat
  12. Petr
    V době kdy hra stojí půl roku od data vydání často 50% až 30% původní ceny je obhajoba pirátství už vážně na hlavu. Dělat z toho kauzu "Hackeři versus Sony" už je samo o sobě ukrutně zavádějící blábol. Možná ti ušlo, že hry tvoří vývojáři s rodinami a ne strašně zlá a tyranská značka Sony. Ale chápu, že nám normální lidem podporující herní průmysl koupí her nedocházejí souvislosti :D No a jestli si doma z PS3 uděláš třeba koloběžku, "protože jsem za něj zaplatil" věř, že nikomu to vadit nebude.

    OdpovědětVymazat
  13. Zitron: To je jako se dožadovat toho, že vlastně můžeš rozbíjet výlohy, protože je demokracie. Vždyť v dětství ti říkali, že máš ve všem svobodu.

    U té PS3 jde jen o Linux? Je vůbec napsanej jako součást PS3ky? Mám dojem, že ne e.

    OdpovědětVymazat
  14. Nejde o Linux. Linux byl odstranen az po tom, co GeoHot hacknul PS3. Sony vysla vstric lidem, co chteli PS3 pouzivat jinak nez na hry a ti se ji za to odvdecili tim, ze toho zneuzili. A presto medialni masaz oslavuje necestne hqckery a ocernuje imho firmu, ktera stoji imho za nejlepsi herni platformou na trhu. A dela to i autor tohoto blogu, ktery kope za hackery, nepremysli a nedochazi mu souvislosti.

    OdpovědětVymazat
  15. Zitron: snazis se rict, ze Sony pískytuje skvele sluzby, ktere nikdo jiny neumi (auta od konkurence neridi samy), s tim souhlasim. Ale tyhle skvele sluzby nejsou zdarma, aby mohly byt poskytovany, je potreba aby se zakaznici Sony odpovidajicim zpusobem chovali. Pokud se na platforme PS3 bude piratit, tak se bude Sony muset ve svych sluzbach tomu prizpusobit a zazene ji to do sedeho prumeru.

    To ze se Sony vydala na cestu pravni ochrany svych zajmu i zajmu svych zakazniku ji schvaluji. Je to svym zpusobem hrdinsky cin, ktery ji prinese velke naklady a spatnou publicitu s malou pravdepodobnosti uspechu. Pripadny neuspech ponese na sve triko, na pripadnem uspechu se svezou i jeji konkurenti. Ale jsem rad, ze se nasel nekdo odvazny, ktery prestal mit strach z hackeru a rozhodl se je podstavit pred soud, aby se zodpovidali ze svych cinu.

    OdpovědětVymazat
  16. 1) U nás máš bohužel pravdu, že je PC naprosto v řiti, ve světě to ale není tak hrozné. Podle tvé úvahy by se tedy měly hry pro PC přestat vydávat, protože je to apriori prodělečné. Přesto se hry vydávají a přestože je velice snadné je zwarezot, mají lidi spousta originálek. Zejména s nástupem Steamu, kdy koupit hru za pár babek a jedním kliknutím. Podobně tak GOG svoje produkty nechrání, Bethesda svoje produkty nechrání a tak dále. To vede k jednoznačnému obecnému závěru - když lidi chtějí, tak si to koupí i v případě, že je zde možnost warezu. Co takový Minecraft? A to je to, o čem mluvím.

    2+3+4+5) TOHLE je přesně jadérko problému. Kde je ta hranice, která dává SONY možnost využít zákonů ke své ochraně a kde začíná jebání zákazníků. Pokud nevidíš, co SONY provedla se značkou Playstation, jak se diktátorsky staví do své mocenské pozice, tak je to tvůj postoj, podle mne zaslepený, ale budiž. Represe nikdy nic neřešila a čím více se tlačí na pilu, tím to bude horší. Důkazy jsou v samotné realitě, Nintendo ani Microsoft nehází tolik klacků pod nohy a nevidíme, že by se proti nim sjednocovali hackeři.

    Abychom se chápali, mně jde o celkové vnímání softwaru a hardwaru, práva zákazníků, změnu zákonů. Aby lidi nemuseli warezit a čelit represi.

    Ale samozřejmě můžeme schvalovat komunisty a další lůzu, která se rozhodla vykládat si právo po svém. Ale jak vidím tyhle komentáře, tak je mi smutno, jak lidi podléhají iluzi, že je-li to podle zákona, tak to přece musí být automaticky správné.

    OdpovědětVymazat
  17. 2Anonym:

    1) Hackeři prolamují systémy, ale nejedná se mafii, neboť vetšinou nejsou motivováni profitem. Mafie si občas hackery najme na špinavou práci, ale to není tento případ. BTW Hackeři SW nekradou ze dvou důvodů, jednak SW není možné ukrást z podstaty věci (neoprávněné užívání je něco jiného než krádež) a druhak se hackeři zabývají něčím jiným (viz. výše). Nečestná veřejnost může mít prospěch z crackerských aktivit (ne z hackerských aktivit), nicméně ne každý, kdo má prospěch z takových aktivit, je nečestný (třeba jen nechce nechávat originál v mechanice, můj případ).

    2) Máte pravdu, nicméně to je přesně to, co je třeba změnit. Není přeci možné, abych v používaném SW opravil chybu nebo jej jinak modifikoval, aby lépe vyhovoval mým potřebám a následně byl zažalován poskytovatelem licence. Ideální stav je dle mého to, že si se SW můžete dělat co chcete, dokud jej nevydáváte za vlastní (i tím za něj třeba neinkasuje peníze atd.).

    3) Mohu se zeptat, jak vás jako HC hráče uspokojuje nabídka her na PS3? A proč jako HC hráč nehrajete na PC? Co má protipirátská ochrana společného s tím, jestli je někdo HC hráč nebo není? Zbytek bodu 3 je demagogie, tady nejde o to, že zákazníci nařizují SONY, jaké produkty má prodávat. Tady jde o to, že SONY provádí zpětné zásahy do již prodaných výrobků a služeb, což je prasárna, která se prostě nedělá.

    4) Třebaže máte pravdu s kritikou srování (koupě PS3 je dobrovolná), tak Vaše přirovnání hackerů ke komunistům kulhá na obě nohy. Protože hackeři nejsou primárně zloději, do systémů se nabourávají v prvé řadě kvůli výzvě, kterou bezpečnostní opatření představují. Ne že bych to schvaloval, ale zlodějina je něco úplně jiného.

    5) Prodejce zpětně modifikoval prodaný výrobek. To je prasárna bez ohledu na to, jestli ji explicitně popisuje nějaký zákon. A SONY se právě chová přesně tak, aby o zákazníky přicházela. Čas ukáže. A mafie a zloději v této kauze opravdu nehrají žádnou roli.

    6) Pouze Vaše spekulace, nadto nesmyslná. Mohl byste vědět, že Dave je sběratel.

    OdpovědětVymazat
  18. 1) Ne, z me uvahy nevyplyva, ze by se na pc mely prestat vydavat hry, ale ze ochrany proti piratum jsou v poradku, vcetne ochrany pravni. Ve svete dominuji konzole.

    2-5) Tuto hranici si stanovuje pro sebe kazdy zakaznik a podle ni si voli, zda bude platit za produkty firme sony nebo jeji konkurenci.

    Ja vidim, ze Sony chrani sva prava a schvalu ji to. Represe, tj. spolecensky trest ulozeny pravni cestou, je zaklad kazdeho pravniho statu a je nezbytna k zajisteni dodrzovani zakonu. To jest resi toho hodne. To prokazuji i pokusy ruznych komunit, snazici se o alternativni spolecenske usporadani, anarchie nefunguje. Vzdycky nakonec existuji nejaka pravidla a vzdycky je nutno dbat na jejich dodrzovani, jinak se i mensi spolecenstvi okamzite rozlozi, natoz velke. Takova je uz lidska povaha.

    Ano, hackerska mafie neutoci na nintendo a microsoft, kteri se ji boji postavit a trpne jeji aktivity snasi. A co jako?

    6) neodpovedel jsi mi na dotaz, vcem se mylim.

    7) Predestri zmeny zakonu vedouci k tomu, aby lide nemuseli warezit a celit represi a pritom nedoslo k znarodneni prace a majetku herniho prumyslu a pokud mozno byl ekonomicky obhajitelny. Open source za 20 let nic takoveho nenalezl.

    8) Sony si nevyklada zakony po svem, vyklad nechava na soudci u ktereho vede spor s hackerem. Za to ji ostatni hackeri vyhrozuji a poskozuji. A luza tomu tleska a skodolibe poukazuje, ze kdyby se Sony pred hackery nebranila, tak by mela klid a mohla se spokojene nechat okradat dal.

    8) Nikdo netvrdi, ze je automaticky spravne neco jenom proto, ze je to podle zakona. To je jen tvuj vyklad.

    OdpovědětVymazat
  19. 1) "Lidi kradli, kradou a krast budou, cim je to snazsi, tim vic. Mira piratstvi na pc je 80 az 95 %. Je to proto, ze na pc jsou nejhorsi hry a sluzby? Ne, je to proto, ze je to tam nejsnazsi. Proto je obrana proti piratum nutna. A cim je zanr mensinovejsi, tim je ochrana nutnejsi."

    S tou mírou by se samozřejmě dalo polemizovat, protože číslo je vycucané z prstu. Pokud ne, hoďte link. Výbornou obranu proti pirátům předvedl Stardock, zástupce menšinového žánru. Proč si každý pod pojmem obrana proti pirátům automaticky představí buzeraci platících zákazníků, když to jde i jinak?

    2) "Nikoli, u vyrobku s miliardovymi naklady urcenym pro masove uzivani je to idealni ekonomicky model."

    Proč je výhodnější než výrobek prodat? Proč je výhodnější než kombinace obojího přístupu?

    "Licence je de facto trvaly pronajem za jednu pausalni cenu. Vyvojari open source se pokusili vytvorit nekolik ruznych alternativnich ekonomickych modelu a neuspesne, zvlaste v oblasti her."

    Jistě. A proto třeba Zynga, jejíž hry hraje převážná většina lidí bez jakéhokoli poplatku, generuje pohádkové zisky. Totéž mraky MMO.

    "Klidne at hackeri prijdou s novym obchodnim modelem a lepsimi hrami, pokud na to maji, ale nemohou Sony nasilim nutit do svych hloupych utopistickych predstav."

    Hackeři neprotestují proti obchodnímu modelu ani kvalitě her, hackeři prostestují proti politice SONY "zpětná změna již prodaného výrobku".

    3) Srovnání opět kulhá na obě nohy. Pokud byste zaplatil Daveovi rok dopředu za to, že každý den napíše na blog příspěvek, a Dave se na to v půlce roku vykašlal, budete právem naštvaný. A možná mu hacknete blog a na hlavní stranu napíšete "Pan XY nedodržuje sliby".

    Ad odstranění LINUXu) Pan X užije službu, která by ve svém důsledku mohla vést k zásahu do majetkových práv korporace K. Proto korporace K tuto službu znepřístupní panovy Y. Ještě Vám chování SONY přijde logické? Jen proto, že by občas někdo někoho mohl pobodat kuchyňským nožem přeci nebudu buzerovat platící zákazníky, kteří si za své peníze chtějí koupit nebo už koupili kuchyňský nůž.

    OdpovědětVymazat
  20. 2anonymní z 10:04

    Obecně - problém vidím mnohem obecnější. Vývoj her se naprosto zastavil a čím dál méně záleží na hře (či na kvalitě hry), ale pouze na reklamě. Hráči jsou poměrně právem zcela unuděni omezenou nabídkou žánrů a herní průmysl tak celkem logicky nenabízí něco, co by chtěli vlastnit / kupovat. Proto se oproti tradičním žánrům a metodám prodeje vyjímají projekty "od kterých nikdo nic nečekal", "blesk z čistého nebe". Místo toho, aby se změnily hry a jejich produkce, házejí vydavatelé více a více klacků pod nohy hráčům. Hry je zakázané půjčovat, přeprodávat a pomalu i hrát, pokud jako spotřebitel nesplním do puntíku vydavatelovy požadavky. Tato nepřiměřená buzerace je podle mne zneužití litery zákona. Než aby změnili svůj přístup vydavatelé, budeme měnit přístup zákazníka. To mi nepřijde za moje peníze správné.

    SONY mi žádné peníze nevrátí a jak jsme viděli pokus o soudní spor za návrat Linuxu do PS3, tak SONY neustupuje. Přitom jsou vinni oni tím, že omezili funkcionalitu své konzole. Koupil jsem si PS3 v první vlně, po YLODu jsem koupil slim. Zmizely USB porty, čtečka na karty, PS2 podpora, Linux a z herního hlediska SONY ztratilo díky své neschopnosti klíčové franchisy, nenaplnila slibovanou vizi fullHD her, nenabídla obstojnou online službu a o zmršených portech XBOX her nemluvě. Celkově jsem zaplatil SONY za něco, co jsem měl "údajně dostat" a nedostal jsem to nebo mi to dokonce bylo sebráno. Jak mi v tomto směru pomůže "přejít ke konkurenci"? Nemluvě o tom, že vlastním všechny základní konzole současnosti.

    Microsoft a Nintendo si dobře spočítalo, že se jich warez dotkne méně, než se zdá. Akt SONY je pro mne aktem zoufalství, nikoliv hrdinství. Warez existuje od nepaměti, trh přitom rapidně získává na objemu. Beru to jako důkaz, že na tom musí být SONY hodně špatně a její aktivity považuji za navýsost trapné.

    Nejsem bohužel právník, abych mohl sesumírovat patřičné změny v zákonu. Co si mi trochu nahrál je Open Source, který "za dvacet let nic takového nenalezl", ale přitom existuje 20 let. Není to divné? Jak se pak dívat na Farmville, Doodle Jump? Generovat zisk JDE, jenom to nejde tak, jako dřív, protože se doma zkrátka změnila.

    Tak jako tak - v meritu věci jde přibližně o toto: změna vnímání vztahu vydavatele a zákazníka. Že si se svou konzolí a hrou mohu dělat, co chci, protože jsem za ni zaplatil. Dříve to šlo, proč to dnes nejde? Zásadní problém vidím v tom, že vydavatelé jsou zkostnatělí a nedokážou se dynamicky přizpůsobovat trhu. A jelikož je v procesu hodně peněz, potřebují je vytřískat stůj co stůj, i za cenu buzerace zákazníka.

    Jestliže tobě přijde chování SONY korektní, divím se tomu. Mně korektní nepřijde. A naděje na změnu "normálním" způsobem jsou nulové. V tomto smyslu vnímám pokusy o revoluci pozitivně, i když konkrétně tento útok hackerů sotva něco změní. Na druhou stranu - SONY má nyní možnost získat mnoho kladných bodů, když se zákazníkům naopak otevře.

    Předpokádám, že chápeš, že tady nejde o obhajobu warezu či krádeží. Jde o změnu systému. Změnu cen, dostupnosti, kvality služeb, uvažování vydavatelů a trhu. Opakováním slov jako "lůza" a "krádež" nezvyšuješ svou kredibilitu a nemáš šanci změnit můj názor - ne tímto způsobem.

    P.S.: Přestože uznávám, že reálné využití Linuxu na PS3 je určeno pro velice úzkou skupinu lidí, prezentuji jeho odstranění jako příklad, princip uvažování SONY, který nemohu schvalovat.

    OdpovědětVymazat
  21. Vzhledem k tomu, že anomimové jsou už od sebe naprosto nerozlišitelní (nechcete se číslovat?), bych uvedl na pravou míru, že předpoklad některých, že jde o to warezit software a úžívat si něčí služby zadarmo - ne to nikdo nechce. "Ale tyhle skvele sluzby nejsou zdarma, aby mohly byt poskytovany, je potreba aby se zakaznici Sony odpovidajicim zpusobem chovali." Ne, to z toho co jsem napsal neplyne. Problém je v tom, že Sony službu kterou si zákazník zaplatil spolu s konzolí (čti koupil si ji mimo jiné i pro Linux etc.) z ničeho nic přestala poskytovat(odstranila tu funkci HW ke které starostlivost Sony nikdo nepotřebuje aby fungovala) z důvodu paranoidní snahy zatnou tipec někomu s kým platící poctivý zákazník nemá nic společného, přestože jej tím Sony poškozuje! Tohle není přece jeden z těch trapných argumentů, že jsou hry moc drahé nebo, že software je věc nehmotná a proto ji nikdo nevlastní a podobné obrzličky používané piráty k ospravedlnění. Tohle je seriózní argument - přesvědčení, že výrobce a poskytovatel služby nemá právo svévolně zasahovat do funkčnosti mnou již zakoupeného HW zmrvením SW (tedy služby jenž se nekoná, přestože jsem zaplatil...). A opravdu nechápu jak mi někdo může vkládat do úst, nebo do mozku :) obskurní představy o rosolovité povaze demokracie, to je opravdu k smíchu.

    Jen bych připomněl, že dokud konzole nebyli připojené k internetu a nestahovali firmware tak tenhle problém neexistoval, protože výrobce nemohl zpětně poškodit zakoupené zboží.

    OdpovědětVymazat
  22. Zitron: Příště si přečtěte smlouvu a možná si uvědomíte, že v EULA stojí, že má výrobce konzole právě na změny týkající se operačního systému (a kdo ví čeho ještě) a to znamená, že i odstranění Linuxu. Linux není a nikdy nebyl součástí PS3! Ještě ale k němu. Kdo by si proboha kupoval PS3 kvůli Linuxu? Vždyť jde stejně tak nainstalovat na PC. Na PS3 byl navíc pro Linux podtaktován procesor, tudíž o žádnou velkou ztrátu nešlo. Předpokládám, že máte v této chvíli na PC operační systém Linux, jinak byste takhle rozčarovaný určitě nebyl.

    OdpovědětVymazat
  23. 2Anonymní 13:51 - jak říkám, tobě přijde v pohodě, že si někdo legálně umožní ojebat zákazníky; já jen tvrdím, že takové právo samo o sobě je amorální. Jak se budeš tvářit, až novým updatem zakážou spouštět hry? Legálně to udělat mohou. A to podle mne není správné. Podle tebe ano?

    OdpovědětVymazat
  24. Nedaj sa Dave, SONY jasne ukazalo ze su to neschopni diletanti, co je zarazajuce vzhladom na predchadzajuce uspechy. Z tohoto ale v podstate vyplyva ze si konzolu a hry NEKUPUJES ale iba PRENAJIMAS, inac by nebolo mozne legalne robit taketo zasahy. Je to chore a absurdne a v rozpore z ludskou inteligenciou. Holt zijeme v chorom svete a chorom pravnom systeme a nic nenasvedcuje tomu ze na tom mozeme nieco zmenit. Jedina moznost je buducnost, ignorovat SONY aj s ich PS a nedat im zarobit ani cent. Nech trebars skrachuju, nech zmizne konzola PS zo sveta, plakat kvoli tomu nebudem.
    Predstav si ze by si si kupil automobil s motorm V8 biturbo a o rok by zrazu vyrobca povedal ze Biturbo dava autu prilis velky vykon a robi ho nebezpecnym tak by prisiel ich technik a odmontoval by ti ho z motora. O dalsi rok by povedali ze aj V8 je prilis vela a zobrali by ti 4 valce z motora. Smiesne? Nekupuj si automobil SONY a bude ti to pripadat smiesne.

    OdpovědětVymazat
  25. Mně nepřijde v pohodě řešit zákaz podpory Linuxu hacknutím konzole a umožněním spouštění ukradnutých her. To mi přijde amorální mnohem víc, než zákaz systému, který stejně používalo max 1 procento zákazníků.

    Teprve až ti hackeři ukradnou peníze z kreditky, tak asi pochopíš, proč je hacknutí konzole špatná věc.

    OdpovědětVymazat
  26. Nemam cas cist celou diskusi, ale uz nekolikrat vidim tvrzeni, jak Sony ojebava zakazniky? Cim jako? Ze odstranila z PS3 podporu Linuxu? Nebo jeste necim dalsim? Jestli ano, napiste pls. cim, protoze s tim Linuxem se mi zda, ze je to spis zed narku pro lidi, kteri na PS3 Linux nevideli ani z vlaku a nevi o co jde. Ze, Sony z PS3 odstranila moznost nainstalovat Linux nechapu, komu normalnimu by to jako melo vadit. Linux na PS3 byla stejne pitomost, zadna z distribuci tam nejela zpusobem, aby se to dalo nejak rozume vubec pouzivat, bylo to uplne k nicemu. Jakykoli pocitac za 3500 tisice Linux rozjel lip nez PS3...

    OdpovědětVymazat
  27. Anonym z 14:30

    Mně Microsoft okradl o síťovou podporu pro můj první X-Box. Jsou to neschopní diletanti a myslím si, že žijeme v nemocném světě a nemocném právním systému. Představte si, že jsem si koupil automobil a Microsoft zničil všechny silnice. Směšné? Nekupujte si automobily od Microsoftu a bude vám to připadat směšné.

    OdpovědětVymazat
  28. 2Anonymní 14:34 - Berme ten Linux jenom jako příklad, čeho je SONY schopno. Soustřeďme se na otázku, kde je ta hranice, kam až smí SONY zajít. BTW hackeři ti z kreditky peníze ukradnou, protože milá SONY prakticky nijak nešifruje data mezi konzolí a PSN, což je slušné diletantství mimochodem.

    2Anonym 14:40 - To by snad stačilo.

    2Robotron - pročti si to prosím, opakovat se nechci. Prohřešky SONY jsou vážné a odstranění podpory Linuxu je jen principielní výtka.

    OdpovědětVymazat
  29. Co to je za bludy, ze Sony nesifruje udaje z kreditky, jak jsi na to prisel? To sis nekde precetl, nebo je na to nejaky dukaz?

    Jako cely tyhle spory, kdy nekdo zbroji at proti Sony, ci Microsoftu mi naprosto unikaj. Skoro ty firmy berete jako nakyho svyho kamose, kterej vam udelal neco nepeknyho a vy ho ted musite pomluvit kde se da, protoze je proste hajzl a patri mu to. Vsechno to jsou jenom pitomosti. A vrchol uz je, kdyz nejaci hackeri si davaji podminky (udelejte tohle a tohle, jinak vam z PS3 a PSN udelame kulnicku na drivi), dyt to sou normalni teroristi. Jestli Sony dela neco psatneho, tak at se to da k soudu. Jestli Sony obvinuje hackery, tak to da k soudu a hotovo. Tohle je zalezitost prava a ne jakychsi ublizenych fanousku firmy, co si mysli, ze ma nekdo na neco pravo, nebo nema.

    OdpovědětVymazat
  30. 2Robotron3 - je to oveřené, vygoogli si to.

    Nejsem tak naivní ani spokojený s nabízenými službami, jako ty. Situace je komplikovaná, ale touto laxností se skutečně nic nezmění.

    OdpovědětVymazat
  31. Debaty na téma piráctví a hackerství jsou vždy plné emocí a polopravd, a i tady je zajímavé, že největšímim oponentem Davesadeho je kdosi "anonymní" :).
    Nikdy není nic jen černé a bílé, a podobně jako v medicíně platí, že kdo do toho pořádně nevidí, tak by neměl vynášet příliš přísné soudy.
    Nicméně připojím pár postřehů:
    Pirát- taky mám mnoho pirátských her, ještě z doby AMIGY a počátků mých hraní na PC.
    Ovšem nyní je mi skoro 40, a už nemám důvod si hry nekupovat. Hypoteticky- kdyby tehdy nepirátil, možná bych dnes ani originálky nehrál.
    Můj syn bere pirátské hry jako takové neplacené dema, (recenze v časopisech nebere jako objektivní (a ani se mu nedivím) a když se mu hra líbí, tak si ji koupí (a to , že je to drahý koníček, to víme všichni- docela mě sralo, když po 4 hodinách hraní znuděně odložil Gothic IV zakoupený v předobjednávce).
    Jsou typy lidí, co si nidky nekoupí originálku, to je jasné, podle mě ale většina slušných hráčů, rodičů raději originálku koupí- ovšem jaké je situace- malá dědina- žádný obchod, dobírka 120 kč, možnosti nákupu po internetu (Paypal, převod z účtu) jsou stále ještě velice omezené a v TESCU hry stojí za houby.

    Problém je vždy na obou stranách- Vám třeba nevadí Orvelova vize: - naistalujete si hru, a nějaký program vám na oplátku prošmejdí počítač? Aby Vám do budoucna jen tak nabídl ten správný prostředek na erekci? Přesně v tohle je potřeba s giganty typu SONY bojovat a hlídat je (aby nezneužívali své dominantní postavení, popř. monopol).

    Je zajímavé, že ne vždy cena je rozhodující, je důležité, aby měl nakupující pocit, že si kupuje adekvátní hodnotu, a že nebyl při nákupu podveden. Finsko, Švédsko mají vyšší daně než my, přesto tak šedá ekonomika skoro není (na rozdíl od Itálie), a lidi rádi vyšší daně platí, protože mají pocit, že se s penězi hospodaří řádně.

    OdpovědětVymazat
  32. A co se ma zmenit? Aby sony zase pridala podporu Linuxu, kterej nikdo nepotrebuje, a nikdo by ho nepouzival, krome hrackeru, kteri se tak muzou dostat do vnitrnosti PS3? Nebo vymyslena absence sifrovani PSN karet?

    A co zmenis tim, ze napises tenhle clanek a par lidi ti bude pritakavat, nebo nesouhlasit jen na zaklade, co si o tom mysli.

    Ano, ja jsem s PS3 spokojeny a Sony mi nic neudelala. Snad az na par chvil, kdy PSN nefungovala (kdo vi, jestli ne diky hackerum), sem si zatim nemel proc ztezovat.)

    OdpovědětVymazat
  33. to Robotron
    A co zmenis tim, ze napises tenhle clanek a par lidi ti bude pritakavat, nebo nesouhlasit jen na zaklade, co si o tom mysli....

    Někde jsem četl, že psaní do blogů a diskuzí je ta nejzbytečnější věc která se na světě dá dělat.
    Ovšem mě to baví, a pomáhá mi to tříbit názory na nejrůznější věci. A pak není občas špatné píchnout do vosího hnízda...

    OdpovědětVymazat
  34. 2Robotron3: Mrkni se sem:
    http://ps3crunch.net/wp-content/uploads/2011/02/psn.pdf

    Zveřejněním svého názoru jsem vyvolal diskuzi. Možná někteří dostali impuls k přemýšlení, že není úplně v pořádku, když si SONY (nebo kdokoli!) zlegalizuje možnost chovat se jako zmrd, diletant nebo hajzl. Ne všichni pochopitelně mají potřebu to řešit, i za komunismu bylo spousta spokojených občanů. Přesto považuji důležité o takových věcech diskutovat, abychom se dobrali určité hranice, kde končí pravomoce SONY a kde začínají uživatele. V současnosti to považuji za špatné nastavení.

    Je mi líto, že ses zasekl na nepodstatné věci, jako je funkcionalita Linuxu na PS3. Zcela přehlížíš, že zablokování Linuxu (po Geohotově oznámení hacku, aniž by ho zveřejnil) vzbudilo vlnu zájmu o prolomení PS3, jako reakce nad "neomezenou nadvládu SONY". Málokdo má totiž rád diktátorský přístup. Někomu možná vyhovuje, mně ne.

    Hackerský útok jenom ukázal, že s sebou lidi nenechají vyjebávat a podobně jako demonstrace v realitě, je to jedna z možností, jak upozornit na chyby v systému.

    A hle - to je náhoda ;).
    http://blog.us.playstation.com/2011/04/11/settlement-in-george-hotz-case/

    OdpovědětVymazat
  35. StriderCZ: Jo, jenze nekdy prave to udajny trideni si nazoru na blogu je ve skutecnosti jen utvrzovani se v mystifikacich, polopravdach, nepodlozenostech atd., protoze na blog ti vetsinou chodi jen urcitej okruh ctenaru. Jo, taky se na nej psaval, uz nikdy vic... (Nic proti blogu, v urcity fazi zivota je to urcite prinos ;)

    OdpovědětVymazat
  36. A tohle je morálně v pořádku, Dave de Sade?

    http://ingame.msnbc.msn.com/_news/2011/04/05/6413487-hacker-group-targets-sony-executives-children

    OdpovědětVymazat
  37. Chtělo by si to nejprve přečíst. Ponechám bez komentáře.

    Robotron3: "Co by se mělo změnit" - zjednodušeně řečeno - SONY by mělo přehodnotit svůj postoj "my můžeme všechno, vy nemůžete nic". Návrat Linuxu to samozřejmě nevyřeší, je to globální problém, který se nevztahuje zdaleka jen na SONY. Docela by mne zajímal tvůj názor na nešifrování personálních dat v rámci PS3 - bez flejmu. Snad si rozumíme.

    Mimochodem - už se nevyznám v těch anonymech, buďte tak hodní a podepisujte se alespoň nějak, pro orientaci, když je registrace na vás příliš. Díky.

    OdpovědětVymazat
  38. Ja tomu proste neverim, ze je nekdo neco napsany, dobre, kdo vi jak to je, vzdyt sifrovani hesel a cisel kreditek je ten nejzakladnejsi postup kazdy pitomy internetovy aplikace, i to nejmensiho pidi e-shopu. Proc by Sony nesifrovala kreditky?

    OdpovědětVymazat
  39. Jo k těm anonymům. Nemusíte se přece registrovat, když vyberete profil a zadáte Název/adresaURL tak se do horní kolonky podepište a je to...

    Jinak To s tím Linuxem, ono to vypadá jako blbost, ale dost dobře si vzpomínám, že když byla ps3 nová, byl to nejlevnější způsob jak se dostat k čipu o výkonu Cellu, srovnatelná PC byla moc drahá a Cell se nedistribuoval normálně. Např. v Ops2 magazínu se mluvilo o tom jak toho můžou využít vědci a studenti aby ušetřili něco nákladů... Ale to jen pro upřesnění, už to nerozvádějme je to jen příklad a promlčený.

    OdpovědětVymazat
  40. Zitron: Jenze finta je, ze nainstalovanim Linuxu na PS3 si zadny vykon cellu ziskal. Dostal si neco okolo Pentia 800Mhz, mozna jeste min :)

    OdpovědětVymazat
  41. Jako to je klidně možný, do té míry do toho nevidím, jenže jde čistě o ten princip. Někdo si to každopádně za tím účelem koupil, alespoň pokud mě nešálí paměť(nemůžu potvrdit, je to několik let zpátky). Jde o to jestli je přípustné aby EULA opravňovala Sony k takovémmu chování. Nezapomeň taky, že EULA je vždy podřízena zákonu a je otázkou diskuze, jestli je v pořádku to, co legalizuje, nebo zakazuje. O tom se tu ostatně bavíme ne?

    OdpovědětVymazat
  42. To je zajimavy, ze jde o princip. Ale ve skutecnosti jak rikam, tohle jsou podle me hovadiny. Kdyby nekdo opravdu sel po tom, co velke firmy delaji a co si mohou dovolit a nebo nemohou, tak tohle je malickost. Zbrojit proti tomu, ze Sony zakaze Linux, atd. nebo hackovat PSN, protoze to nema dostatecne zabezpeceny, delat z toho nejaky moralni odboj. Pritom mnohem horsi veci jsou jak tyhle vyrobci hardwaru znecistuji prostredi, jak stavi sve tovarny v oblastech s nizkou nezamestnanosti, aby mohli lidem platit mnohem mensi platy nez by platili normalne, atd..

    OdpovědětVymazat
  43. zase sorry, vysokou nezamesnanosti, uz blbnu.

    OdpovědětVymazat
  44. Právě, že je to maličkost která je z jistého pohledu nic nestojí... Ale jako mě taky přijde zvláštní myšlenka na jakýsi "odboj", ale chápu, že někdo koho to dlouhodobě vytáčí sympatizuje s nějakou formou protiopatření, třeba zoufalého. Pravda je, že tady už prostě nefunguje jako regulátor přirozený tržní mechanizmus, je to takové, no vržení do nejistoty, kdy něco používáš a platíš, jenže nemáš žádná práva, žádné záruky. Je to jen o (ne)dobré vůli Sony a to není dobře. Obávám se, že to ale není ani tak otázka na sony, jako na ochranu práv spotřebitele.

    OdpovědětVymazat
  45. Si to s tím ne-šifrováním zkus sám, pokud tomu nevěříš. Stačí na to notebook. Pokud ti to přijde pořád jako profesionální přístup k zákazníkovi, tak asi žijeme v jiném světě.

    OdpovědětVymazat
  46. Pokud to tak je, tak je to vazne prasarna. Ale nevim, jak to mam zjistit, nejaky navod? (Nejsem zrovna zbehly hacker :)

    OdpovědětVymazat
  47. Ale nechapu, kdyz to maj nesifrovany a jinak nezabezpeceny, jakto, ze sem jeste neslysel, ze by nekdo z PSN kradl udaje, hesla a kreditky? Dyt by to musela bejt hrozna afera....

    OdpovědětVymazat
  48. To je jednoduché - nikoho nenapadlo, že moloch typu SONY udělá takhle amatérskou chybu ;). Zjistilo se to až po té, co se hackeři začali v PS3 šťourat - aTo děkujeme. Nemám ověřeno, jestli v posledním FW je tato zásadní bezpečnostní chyba opravena, zkoušel jsem to jenom na 3.55; čili nyní to doufejme již není aktuální.

    OdpovědětVymazat
  49. Já bych si to dovolil shrnout. Má to dvě roviny.

    Jedna je ta, že po hacku PS3 se (ať už přímo nebo nepřímo) ukázalo, že je cosi prohnilého ve státě Soňáckém. Místo toho, aby se SONY omluvilo, chytilo za nos a chyby napravilo, vyrukovalo se žalobami a kope kolem sebe, jako malé dítě. Lze SONY zažalovat? Nelze, jelikož si SONY své chování "zlegalizovala".

    Druhá rovina je ta, že zdaleka nejen SONY má na svědomí podobné hříchy a že vůbec celý trh přestává reagovat "tržně", ale více a více omezuje zákazníky (DRM, nejrůznější online ochrany, zákaz bazarových her...).

    Můžeme se bavit, co je příčina a co je důsledek. Můžeme se bavit, zda zrovna DDOS útok je cesta k řešení. Můžeme všelijak polemizovat.

    Jenom prosím věcně, kriticky a střízlivě.

    OdpovědětVymazat
  50. Ten článek není ani tak zajímavý jako spíše naivně dementní. Ono je u nás běžné vycházet z pokřivené logiky obecného vlastnictví a práv, nicméně v tomto případě je to už naprosto směšné. Lidi by si měli v první řadě uvědomit, že mají svobodnou vůli koupit nebo nekoupit si cokoliv od kohokoliv. V případě Sony a PS3 navíc jsou při užívání obeznámeni s formulkou o možných změnách služeb (viz návod). V případě užívání PSN s tím navíc musí natvrdo souhlasit. Obhajovat Hotze, nebo ty šašky z Anomous v souvislosti s "obranou spotřebitele a nějakou kletbou nevole vyšší moci" to svědčí jen o čiré neinformovanost i. Všichni ti hackeří, kteří se bili do prsou poté co Sony odstranila funkci other OS, nějak přecházejí skutečnost, že ono odstranění bylo způsobeno právě jejich pokusy se skrze tuto možnost dostat PS3 na kobylku. Ve finále stejně hackerskou činnost (viz. pirátství, útoky na PSN, hacky her atd.) odnesou řadoví zákazníci, které se samozvaní ochránci tak hlasitě snaží bránit. Skuru-GameRock

    OdpovědětVymazat
  51. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  52. Slušnej hate, jen trochu až moc nadnesenej až naivní... Osobně jsem obyčenej hráč, žádnej rejpal a proto mi jsou takovýhle kauzy naprosto ukradený. Jednoduše hraju co je, jako to je je mi putná a díky bohu za to :)

    OdpovědětVymazat
  53. Dave: To mi pride az vtipny. Tohle je naprosto typicky blogersky chovani, jo, znam to :) Ty napises nepodlozene zavery a domnenky a kdo vi cosi a pak korigujes debatu na vecnou kritiku a strizlivost. Dat sam nejsi vecny, ani strizlive kriticky, to se jen snazis tak vypadat ;)

    Tvrzeni jak si Sony legalizovala nejake postupy, atd. co to je? Pro me to jsou slova do pranice, a vic co? Ja nic takoveho, co tvrdis nevidim, nemam o tom zadne dukazy. Ze hackeri zautoci na PS3 a pak si to moralne ospravedlnuji, no jo, vzdyt oni maji tohle a tohle spatne, tak to bylo nase svate pravo na to upozornit! To je vyborny.

    Ukaz mi teda jak se da na vlastni oci zjistit tve tvrzeni, ze Sony nemela zabezpecene udaje o kreditkach. Chci to videt.

    OdpovědětVymazat
  54. 2Robotron3: Já jsem shrnul svůj článek do dvou odstavců. Podložil jsem to dohledatelnými argumenty. Vyjdi z toho PDF, vygoogli si potřebné nástroje typu Wireshark a najdeš postupy, které ti informace z PDF potvrdí.

    Nejsme ve školce, abych po tobě chtěl dokázání opaku - dokaž, že SONY data šifruje (resp. šifrovalo). Jestli se ale chceš chovat jako pětiletej, prosím. Chci to vidět.

    "Tvrzení, že SONY si legalizuje nějaké postupy" - jde o poukázání na problém, že SONY si vymezuje právo na změnu služeb či funkcí svého hardwaru, za který jsem zaplatil. Následně kroky znemožňující například přeprodej her. To jsou věci, za které nemohu SONY žalovat, protože je "v právu". Považuji to za zásadní chybu právního systému.

    Podívej se, jsou lidi, kterým diktátorský režim vyhovuje a obhájí si ho. Přijde jim naprosto v pohodě. Já nejsem z této sorty lidí. To je celé.

    Pokud tomu pořád nechceš rozumět, tak mi odpověz na dvě jednoduché, hypotetické otázky:

    1) Jak se zachováš, až SONY znemožní spouštění her na tvé PS3, což legálně může?
    2) Jak se zachováš, když někdo kvůli špatnému zabezpečení připojení PSN zneužije tvoje soukromé údaje?

    Jestli ti to přijde v pořádku - prosím. Ale nijak to nesnižuje můj pohled na věc. Podle mne máš jenom málo informací (viz tvrzení, že Other OS nemá přístup k Cellu a podobně - jak ale říkám - odstranění OtherOS je pouze demonstrace, nikoliv reálný problém).

    OdpovědětVymazat
  55. K tomu Other OS - plnej přístup ke všemu - postup přímo od IBM.
    http://www.ibm.com/developerworks/power/library/pa-linuxps3-1/index.html?S_TACT=105AGX16&S_CMP=EDU
    Jenom zopakuji - nemlať mi o hlavu, že Linux využívalo mizivé procento uživatelů. Jsem si toho vědom a odkaz výše je pouze pro tvé poučení (pamatuju si, jak po updatu 3.21 brečeli nějací inženýři, že nebudou dávat své PS3 do servisu, aby nepřišli o OtherOS ;).

    Přesto odstranění Linuxu představuje podle mne příklad moci, kterou by neměl mít k dispozici nikdo. Čistě můj názor, děkuji za pochopení.

    OdpovědětVymazat
  56. Uvidim, jestli na to zjistovani pres Wireshark najdu cas, jelikoz o tom nic nevim, tak by mi to trvalo asi dlouho.

    Co dela Sony je uplne opravnene pro to, aby svou konzoli mela neprolomenou a neslo na ni piratit hry. Me treba je sympaticky, ze mam doma konzoli, ktera je pro lidi, kteri si zaplati za to, co vyuzivaji a nekradou. To je cela strategie Sony a je jasne, ze si ji snazi udrzet.

    Vymyslenosti typu, az sony znemozni hrat na PS3 hry na to mam reagovat? A to ty mi rikas ze se chovam jako dite?

    OdpovědětVymazat
  57. Vymyšlenosti typu, že mi SONY sebralo PS2 kompatiblitu a OtherOS jsou celkem reálné, že ano. Jestliže obhajuješ, že SONY by mělo mít takovouhle moc, tak se nemůžeme shodnout, proto jsem předložil hypotetický příklad, k čemu to může vést. Teoreticky. Jak se k tomu postavíš?

    Já neschvaluju warez, to je ti doufám jisté. Ale aby se warez, který se týká zlomku prodaných PS3 (nepředstavujících výraznou finanční ztrátu), stal "oficiálním důvodem" k mé šikaně, to se mi nelíbí. Chci jenom PS3 takovou, jaká byla / měla být, když mi ji SONY prodalo.

    OdpovědětVymazat
  58. To je uplnej nesmysl. V dnesni dobe jakejkoli hardware, kterej se updatuje bud i z netu, nebo odkudkoli je proste postume menen a u niceho nemuzes pak rict, chci takovej pristroj, jakej jsem si koupil.

    Ze zase Sony urcite funkce do PS3 zadarmo pridava, proti tomu zbrojit nebudes, ze jo ;)

    OdpovědětVymazat
  59. A treba zase vymyslenost: Ale aby se warez, který se týká zlomku prodaných PS3 (nepředstavujících výraznou finanční ztrátu),

    Jak to vis? Si myslis, nic jineho. Nemas vubec sanci vedet, jaky by melo financi vliv, kdyby bylo mozne PS3 jednoduse hacknout, nebo ocipovat na pirateni her. Uz z toho, jak Sony jedna, je videt, ze si minimalne mysli, ze by na tom nezanedbatelne tratili.

    OdpovědětVymazat
  60. "jakejkoli hardware, kterej se updatuje bud i z netu, nebo odkudkoli je proste postume menen" - dyk tohle je jádro věci! Já volám po změně, kdy se ze zákazníka nestane otloukánek - aby kdokoliv s jakýmkoliv zařízením neměl možnost zákazníka obrat o funkce, za které zaplatil. Tohle je jádro pudla, z hlediska právního. Firmware by měl sloužit k rozšíření / vylepšení funkcí, ne naopak!

    "Nemas vubec sanci vedet, jaky by melo financi vliv" - nemáš tak docela pravdu. Máme k dispozici prodeje her a to v době před a po hacku. A to nejen pro PS3, ale i pro ostatní konzole. Když porovnáš data například na VGChartz, dojdeš k tomu, že warez má zanedbatelný vliv na prodeje her a tedy zisky. Kdybych spekuloval, napíšu to. Ale já prodejní čísla celkem sleduju.

    OdpovědětVymazat
  61. Ale to neni jenom o prodeji her. Jsou i stejne dulezite veci z dlouhodobejsiho hlediska. Treba uplne konkretne. Pro me je doposud vicemene v praktickem smyslu neprolomena PS3 tim nejlepsim, co bych mohl rict, jaky je rozdil mezi Xbox360 a PS3. Pokud by se od ted na PS3 zaclo jednoduse piratit, uz by to pro me byla jakasi degradace toho, co je PS3 a az bude dalsi generace konzoli, uz bych spis uvazoval, jestli si neporidit pro zmenu konzoli od Microsoftu, protoze jinak nejsou PS3 a Xbox 360 o tolik rozdilne konzole. Ale to je jen priklad, vsechno neni jen o prodanych hrach.

    Kdyz volas po zmene v pristupu updatovani hardwaru, jak si to predstavujes? Nejake pravni zaruky, definovane zakonem? Atd? Ze kdyz uz jednou fuknce v zarizeni je, nesmi se odebrat?

    Podle me je to zbytecny, protoze firma te prece neodebere neco, co bys opravdu potreboval, vzdyt to by byli sami proti sobe, nemelo by to logiku.

    OdpovědětVymazat
  62. No takhle - já samozřejmě rozumím tomu, že to není všechno jen o prodaných hrách, ale ptal ses konkrétně na finanční dopad, kde prodeje her dlouhodobě tvoří největší příjmy (tedy - hardware si koupí i ten, do warezí). Když ale navážu na tvou logiku - PS2 (a vlastně každá konzole v novodobé historii) byla prolomena a stala se právem nejprodávanější a i herně nejúspěšnější konzolí v historii. Nejsem si teď jistý, jak (finančně?) ovlivňuje tento fakt tvůj pohled na PS3. Když se ale dívám na majoritní příjmy SONY (tj. hardware a hry), které ty jako jednotlivec se svým přístupem těžko ovlivníš, tak nezbývá než konstatovat,že warez má zanedbatelný vliv na příjmy SONY.

    Firma "samozřejmě" neodebere něco, co bych "opravdu potřeboval", ale zároveň to neznamená, že si může dovolit svévolně zasahovat do mého majetku (pokud se na to budeme dívat selským rozumem a ne právnickou formulací SONY - snad se chápeme). Tady se samozřejmě pohybujeme čistě v teoretické rovině - jsem pro, aby SONY zvyšovala bezpečnost své konzole pravidelnými updaty, ale tak, aby neměnila funkcionalitu. Pokud by k tomu došlo, měla by zákazníkovi poskytnout adekvátní náhradu.

    Konkrétně OtherOS je pro drtivou většinu zákazníků pitomost, ale vybavíš-li si E3, kde byla PS3 poprvé představena, měli jsme dostat nadčasový multimediální nástroj s nevídanými možnostmi - je teda spíš trapné, že to po údajném prolomení zablokovali. Když Geohot poprvé oznámil (nikoliv zveřejnil!), že se dostal dovnitř, mělo SONY vylepšit zabezpečení OtherOS - třeba na základě Geohotem objevených děr (a zaplatit mu za konzultaci). Reakce SONY byla ale arogantní a odnesli to všichni, bez ohledu na to, že se v daný okamžik warezit nedalo. Teprve tento krok SONY vzbudil enormní zájem hackerů. A následně vyplavaly na povrch další a další věci. Příčina a důsledek?

    Tak jako tak - nepřijde mi korektní, aby někdo měl kontrolu nad mým hardwarem. Je to ale bohužel legální. A nejde s tím normálně nic dělat.

    OdpovědětVymazat
  63. Robotron3:
    k tomu OtherOS:
    príklad niekoho, kto tú funkciu naozaj používal:

    http://www.scei.co.jp/folding/en/

    takýchto cluster-ových projektov bolo kopec..

    inak osobne si myslím, že politika buzerácie zákazníka proste raz musí skončiť..a nejde len o Sony, tento prístup má viac spoločností, aj mimo hráčskeho priemyslu.
    Ale obávam sa, že kým sa nezmení legislatíva tak, aby to, čo si kúpim bolo mojím majetkom, tak sa to bude ťažko riešiť..a legislatíva sa tak ľahko asi meniť nebude, vzhľadom k obrovskému lobingu spoločností ako Sony, M$ a podobne...pochopiteľne sa nechcú vzdať svojich výhod...

    OdpovědětVymazat
  64. 2horus: Robotron3 to celkem píše logicky, že přece SONY nezablokuje něco, co potřebuju. Legislativně je ale problém v tom, že o tom, co potřebuju, rozhoduje SONY a ne já...

    OdpovědětVymazat
  65. horus: Kdo používal Linux na PS3 k výpočtům, tak skutečně jakoby používal průměrné PC. Taky, Nvidia GPU na PC má u těchto výpočtů vyšší výkon než Cell. Jinak k seriózním vědeckým výpočtům nabízí Sony už čtvrtým rokem bezvadné Folding@Home.

    OdpovědětVymazat
  66. Dave de Sade: Hmm, politici za mě každý den rozhodují, a často jinak, než by se mi líbilo, a co já s tím zmůžu? Koukám diskuse je tu rozjetá, nevšímejte si mě, jen procházím. :)

    OdpovědětVymazat
  67. 2Zeal: Vzpomínáš si na 17.listopadu 1989? Ale nic, klidně si seď a buď spokojenej...

    OdpovědětVymazat
  68. Dave: Ty ale prece rozhodujes, jestli potrebujes PS3, nebo nepotrebujes :) Svoji nespokojenost se Sony das nejvic najevo tak, ze si uz pak od nich nic nekoupis a prejdes ke konkurenci. To je pro ne meritko, co si mohou dovolit a co ne, jinak v legislative az zas takovy problem nevidim.

    OdpovědětVymazat
  69. 2Robotron3: Rozhodl jsem se, že PS3 chci, ale pak mi ji mohou kdykoli očesat. Peníze zpět nedostanu - není to reklamovatelné. O tom, co se očeše, rozhoduje pouze SONY. Já jako zákazník do toho nemám co kecat, i když jsem si to zaplatil celé.

    Je to prostě příliš velká moc. Přijde mi to jako velký legislativní problém.

    No nic, končím, jdu zmlátit nějaké zaměstnance SONY a jejich děti, že mi sebrali Linux...

    OdpovědětVymazat
  70. Legislativní problém je vlastně v tom, že není stanovena žádná hranice toho jakou podobu může update softwaru mít a hlavně jestli ho musíš příjmat. Úzce to souvisí s definicí softwaru jako služby, to je v pořádku ale není to tentýž stav jako jakákoliv jiná služba, protože péči poskytovatele nepotřebuješ přímo k jejímu užívání a tak není možné na změny pohlížet stejně(holič zrovna nemá svůj den etc.). Vlastně má software blíž k textu, pokud si koupíš knihu (mj. teoreticky se též dá ilegálně duplikovat), tak využíváš obsah vlastně jako službu autora. Update je jako by ti někdo vkládal do románu doplňující stránky, potud vpořádku, co když ale zcenzuruje text, nebo změní pointu příběhu atp. Je to jako by k tobě přistoupil autor románu a vyškrtal v tvojí knize nějakou postavu v rozečteném příběhu, protože si ji rozmyslel... Jo tohle je dost blízká obdoba v hmotném světě, co myslíte? Text...

    OdpovědětVymazat
  71. Napadá mě ještě jedno přirovnání, totiž v hudbě. Je na tom krásně vidět ten rozpor mezi dvěma stavy pojmu - služba -. V prvním jdu na koncert živé kapely, ta zahraje jinak než obvykle a má na to právo. V druhém si koupím LPíčko s týmž obsahem a autor příjde aby mi bezplatně přidal vyčištěnou verzi, jenže odstranil skladbu 5 protože je hrozná a způsobuje bolest hlavy nebo tak. Ale já ji chci poslouchat a to pokud možno v témže aranžmá. Když ji tam vyškrábu jehlou na šití páchám zločin(práva autora), kdežto reklamovat to nemůžu...

    OdpovědětVymazat
  72. Můžu poslouchat i jinou hudbu, jenže ta je ÚPLNĚ jiná... Navíc mi nevrátí peníze, s knihou je to to samé...

    OdpovědětVymazat
  73. Blog je pro mě jen takovým menším slovním průjem, jehož účel je jediný. Otevřeně podporovat hackerskou spodinu a obhajovat její (zlo)činy...

    Ale je demokracie, svoboda slova, blog nikomu fyzicky neubližuje a nikoho neokrádá, tak proč ne :) Za sebe můžu napsat, že jsem v minulosti podporu Linuxu v PlayStation 3 využíval celkem často (klasický browser, úprava fotografií, videa, atd..), ale "ztrátu" tohohle doplňku jsem nijak extra neprožíval, jelikož pro mě bylo, je a vždycky bude zabezpečení (věci / přístroje / objektu / osoby) na prvním místě. Holt jsem si jen "musel" na ty úkony pořídit notebook, nic míň, nic víc. A upřímně, kombo multifunkční PlayStation 3 & přenosný PC je pro mě vcelku ideálním řešením :)

    Jinak bludy typu "Jak se zachováš, až SONY znemožní spouštění her na tvé PS3, což legálně může?" snad může brát vážně jenom nějaký vystrašený jedenáctiletý klučina, ne dospělý nebo dospěle uvažující člověk ;)

    Je možný, že to tady už padlo, ale zdržuje se někdo z remcalů čtením návodů a upozornění u zakoupených výrobků nebo jen hodíte krabici i s návodem do sklepa a jdete si onen výrobek užívat? Pokud by jste si totiž trochu početli, tak u výrobku většinou můžete nalézt odstavec s upozorněním ve smyslu "Výrobce si vyhrazuje právo měnit funkce, specifikace nebo design bez předchozího oznámení" :) Takže nevím co pořád řešíte, můžete být rádi, že Vám změny (na který má každý výrobce bohužel/bohudík "svatý právo") ta proradná, diktátorská a tyranská společnost Sony, alespoň předem oznámila :))

    No, snad byl můj příspěvek dostatečně věcný, kritický a střízlivý :)) A teď jdu dělat zase něco užitečnýho a Vy by jste měl Dave de Sade taky. Třeba jít na Václavák chrastit klíčema :) S pozdravem jižan Karel

    OdpovědětVymazat
  74. No, PS3 nemam, celou kauzu sleduju celkem nezaujate, ale takovou prehlidku konformity v diskuzi jsem zrovna na tomhle blogu necekal. Az je mi z toho smutno. Mas pravdu, Dave, jsou lidi, kteri si diktatorsky rezim obhaji a kterym vyhovuje. Jakkoli banalni se to muze zdat, pristup posledniho anonyma "muzete byt radi, ze Vam zmeny ta proradna....Sony, alespon predem oznamila" je k tomu prvnim krokem.

    OdpovědětVymazat
  75. 2Jižan Karel: "Blog je pro mě jen takovým menším slovním průjem" - konečně to někdo pochopil, díky za podporu!

    "může brát vážně jenom nějaký vystrašený jedenáctiletý klučina" - dvanáctiletý klučina by pochopil, že v té otázce je skryt princip, o kterém hovořím.

    "Výrobce si vyhrazuje právo měnit funkce" - což je to, co by se mělo do budoucna změnit, evidentně si rozumíme!

    OdpovědětVymazat
  76. Dave de Sade..

    Zajímavá reakce, to se musí nechat, vážně mě pobavila - v dobrým slova smyslu :-) Jinak ta věta o změně funkcí, která bývá součástí výrobků, by asi měla být nějak "ošetřena", jelikož určitá hranice kam smí výrobce zajít by neuškodila, s tím souhlasím. Pěkný den přeje jižan Karel ;)

    OdpovědětVymazat
  77. ad "Jinak bludy typu "Jak se zachováš, až SONY znemožní spouštění her na tvé PS3, což legálně může?"": Já tomu rozumím takto. V podstatě jde o logický důkaz reductio ad absurdum (důkaz sporem) - Z formulace v EULA, že výrobce (např. sony) má právo dle svého uvážení odebrat jakoukoli funkci svého výrobku (např. ps3) vyplývá, že má právo odebrat veškeré funkce (i např. spouštění her) a učinit tak výrobek nepoužitelný k účelu, ke kterému měl původně sloužit. Toto tvrzení je absurdní a úvodní formulace tedy neplatí. Právníci však dokáží logiku vzít a znásilnit ku obrazu svému. Alespoň tak si vysvětluji současný právní stav nejen v této věci.
    littlejon

    OdpovědětVymazat
  78. Nikdy jsem nepochopil, proč sony tak vehementně bojuje proti tak zanedbatelné menšině, jako jsou hackeři. Trochu mi teď připadají jako mobil co vybruje na stole. Dělá rámus, třese se a bez smyslu lítá sem a tam. Jako by nevěděli co dělají a hlavně proč. Kdyby to radši dělali jako dřív tak, že je úplně ignorovali, jak to dělá třeba nintendo, určitě by nejen v mých očích nebyli tak trapní. Dělají z komára velblouda a na hejno mušek jdou s tlupou atomovek, což logicky znamená, že nadělají víc škody, než užitku. Proč si radši nevezmou plácačku?

    OdpovědětVymazat
  79. Pokud se rozhodnu neupdatovat - zachovat si other os - sony mě defakto znemožnila spouštět nové hry, které vyžadují nejnovější revize firmwaru. Tedy tvrzení "Jak se zachováš, až SONY znemožní spouštění her na tvé PS3, což legálně může?" Je již dávno pravda. Prostě se Sony vykašlala na minoritní zákazníky. A byť by existoval jediný takový naštvaný, nepřijde mi toto jednání jako morální.
    Naopak mě to nutí přemíšlet o nutnosti změn v zákonech o které se opírají podobná divná licenční ujednání.
    Celé mi to nadto přijde jako humbuk spuštěný od Sony zcela cíleně. O důvodech můžu pouze spekulovat: zakrytí vlastních chyb v poskytovaných službách; na konzoli máme konečně nějaký zisk, tak zvýšíme její prodejnost..
    Dále se mi opravdu nelíbí přebírání marketingové rétoriky microsoftu: Velké řeči o ztrátách způsobených warezem, které ale nelze prokázat. Nelíbí se mi jak na to zhrzená poctivá veřejnost slyší a následně podřazuje hrstku počítačových nadšenců, kteří se baví překonáváním překážek v systémech, mezi mafiány.Je to logické, protože tomu nezainteresovaní lidé ne zcela rozumí, je taková sofistika neprůstřelná a manipulativní.

    OdpovědětVymazat
  80. Anonymovi nade mnou: To není pravda. Na každém disku se hrou je nový firmware, který hru rozjede.

    Jo a k Linuxu. Ten přece Sony vyřadilo až kvůli držkování hackerů, takže z toho lze obviňovat především je.

    OdpovědětVymazat
  81. Jak říkám, je to pouze moje spekulace, nicméně skutečné důvody co je k tomu vedli mohly být odlišné od ofiko prohlášení. Přeci jen se zde pohybujeme ve vodách machiavelistické bezohlednosti obchodu.
    ad firmware: if update then (hrej si bez omezení) else (měj linux a starší hry) //tak si to představuju

    OdpovědětVymazat
  82. 2Anonym z 0:54 - Ten firmware se na z toho disku nahraje do konzole a následně pak vyřadí OtherOS - je to standardní update. Jo a k Linuxu - Geohot tehdy oznámil, že se do konzole dostal, ale nic nezveřejnil. SONY ze strachu Other OS vyřadilo, místo toho, aby Geohotovi zaplatila za konzultaci a potenciální chybu odstranila. Čili obviňujme SONY.

    Do pranice - SONY se svou PS3 paradoxně dokázala, jak je reálný vliv warezu na zisky firem zanedbatelný. Čtyři roky prodejů před warezem a současné prodeje po warezu se prakticky nijak neliší. Dokonce bych řekl, že si konzoli koupilo po možnosti warezu více lidí - ale na to nejsou čísla. Na prodeje her ale ano...

    OdpovědětVymazat
  83. Hlavny nezmysel je tvrdenie, ze ked nejde warez, tak su vacsie predaje hier (softu, wordu, cohokolvek). Ked na to niekto nema, ziadnu hru si nekupi. Kolko rokov neslo warezit na PS3 ? Tri, styri ? Aj ked bolo predanych PS3 zhruba o 10 milionov menej ako Xboxov, tak predaj hier bol na cracknuty Xbox v pomere cca 6,5 k 2,5 v prospech cracknuteho Xboxu. Tak mi to vysvetli Anonymni myslitel. A dalsi vtip. Multiplayer je na Xbox plateny a cuduj sa svete hraci platia. Preco ? A na PS3 je zdarma ale vyuzivany je menej ako plateny Xbox Live. Sranda co ?!
    Anonym je podla mna len plateny zamestnanec sony. Ked sa ti paci Orwelov svet prosim, vacsine ludi nie. Dufam. Aj ked v tvojom pripade si za to plateny, takze objektivita v tvojom pripade bude najskor nula cela nula nic. Moj nazor.

    OdpovědětVymazat