25. 1. 2011

Dungeon Master 2 - beta

Jako správný Dungeonomasterofil mám přirozenou touhu zkoumat svého miláčka ze všech stran, úhlů a otvorů. Před pár dny jsem na Amigaportálu v diskuzi narazil na zmínku, že někdo vlastní verzi Dungeon Master 2 z roku 1993 a velmi se podivuje, proč bylo okolo vydání této hry o dva roky později takový povyk, když už ji má dávno na disku. Nejprve jsem se domníval, že jde o nějakou demoverzi, o které se běžně vědělo (byť jsem ji nikdy nedostal do ruky), ale byl jsem ujištěn, že jde o nějakou starší záležitost. Okamžitě jsem si ji vyžádal a hle! Opravdu jde o něco, co jsem v životě neviděl a neslyšel. Opravdu? Zabrousil jsem tedy na svou oblíbenou Encyklopedii - a jak jsem očekával, objevili jsme Ameriku. Ve skutečnosti jde o relativně známou a celkem dobře zdokumentovanou betaverzi. Posléze jsem zjistil, že soubor s touto hrou mám už několik let na disku právě z DMEncyklopedie a že jsem jenom zapoměl o jeho existenci. Takže i když pán MisticJoe neudělal vědecký průlom století, patří mu dík za to, že mi hru připomenul.

Není bez zajímavosti, že nikde není nápis "Dungeon Master 2", ale vždy jen "Skullkeep".

Takže betaverze s číslem 0.9? Zajímavostí je zde celá řádka. Úplně první věc, která uhodí do očí, je grafika. Jde totiž nepochybně o "původní verzi", ze které o rok později vyšla verze pro Sega MegaCD a ještě později verze pro Amigu. Pouze 16ti barevná grafika nedisponuje "plynulým" přechodem mezi jednotlivými políčky. Samotné sprity a textury ale působí finálním dojmem, stejně jako animace předmětů a nepřátel. Celkově bych řekl, že v této PC betaverzi byl použit lehce pozměněný engine z Dungeon Master 1. Odpovídá tomu i struktura souborů, spouštěcí rutiny (nastavování zvukové karty a ovládání před každým spuštěním). Hru jsem pouštěl v DOSboxu, leč těžko říci, kde je chyba - vyjma jakéhosi skřípání jsem neslyšel jediný zvuk ani hudbu.

Začátek hry je identický, ale bez Torhama.

Zatímco grafika je de facto shodná, našel jsem trochu jiné postavy ve výběru. Předně - nemáme žádného Torhama do začátku, jsme přesně jako v Dungeon Master 1 osamocenou duší v prostoru. Některé mrazáky jsou prázdné, většina ale obsahuje téměř celou známou sebranku, vybavenou předměty a patřičnými statistikami. Zvláštností jsou ale dvě zcela nové postavy. Goyo vypadá trochu, jako Cletusova manželka, ale její design je možná spíše narážkou na vize mimozemšťanů. Disponuje ale magickou holí, která umí kouzlo "HEAL" - kupodivu během hry jsem nepozoroval, že by se někdo léčil. Legrační je ovšem postava Yuk Man, který je zde vysloveně pro testovací účely - ve všech povoláních je Archmaster, zdravíčka 999 a many 800. Čili vzal jsem si ho do party a vyběhl jsem ven zkoumat okolí, jako pojízdný kombajn.


Oproti plné verzi jsou zahrady kolem Skullkeepu jen minimálně odlišné. Spíše byla potíž s nalézáním klíčů, které nebyly vždy na stejných místech. Do samotné pevnosti se dostat nelze (ale je údajně částečně vytvořená, dovnitř se dá dostat editací polohy v savegame pozici). V zahradách jsem ale našel další novinky - poletující minionové (většina kupodivu neútočných), jiné složení nepřátel, nenašel jsem například květiny na svých místech (a ani jinde v okolí). Yuk Man má od začátku hry k dispozici některé pokročilejší magické mapy, čili pro testovací účely jsem si prohlédl i nepřístupné okolí. Neobjevil jsem ale mapu schopnou vyvolat průzkumníka.


K mému překvapení se mi nepodařilo hru ovládat klávesnicí - vždy spadla s chybovou hláškou ERROR 49. Takže jsem všechno poctivě klikal myší, což snižuje komfort. Na druhou stranu - s Archmasterem v partě se nebylo čeho bát a prošmejdil jsem asi tak 50% zahrad, kam se dalo normálně vlézt. Shrnul bych to tak, že hra byla v podstatě hotová, z této betaverze by se daly dělat první testy herních mechanismů. Bohužel jsem neviděl interiér Skullkeepu a tedy slavné "fireballové hádanky", ale podle všeho to engine utáhne v pohodě. Jsem ale rád, že PC verze vyšla s novou grafikou, byť později. Těch 16 barev bylo i v roce 1993 (na PC) poměrně málo.


4 komentáře:

  1. Skoda ze s tim FTL seklo. Melo pekne rozjetou serii a DM3 by lidi brali uz jen kvuli nazvu.

    OdpovědětVymazat
  2. FTL predalo vsetky prava na DM producentovi - firme Interplay.
    Tato do vyvoja DM2 naliala obrovske financie a urobila niekolko nespravnych krokov z pohladu ekonomiky (ako nariadenie kompletnej prerabky enginu do 256 farieb, cim sa vydanie posuvalo o niekolko rokov). Vysledkom toho bol komercny neuspech a Interplay nemal dovod navysovat stratu. Kratko po vydani DM2 zanikla aj firma FTL Games.

    OdpovědětVymazat
  3. DJ: Jakou roli v tom hraje pak Software Heaven?

    OdpovědětVymazat
  4. Dave: Pravdu mas, Software Heaven vtedy vlastnilo prava na znacku Dungeon Master (TM), v prvom prispevku som sa upisol, nema tam teda byt "vsetky prava".
    Informaciu som vystural niekde na encyklopedii, z dopisu zakaznika firme FTL, ktora sa v odpovedi distancovala od akychkolvek zmien na hre DM2 so slovami "predali sme prava (zrejme na kod DM2) firme Interplay, obratte sa na nich".
    Nedavno som pisal clanok o FTL Games, tak som koli tomu preluskal mnozstvo clankov z hromady zdrojov: http://www.oldgames.sk/blog.php?article=225

    OdpovědětVymazat