24. 3. 2017

Armikrog


Neverhood je naprostá klasika, která by si zasloužila pokračování mnohem dříve a jinou formou, než byla crowdfundová kampaň. Jeden s projeků, který vzešel ze stínu mega úspěšného Broken Age a který byl sledován pod drobnohledem. Nevím, čím to přesně je, ale tyhle Kickstarterové adventury dopadly snad všechny stejně. Problémy s vývojem, mnoho odkladů pro sekundární platformy a nakonec hra, která nedosahuje svým předchůdcům tak vysoko, jak bychom si přáli. Na druhou stranu, podobně jako Broken Age, titul samotný není špatnou hrou a je jasně, vidět, že autoři se opravdu snažili do vývoje vložit trochu lásky.



Armikrog má dobrý začátek, průměrný prostředek a slabší konec. Na první pohled je všechno v pořádku - animace, atmosféra, hudební doprovod, zápletka, hádanky i humor - je to na první pohled nerozeznatelné od originálu. Až do prvního zákysu to vypadalo na poctivou pařbu. Ale pak došlo k prvnímu záseku (skládání hudby na kolotoči pro miminko) a tam se nějak ukázalo, že hře něco chybí. Něco, co by mne donutilo se nad hádankou skutečně zamyslet, než se snažit mechanicky vyzkoušet všechny varianty manuálně a posunout se vpřed.


Asi tak v polovině hry jsem se musel podívat do návodu, protože jsem prostě netušil, co mi uchází a s hrůzou jsem zjistil, že jsem v polovině hry :). To byla celkem studená sprcha, abych pravdu řekl. Chuť do hraní postupně upadávala a nebýt laskavého humoru, ani bych ji nedorazil. Samotný příběh netáhl dost silně a hádanky v poslední fázi hry postrádaly jakoukoliv nápaditost.


Možná je prostě jenom špatná doba na takové hry. Od Neverhooda uteklo dvacet let a bohužel se vývoj trhu nenaklonil zpátky k tomuto typu her, ani k tomuto grafickému stylu. Armikrog lze tak úspěšně považovat za fandy vymodlenou perličku na nebi, ale krom poklony originálu od ní nelze moc čekat. Mimochodem, Neverhooda jsem naposledy dohrál před třemi lety a přišel mi pořád ucházejícně zábavný. V případě Armikrogu si nejsem jistý, zda-li se ke hře někdy vrátím.


Ale za pokus to stálo, jsem rád, že to vůbec dopadlo!


Žádné komentáře:

Okomentovat