27. 6. 2008

Call of Duty 4

Vytrženo z kontextu...

Mno a když mám válečnou hru, kde se postavičky za něž hraju prakticky nedají zabít, protože mají úžasnou schopnost regenerace - tak to opravdu neberu. To na prvním místě.

Dřív, než začne někdo pomazanej vykřikovat něco o tom, že CoD přece není žádná realistická hra atd - klid. Všichni dobře víme, že CoD série je arkádovitá záležitost. Chtít ale od hry, kde si hraju na válku s lidmi to, aby se tvářila jako válka s lidmi, to snad není tak smělý požadavek, že ne? V Doomovi se umíralo, v Quake se umíralo, v Half Life se umíralo - akorát v CoD2 a výše se neumírá. Takže ona ta válka je tak nějak o srandě. Nebo o komerci? A na kom zálěží, jestli to sežereme i s navijákem?

A než někdo pomazanej rozvede polemiku o tom, jaký to má vliv na hratelnost, atmosféru atd. - klid. O tohle přece vůbec nejde. Jde o to, že nějací papaláši chtěj jen vydělat prachy, takže udělají hru, kterou dohraje každá lamka, aby si pak mohla tahat triko, kolikrát denně ten CoD4 dohraje, hlavně, aby hráč netrpěl frustrací, že mu to nejde, nevadí, že je to krátké a nudné se zápornou AI panáků, uděláme tomu hype, podplatíme pár magacínů a ono to půjde. Mno pak přijdou experti na hry, jaké lze vídat zejména tady, co si budeme namlouvat, kteří jsou zmanipulovaní, kteří si nechali vnutit myšlenku že právě krátké a zmršené hry jsou to pravé, aby vyskočili jako čertík z krabičky, blábolíce něco o tom, že CoD4 je nejlepší. Abychom si to urovnali - kdokoli tvrdí, že CoD4 je něco více, než nepovedená průměrná střílečka s desetinou délky normálních her, nemá ani vkus, ani rozum, ani volební, natož rozmnožovací právo - někdo takový by měl dobrovolně spáchat sebevraždu a v lepším případě prodat svoje tělo na medicínské pokusy či spíše do panoptika oblud.

Nezpomínejme, o čem jsou hry. O zábavě. Někoho možná CoD4 baví. Tak ať si ho koupí, budu se ťukat na čelo, ale budiž. Ale číst sračky, které nejenže nejsou pravdivé a vychází obvykle z toho, že komentující viděl tři hry v životě (z toho dvě jsou Motorstorm a Motorstorm při online hře), to opravdu ne.

...

CoD4 je reklamou na Persil / super cool nesmrtelnou US armádu, vedle které je prakticky jakákoliv jiná "normální hra" uměleckým skvostem z pera Felliniho. Však také ne nadarmo si Hideo Kojima v MGS4 z hráčů FPS stříleček (a CoD4 je jakýsi tušený objekt kritiky) utahuje. Budoucnost komerční války má těžiště v hráčích FPS her, protože si myslí, že válka je něco cool.

0/10

2 komentáře:

  1. Skvělý nápad, založit si takový blog a přemýšlet o hrách takovýmto způsobem: s bohatou pařanskou zkušeností a přitom odstupem. To je přesně to, co v herních časopisech zoufale chybí a díky komerční provázaností s prodejem toho, co je recenzováno, tam ani být z principu nemůže.

    Jen bych za nás PC pařany prstíčkem prosil za více příspěvků k této platformě :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Neboj, PC pařby jsou na cestě, nejprve jsem chtěl shromáždit všechny moje příspěvky okolo, posléze se dostanu i k PC. Momentálně chci psát o Mass Effectu a Zaklínači, potažmo o (na PC chystaném) GTA4. Na druhou stranu, vidět / hrát MGS4 je životní povinnost pro jakéhokoliv občana Evropské Unie ;).

    OdpovědětVymazat